Ευρυτανία: 5+1 λόγοι που πρέπει να γίνει ο επόμενος προορισμός σου

Ευρυτανία: 5+1 λόγοι που πρέπει να γίνει ο επόμενος προορισμός σου

Ορεινά χωριά Ευρυτανίας - Κρίκελλο

Κάτω από τις ελατοσκέπαστες κορυφές του Βελουχίου το Καρπενήσι και τα χωριά της Ευρυτανίας είναι ο ιδανικός προορισμός για μια εκδρομή το χειμώνα -και όχι μόνο- μέσα στην ομορφιά της φύσης και γύρω από τα χιονισμένα τοπία…

Μήπως ανήκετε σε αυτούς που αδηµονούν για ένα ταξιδάκι; Προτιµάτε ίσως να ανακαλύπτετε συνεχώς νέους τόπους και τοπία και να γνωρίζετε αυθεντικούς φιλόξενους ανθρώπους σε γραφικά χωριά; Αν η απάντηση είναι «ναι», τότε η πυξίδα σας πρέπει να δείξει… Ευρυτανία!

Εδώ συγκεντρώσαμε 6 λόγους που η Ευρυτανία πρέπει να μπει στις προτεραιότητες σου για ένα ταξίδι λίγων ή πολλών ημερών τον χειμώνα- είναι άλλωστε η εποχή της.

Ευρυτανία: 5+1 λόγοι που πρέπει να γίνει ο επόμενος προορισμός σου
Ευρυτανία

1.Η πρωτεύουσα

«Φωλιασµένη» σε υψόµετρο 960 µ. στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Τυµφρηστού (ή αλλιώς Βελούχι), το Καρπενήσι και τα πανέµορφα χωριουδάκια που το «περιτριγυρίζουν» θα γίνουν ο καλύτερος «οικοδεσπότης» για να δηµιουργήσετε τις πιο όµορφες αναµνήσεις µε όλη την οικογένεια!

Μια πόλη ανάµεσα στα έλατα, µε έκδηλη µια… αλπική αισθητική, η ευρυτανική πρωτεύουσα θα σας υποδεχθεί πρώτο για να σας βάλει µεµιάς σε ταξιδιωτικό mood.

Καρπενήσι, Ευρυτανία

Την ίδια στιγµή, τα δεκάδες γραφικά χωριουδάκια, σε απόσταση αναπνοής µεταξύ τους, θα σας κάνουν να τα χάσετε µε το πόση οµορφιά µπορεί να κρύβουν και σίγουρα θα σας βάλουν σε δύσκολα διλήµµατα, αφού δεν θα ξέρετε ποιο Θα γίνει το αγαπηµένο σας!

Απόδραση στην Ευρυτανία: 3 Στάσεις στο Καρπενήσι που δε γίνεται να χάσεις

2.Επίσκεψη στον Προυσό

Προυσός

Αξίζει να φτάσετε στη Μονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας στο χωριό του Προυσού (29 χλµ. από το Καρπενήσι) τόσο για να ζήσετε τη θρησκευτική κατάνυξη τις άγιες αυτές ηµέρες όσο και για το τοπίο που κόβει την ανάσα.

Χτισµένη σε έναν απότοµο βράχο στις απολήξεις των µεγάλων βουνών Καλιακούδας και Χελιδόνας, η Μονή «φιλοξενεί» τη θαυµατουργή εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Η µοναδική διαδροµή ανάµεσα σε γκρεµούς και φαράγγια, µε την οµίχλη να κάνει την ατµόσφαιρα κάτι παραπάνω από επιβλητική, σίγουρα θα µείνει για πάντα χαραγµένη στη µνήµη σας!

3.Ταξίδι στα παραμυθένια ορεινά χωριά

Ταξίδι στην Ευρυτανία χωρίς µία ή και περισσότερες βόλτες στα παραµυθένια χωριά της δεν γίνεται! Γραφικοί οικισµοί, «πνιγµένοι» στο πράσινο, πετρόκτιστα αρχοντικά και λιθόστρωτα δροµάκια, χουχουλιάρικοι ξενώνες και παραδοσιακά ταβερνάκια συνθέτουν την πιο αυθεντική εµπειρία για όσους θέλουν να ζήσουν τις οµορφιές της ελληνικής επαρχίας!

