Κομισιόν: «Πράσινο φως» για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης 748 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

commision20160204

Η Κομισιόν σημειώνει ότι η επιτυχής επίτευξη του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων και η αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων βελτίωσε την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσε τη χρηματοοικονομική της σταθερότητα

Το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας είναι σύμφωνο με τις δημοσιονομικές κατευθύνσεις που περιέχονται στη σύσταση του Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου 2022,τονίζει η Επιτροπή. Eπιπροσθέτως, η Κομισιόν, συνιστά στο Eurogroup να εγκρίνει και την τελευταία δόση ύψους 748 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Στην αξιολόγηση του προϋπολογισμού που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, η Κομισιόν αναφέρει ότι, το 2023, με βάση τις προβλέψεις της Επιτροπής και συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που ενσωματώθηκαν στο Σχέδιο Προϋπολογισμού της Ελλάδας, η αύξηση των εθνικά χρηματοδοτούμενων τρεχουσών δαπανών αναμένεται να είναι χαμηλότερη από τη μεσοπρόθεσμη δυνητική αύξηση της παραγωγής. Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη των πρωτογενών δαπανών που χρηματοδοτούνται σε εθνικό επίπεδο είναι σύμφωνες με τη σύσταση του Συμβουλίου. Η Ελλάδα σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει πρόσθετες επενδύσεις μέσω του RRF και άλλων κονδυλίων της ΕΕ και σχεδιάζει να διατηρήσει τις εθνικά χρηματοδοτούμενες επενδύσεις και να χρηματοδοτήσει τις δημόσιες επενδύσεις για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την Επιτροπή η Ελλάδα έχει σημειώσει κάποια πρόοδο όσον αφορά το διαρθρωτικό κομμάτι των δημοσιονομικών συστάσεων που περιέχονται στη σύσταση του Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου 2022 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και καλεί έτσι τις αρχές να επιταχύνουν την πρόοδο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι μία συνολική περιγραφή της προόδου που έχει καταγραφεί σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των εξειδικευμένων ανά κράτος μέλος συστάσεων θα γίνει στο πλαίσιο της έκθεσης του 2023 και της αξιολόγησης που θα έχει γίνει στο πλαίσιο των συστάσεων που θα απευθύνει η Επιτροπή (για κάθε κράτος μέλος) την άνοιξη του 2023.

Δείτε επίσης  Σταϊκούρας: Eντός Ιουνίου θα ξέρουμε εάν μπορούμε να κάνουμε νέες παρεμβάσεις στα καύσιμα

Όσον αφορά στην μεταμνημονιακή έκθεση εποπτείας σημειώνει ότι, η επιτυχής επίτευξη του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων και η αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων βελτίωσε την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσε τη χρηματοοικονομική της σταθερότητα. Αυτό μείωσε σημαντικά τους κινδύνους δυσμενών δευτερογενών επιπτώσεων σε άλλα κράτη μέλη στη ζώνη του ευρώ. Επομένως, η Επιτροπή δεν παρέτεινε την ενίσχυση παρακολούθησης, η οποία έληξε στις 20 Αυγούστου 2022. Παρά τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις και την παρατεινόμενη ενεργειακή κρίση, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με σταθερούς ρυθμούς στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,8% στα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους, σε μεγάλο βαθμό από την ιδιωτική κατανάλωση, τις εξαγωγές αγαθών και τη θετική τουριστική περίοδο, ενώ οι επενδύσεις έχουν άρχισει να επιβραδύνονται ήδη στο δεύτερο τρίμηνο. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε περαιτέρω στο 11,8% τον Σεπτέμβριο, μειωμένο κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο. Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά. Ξεκινώντας από το δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους, τόσο η εγχώρια όσο και η εξωτερική ζήτηση αναμένεται να αποδυναμωθούν. Επισημαίνεται ότι τα μέτρα πολιτικής συμβάλλουν στον μετριασμό των επιπτώσεων του υψηλού πληθωρισμού στα εισοδήματα των νοικοκυριών. Τέλος, η Επιτροπή αναφέρει ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης των πραγματικών διαθέσιμων εισοδημάτων λόγω του υψηλού πληθωρισμού μετριάζεται από τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, καθώς και τις φορολογικές περικοπές που συμβάλλουν στην ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών.

Πηγή: skai.gr

Δείτε επίσης  Συνάντηση Μητσοτάκη - Σκρέκα για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια

Πηγή