Πελοπόννησος: 1+1 γραφικοί ορεινοί οικισμοί που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν

Roadtrip

Λιθόστρωτα σοκάκια, γραφικές εικόνες και παραδοσιακές μυρωδιές ξυπνά μια βόλτα στα 2 αυτά χωριά που είναι ανάμεσα στα πιο γραφικά της Πελοποννήσου, και σίγουρα δεν είναι γνωστά στους περισσότερους.

Κάνουμε λοιπόν μια βόλτα, λοιπόν, σε 2 όμορφα χωριά της Πελοποννήσου για να πάρουμε ιδέες για μια επόμενη διαφορετική απόδραση!

1+1 γραφικά ορεινά χωριά της Πελοποννήσου

Δήμητρα, Αρκαδία: Ανέπαφη αρχιτεκτονική

Στο διάσελο του Αφροδίσιου όρους δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου και κάπου εκεί θα διακρίνετε τμήματα του αρχαίου ιερού της Ερυκίνης Αφροδίτης (7ος αι. π.Χ.).Αγκαλιασμένο από τα γορτυνιακά βουνά, το χωριό Δήμητρα διατηρεί ανέπαφη την αρχιτεκτονική και την παλιακή ατμόσφαιρα ενός αυθεντικού ορεινού οικισμού του Μοριά.

γραφικά χωριά πελοποννήσου όπως η άγνωστη Δήμητρα

Ο Γάλλος περιηγητής του 18ου αιώνα Πουκεβίλ αναφερόταν στη Δήμητρα με την παλιά ονομασία Διβρίτσα, που στα αρβανίτικα σημαίνει «τόπος με πολλά νερά». Το σημερινό της όνομα οφείλεται στο αρχαίο ιερό της Ελευσίνιας Δήμητρας, υπολείμματα του οποίου έχουν ανιχνευτεί στην περιοχή.

γραφικά χωριά πελοποννήσου ανάμεσά τους η Δήμητρα

Ερχόμενοι από μια μεγάλη πόλη και αντικρίζοντας το χωριό για πρώτη φορά, εντύπωση θα σας κάνει η ησυχία του. Γύρω από τη νοικοκυρεμένη πλακόστρωτη πλατεία με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι στημένα τα καφενεία και τα κλειστά εμπορικά μαγαζάκια, ενώ το σκηνικό συμπληρώνει o αειθαλής πλάτανος. Η περιπλάνηση στις ήσυχες γειτονιές αποτελεί πρόκληση για εξερεύνηση, ένα πραγματικό πισωγύρισμα στον χρόνο.

Χαλανδρίτσα, Αχαΐα: Μνήμες Μεσαίωνα

Δεν διεκδικεί δάφνες στα τουριστικά δρώμενα και όμως αυτό το μεγαλοχώρι του Ερύμανθου έχει να διηγηθεί τις δικές του ιστορίες. Η Χαλανδρίτσα απέχει από την Πάτρα μόλις 18 χλμ.

γραφικά χωριά πελοποννήσου με την άγνωστη Χαλανδρίτσα

Το ενδιαφέρον εντοπίζεται στο παλιό ιστορικό κέντρο, όπου ανάμεσα στα αρχοντόσπιτα ξεχωρίζουν οι καλοδουλεμένες πετρόκτιστες κρήνες όπως η Τρανή Βρύση και αυτές του Ντεφάνη και του Μαργούτσα. Στο παρακείμενο ρέμα διασώζονται ακόμη οι παμπάλαιοι νερόμυλοι του Μαζαρακιώτη, του Χαλκιά και του Σκιαδά.

Δείτε επίσης  Νέα επιδείνωση του καιρού – Που θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία «Διομήδης»
γραφικά χωριά πελοποννήσου με την Χαλανδρίτσα να ξεχωρίζει

Ξεχωριστή αναφορά αξίζουν οι ναοί της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Αγίου Ιωάννη. Ο ναός του Αγίου Αθανασίου διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό μνημείο. Οπωσδήποτε ο επισκέπτης θα πρέπει να δει το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Τοπικής Ιστορίας. Σε μικρή απόσταση έξω από την κωμόπολη, στον δρόμο προς Μίραλη, έχουν ανασκαφεί μυκηναϊκός οικισμός και μυκηναϊκό νεκροταφείο.

Δείτε επίσης

Πηγή