Δείτε επίσης  Πάσχα στη Μάνη: Η αυθεντική εμπειρία που πρέπει να ζήσεις τουλάχιστον μια φορά

Οι αποστάσεις είναι κοντινές µεταξύ τους, έτσι µπορείτε εύκολα να τα γυρίσετε σχεδόν όλα µέσα σε λίγες µέρες! Τα πιο αποµακρυσµένα από το Καρπενήσι είναι τα Φιδάκια και το Κρίκελλο (26 χλµ. & 28 χλµ. αντίστοιχα), είναι όµως σίγουρα αυτά που δεν πρέπει να λείψουν από τη λίστα σας αφού δεν µοιάζουν µε κανένα! Ο διατηρητέος οικισµός στα Φιδάκια µοιάζει βγαλµένος από κινηµατογραφικό σκηνικό, µε τη λίµνη Κρεµαστών να κάνει αισθητή την παρουσία της στον ορίζοντα! Το δε Κρίκελλο θα το… ερωτευθείτε πριν φτάσετε κιόλας, αφού η διαδροµή που θα ακολουθήσετε µέσα στο πυκνό ελατόδασος θα σας µεταφέρει σε αλπικά τοπία!

Φιδάκια
Φιδάκια
Κρίκελλο Ευρυτανία
Κρίκελλο

Το δικό τους µερίδιο από τον χρόνο σας διεκδικούν και οι ιστορικοί Κορυσχάδες και όχι άδικα! Το πετρόκτιστο αυτό χωριό έχει γίνει γνωστό για τη συνεισφορά του στην Αντίσταση, αφού στο σχολείο του -το οποίο σήµερα στεγάζει το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης- φιλοξενήθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής οι εργασίες του Εθνικού Συµβουλίου! Μια στάση αξίζει και στο µικρό και καλοδιατηρηµένο Βουτύρο, ενώ λίγο µετά το Νόστιµο είναι ένα µοναδικό ησυχαστήριο µε λιγοστούς µόνιµους κατοίκους και µόλις έναν ξενώνα και ένα ταβερνάκι!

Κορυσχάδες
Κορυσχάδες
Βούτυρο, Ευρυτανία
Βούτυρο

Η… φίρµα της περιοχής ακούει στο όνοµα Μεγάλο Χωριό και πράγµατι ξεχωρίζει για τον παραδοσιακό του χαρακτήρα µε τα πέτρινα σπίτια, τα λιθόστρωτα καλντερίµια και τις βρύσες αλλά και για τις εξαιρετικές προτάσεις σε διαµονή και φαγητό, όπως άλλωστε και στον Γαύρο, τη συνέχεια ουσιαστικά του οικισµού µόλις 1,5 χλµ. µακριά. Διάσηµο και το Μικρό Χωριό, τόσο το Νέο όσο και το Παλαιό, το οποίο µάλιστα αποκαλείται το «µπαλκόνι της Ευρυτανίας» εξαιτίας της απαράµιλλης θέας στην κοιλάδα της Ποταµιάς!

Γαύρος
Γαύρος
Μεγάλο Χωριό
Μεγάλο Χωριό

Γνωρίστε τον Γαύρο, το χωριό της Ευρυτανίας με το παράξενο όνομα, τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά!

Εξαιρετική θέα σε όλο το Καρπενήσι θα απολαύσετε και από την Καλλιθέα, που µόνο τυχαία δεν πήρε το όνοµά της, ενώ ο Άγιος Νικόλαος θα σας γοητεύσει µε τον αυθεντικό χαρακτήρα του που µένει ακόµα πιστός στο παρελθόν! Αξίζει επίσης να φτάσετε στο low profile Κλαυσί για να επισκεφθείτε την περίφηµη βασιλική του Αγίου Λεωνίδη, το µοναδικό παλαιοχριστιανικό µνηµείο σε όλο τον νοµό, αλλά να κάνετε και µια βόλτα µέχρι το ιστορικό Κεφαλόβρυσο -όπου έγινε µια από τις σηµαντικότερες µάχες του 1821- για να έρθετε στην απόλυτη επαφή µε τη µαγεία της φύσης!

