Λογαριασμοί ρεύματος: Νέο τέλος που δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό ανά κιλοβατώρα

shutterstock revma logariasmos

«Με αυτό το εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου, θωρακίζουμε και προστατεύουμε τους Έλληνες από μελλοντικές επώδυνες ενεργειακές κρίσεις», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Νέα εισφορά θα περιλαμβάνουν οι χρεώσεις των Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Το τέλος αυτό, δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό ανά κιλοβατώρα για τους οικιακούς καταναλωτές, όπως ανακοινωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Η εν λόγω εισφορά θα κατευθύνεται σε ένα νέο αποθεματικό λογαριασμό, στο πλαίσιο ενός μόνιμου μηχανισμού αντιστάθμισης κινδύνου.

«Με αυτό το εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου, θωρακίζουμε και προστατεύουμε τους Έλληνες από μελλοντικές επώδυνες ενεργειακές κρίσεις. Ταυτόχρονα όμως προχωρούμε και σε εξορθολογισμό των χρεώσεων ΥΚΩ, καθώς μειώνουμε έως 70% την επιβάρυνση σε οικιακά τιμολόγια που έχουν αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή -για παράδειγμα- έχουν αντικαταστήσει το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο με ρεύμα, για τη θέρμανσή τους. Θα πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί ότι με την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης, θα μειωθούν οι χρεώσεις ΥΚΩ», είπε ο κ. Σκρέκας.

Στα 639 ευρώ ανά μεταβατώρα η επιδότηση Σεπτεμβρίου

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε μέτρα στήριξης ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Η απορρόφηση των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια φτάνει το 94%.

Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Αφορά σε περίπου έξι εκατομμύρια οικιακές παροχές.

Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ανέρχεται στα 677 ευρώ τον Σεπτέμβριο απορροφώντας σχεδόν το 100% της αύξησης.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο, ανέρχεται στα 748 εκατ. ευρώ.

Δείτε επίσης  ΥΠΟΙΚ: Συστάθηκε ομάδα εργασίας για τη βιώσιμη χρηματοδότηση και την πράσινη οικονομική μετάβαση

Για τα μη οικιακά τιμολόγια:

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ/MWh απορροφώντας το 89% της αύξησης.

Το μέτρο αυτό αφορά σε 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία κλπ και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο.

Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ > 35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh.

Για το Αγροτικό Τιμολόγιο η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh απορροφώντας το 90% της αύξησης.

«Η απλή ανάγνωση των αριθμών καταδεικνύει την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση, η οποία εξαντλεί κάθε οικονομική δυνατότητα, προκειμένου να συγκρατήσει το ενεργειακό κόστος και να προστατεύσει το εισόδημα των πολιτών, απέναντι σε μια πρωτοφανή σε μέγεθος και άγνωστη σε διάρκεια ενεργειακή κρίση που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Εισπράξεις 1,2 δισ. από τα υπερέσοδα των εταιριών ενέργειας

Σύμφωνα με τον υπουργό, κατά τις πρώτες 41 ημέρες λειτουργίας του Νέου Μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τις εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το κράτος εισέπραξε 1 δισ., 21 εκατ. ευρώ τα οποία κατευθύνθηκαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την ενίσχυση των επιδοτήσεων στους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα για αυτό τον μήνα η Κυβέρνηση θα διαθέσει 1,9 δισ. ευρώ, για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι τρεις άξονες της πολιτικής για την ενεργειακή κρίση

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον, η Ελλάδα κινήθηκε έγκαιρα και αποτελεσματικά σε δύο κατευθύνσεις για την εξασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια και για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλέγματος ενεργειών για την έμπρακτη στήριξη των νοικοκυριών και των επαγγελματιών απέναντι στην τροφοδοτούμενη ενεργειακή ακρίβεια. 

Δείτε επίσης  Βουτιά στο Χρηματιστήριο: Σε χαμηλό 12 μηνών, έπεσε στην ζώνη των 820 μονάδων

Για να επιτευχθεί ο στόχος η κυβέρνηση κινείται στους εξής άξονες:

  1. Τίθενται σε ισχύ νέα ρυθμιστικά μέτρα, όπως ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από την ηλεκτροπαραγωγή, η διαφάνεια στις τιμές που ανακοινώνονται από τους προμηθευτές και η διευκόλυνση των καταναλωτών στην αλλαγή παρόχου αζημίως.
  2. Προωθείται ένα φιλόδοξο πρόγραμμα υποδομών και δράσεων, όπως η νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, ο νέος πλωτός τερματικός σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η αλματώδης αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ο διπλασιασμός της λιγνιτικής παραγωγής.
  3. Δημιουργείται το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, προκειμένου να λαμβάνουμε μέτρα οικονομικής στήριξης όλων των νοικοκυριών και των επαγγελματιών σε μηνιαία βάση.

Πηγή: skai.gr

Πηγή