Ουκρανία – Βλαντίμιρ Πούτιν: Σήμερα η απόφαση για το αν θα αναγνωριστούν οι «δημοκρατίες» του Ντονμπάς

Ουκρανία – Βλαντίμιρ Πούτιν: Σήμερα η απόφαση για το αν θα αναγνωριστούν οι «δημοκρατίες» του Ντονμπάς

Η απόφαση σχετικά με την αναγνώριση της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ», στο Ντονμπάς της Ουκρανίας, από την Ρωσία θα ληφθεί σήμερα, 21 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε, μάλιστα, ότι πρέπει να αναγνωρισθεί η ανεξαρτησία των δύο αυτών δημοκρατιών, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Νωρίτερα, οι ηγέτες των δύο αποσχισθέντων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, που έχουν αυτοανακηρυχθεί «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» και «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ», απευθύνθηκαν στον πρόεδρο της Ρωσίας ζητώντας του να τις αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες.

Σε περίπτωση που ο Πούτιν πει το «ναι» και η Ρωσία προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να αποστείλει ανοικτά η Μόσχα στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο περιοχές, σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα. Η Μόσχα σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για τις προστατεύσει έναντι της Ουκρανίας.

Ντονμπάς

«Το ΝΑΤΟ δεν υποχωρεί»

Επίσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι δεν προτίθενται να δεχθούν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ «αύριο», αλλά ένα τέτοιο μορατόριουμ συνιστά απλώς την υλοποίηση των σχεδίων της συμμαχίας, και όχι υποχώρηση προς την Ρωσία.

«Γι’ αυτό το ζήτημα συζητώ με τους συναδέλφους μου. Και ο Αμερικανός συνάδελφός μου με διαβεβαίωσε ότι δεν ετοιμάζονται να δεχθούν (στο ΝΑΤΟ) την Ουκρανία ‘αύριο’. Πολύ περισσότερο ότι είναι δυνατόν κάποιο είδους μορατόριουμ», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ απλά θεωρεί ότι η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη να ενταχθεί στην συμμαχία.

Δείτε επίσης  Μεγάλη αύξηση του αριθμού των προσφύγων τον χειμώνα «βλέπει» ο Μάνφρεντ Βέμπερ

«Γι’ αυτό τον λόγο η απάντησή μου ήταν απλή: αυτό δεν είναι παραχώρηση σε εμάς. Είναι απλά υλοποίηση των σχεδίων σας. Θεωρείτε ότι χρειάζεται να περιμένουμε και να προετοιμάσετε την Ουκρανία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Να λοιπόν ποιο είναι το μορατόριουμ. Όχι για εμάς, αλλά για εσάς το κάνετε αυτό το μορατόριουμ», δήλωσε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, σε περίπτωση που η Ουκρανία γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ οι απειλές κατά της Ρωσίας θα αυξηθούν, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ. «Εάν η Ρωσία βρεθεί αντιμέτωπη με μια τέτοια απειλή, όπως η ένταξη της Ουκρανίας στην Βορειοατλαντική συμμαχία, οι απειλές για την χώρα μας θα αυξηθούν», δήλωσε ο Πούτιν.

Σημαία ρωσίας - σημαία ΝΑΤΟ

Πούτιν: Η Ουκρανία είναι έτοιμη να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, μου είπε ο Μακρόν

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε, τέλος, πως ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν του είπε ότι η ηγεσία της Ουκρανίας είναι έτοιμη να εφαρμόσει την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ καθώς και ότι εργάζεται πάνω σε νέες ιδέες για τη διεξαγωγή εκλογών στις δύο αποσχισθείσες περιοχές.

Με τις δηλώσεις του αυτές, οι οποίες μεταδόθηκαν τηλεοπτικά, ο Πούτιν απαντούσε σε μια εκτίμηση του ειδικού απεσταλμένου του για την Ουκρανία, Ντμίτρι Κόζακ, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κίεβο δεν θα εφαρμόσει ποτέ τις ειρηνευτικές συμφωνίες όπως έχουν τα πράγματα.

Πηγή