Δείτε επίσης  Oι 3 top ελληνικοί προορισμοί για τους Πορτογάλους
Κλαυσί Ευρυτανίας χιονισμένο
Κλαυσί

4. Σκι στο Βελούχι

Φυσικά, πρώτο και καλύτερο σπορ στο οποίο μπορεί να επιδοθεί κανείς στην Ευρυτανία είναι το χειμερινό σκι. Μόλις 10 χλµ. (περ. 20΄) από το Καρπενήσι, το Χιονοδροµικό Κέντρο Βελουχίου είναι το πιο κοντινό σε πόλη σε όλη τη χώρα, δεσπόζει σε υψόµετρο 1.840 µ. και χαρακτηρίζεται από ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο µε µοναδικές εναλλαγές!

Ευρυτανία: 5+1 λόγοι που πρέπει να γίνει ο επόμενος προορισμός σου

5.Απόδραση με… δράση

Φυσικά εδώ οι δραστηριότητες είναι πολλές για κάθε διάθεση, γούστο και εποχή!

Το ανάγλυφο της περιοχής του Δήμου Καρπενησίου, τα βουνά και τα ποτάμια του είναι ιδανικά για πεζοπορικές, αναρριχητικές και ορειβατικές διαδρομές, χιονοδρομία, διασχίσεις και αναβάσεις με ορειβατικά σκι, διαδρομές 4 x 4, on – off μοτοσυκλέτες και ποδήλατο βουνού, rafting (κατάβαση ποταμού με φουσκωτή βάρκα), canoing, kayaking, canyoning (διάσχιση φαραγγιού), river trekking (διάσχιση ποταμού) και ιππασία.

Στην περιοχή δραστηριοποιούνται εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού με έμπειρους συνοδούς για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες. Επίσης μια ξεχωριστή εμπειρία είναι η πτήση με parapente (αλεξίπτωτο πλαγιάς βουνού).

Κάντε:

1. Trekking στην περιοχή των Αγράφων, τη Χελιδόνα, την Καλλιακούδα και στην Κρέντη. Το trekking είναι πεζοπορία µέσα σε µονοπάτια και διαδροµές στο βουνό, µε συνοδεία επαγγελµατιών οδηγών. Όλος ο απαραίτητος εξοπλισµός παρέχεται από τις εταιρίες εναλλακτικών µορφών τουρισµού.

2. River Trekking στο µνηµείο της παγκόσµιας φυσικής κληρονοµιάς «Πάντα-βρέχει». Πρόκειται για πεζοπορία στις όχθες και σε ορισµένα σηµεία µέσα στα ποτάµια. Οι πεζοπορίες αυτές πραγµατοποιούνται τους καλοκαιρινούς µήνες και δεν χρειάζεται προηγούµενη εµπειρία.

3. Kayak ποταµού στον Αχελώο, τον Ταυρωπό και τον Τρικεριώτη. Πρόκειται για την κατάβαση ποταµού µε καγιάκ και συνοδεία επαγγελµατία οδηγού.

4. Rafting στα ίδια ποτάµια. Το rafting είναι η κατάβαση ποταµού µε φουσκωτές βάρκες. Το πλήρωµα αποτελείται από 6-8 κωπηλάτες και έναν επαγγελµατία οδηγό ποταµού.

5. Μonoraft. Πρόκειται για την κατάβαση ποταµού µε µονοθέσιες φουσκωτές βάρκες. Επαγγελµατίας οδηγός ποταµού συνοδεύει 5-6 βάρκες. Για να συμμετέχει κάποιος σε καταβάσεις
monoraft πρέπει να έχει συμμετάσχει σε καταβάσεις rafting.

Φαράγγι Βίκου: Το ελληνικό «Γκραν Κάνυον» που έχει μπει στο Ρεκόρ Γκίνες!

6. Canoe-Kayak στη Λίµνη Κρεµαστών. Είναι η περιήγηση στη λίµνη σε διθέσια canoe-Kayak µε τη συνοδεία επαγγελµατία οδηγού και δεν απαιτείται προηγούµενη εµπειρία.

7. Canyoning στα φαράγγια της Βίνιανης και του Βόθωνα. Το Canyoning είναι η διάσχιση φαραγγιών χρησιµοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισµό καταρρίχησης σε κάθετους καταρράκτες.

Δείτε επίσης  Αττική: Οι καλύτερες κοντινές παραλίες τώρα που ο υδράργυρος σκαρφαλώνει

8. Jeep safari στα Άγραφα και τον ποταµό Τρικεριώτη. Yπάρχει και συνοδεία επαγγελµατιών οδηγών.

9.Iππασία κοντά στο χωριό Κορυσχάδες, µε εκπαιδευµένα άλογα που ακολουθούν προκαθορισµένες δασικές διαδροµές µε τη συνοδεία επαγγελµατιών εκπαιδευτών.

10. Πεζοπορία: Συνεχίζουμε με την παρουσίαση όλων των δραστηριοτήτων που μπορείτε να κάνετε στη φύση της Ευρυτανίας! Θα βρείτε πολλές και διαφορετικές διαδρομές για πεζοπορία, 4Χ4, on-off μοτοσυκλέτες, αλλά και ποδήλατο.  Αν είστε από τους λάτρεις της πεζοπορίας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο Δήµος Καρπενησίου είναι ο απόλυτος προορισµός για εσάς, καθώς διαθέτει διεθνή µονοπάτια (τµήµατα του Ε4), μονοπάτια ψηλών κορυφών και διασχίσεων και αρκετά µικρότερα τοπικού χαρακτήρα που περνούν µέσα από φαράγγια, γραφικά γεφύρια και µαγευτικά δάση. Το ίδιο ισχύει και αν αγαπάτε τις Διαδρομές για 4Χ4 & On-Off Μοτοσυκλέτες αλλά και τις Ποδηλατικές διαδρομές.

Φαράγγι Πάντα Βρέχει, river trekking

6. Δείτε το Φαράγγι Πάντα Βρέχει

Συνδυαστικά με τις δραστηριότητες αλλά και όχι… το Φαράγγι Πάντα Βρέχει πρέπει να το δουν όλοι όσοι επισκέπτονται την Ευρυτανία. Βρίσκεται ανάµεσα στα χωριά Ρόσκα και Δολιανά (60 χλµ από το Καρπενήσι) και µπορείτε να φτάσετε εκεί µε οργανωµένα tours αφού η διαδροµή γίνεται µόνο µε 4×4 και στη συνέχεια χρειάζεται µία ώρα πεζοπορία ώστε τελικά να αντικρίσετε ένα µικρό θαύµα.

Καταρράκτες, οι οποίοι λόγω του µεγάλου ύψους δεν έχουν σταθερή ροή αλλά δηµιουργούν µια συνεχή «τεχνητή βροχή» στην οποία οφείλεται και το όνοµα του!! (Δυστυχώς είναι προσβάσιµο
µόνο από τον Ιούνιο µέχρι και τον Οκτώβριο και όχι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους)

Φαράγγι Πάντα Βρέχει
Ευρυτανία Δραστηριότητες

TIPS

  • To φαράγγι Πάντα Βρέχει είναι επισκέψιμο από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.
  • To rafting γίνεται από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάιο.
  • Κάποια προτεινόμενα μονοπάτια έχουν υποτυπώδη σήμανση. Εάν δεν υπάρχει ορειβατική εμπειρία καλό είναι να κινείστε με την συνοδεία οδηγού ή συνοδού βουνού ανάλογα με την διαδρομή που θα επιλέξετε.
  • Χρήσιμα τηλέφωνα: Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου: +30 22373 50100, ΚΕΠ Δήμου Καρπενησίου: +30 2237021037, +30 22370 24505, Δημαρχείο: +30 22373 50000, Γραφείο τουρισμού: +30 22370 21016, Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου: +30 22370 22002

Μάθετε τα πάντα για την Ευρυτανία με ένα μόνο κλικ εντελώς δωρεάν στο The Gold Book of Evritania 2020

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

– Advertisement –

Πηγή