Πού οδηγεί η αποχώρηση της Gazprom από τη Γερμανία; Ανησυχεί το Βερολίνο

Πού οδηγεί η αποχώρηση της Gazprom από τη Γερμανία; Ανησυχεί το Βερολίνο

Η αποχώρηση της Gazprom από τη Γερμανία προκαλεί ανησυχίες. Κυβέρνηση, ειδικοί και βιομηχανία προσπαθούν να προσδιορίσουν τις άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειές της.
Βήμα-βήμα, μέρα με τη μέρα η Γερμανία παρακολουθεί τις κινήσεις της Ρωσίας στο ενεργειακό πεδίο και τις πιέσεις που ασκεί και στη γερμανική αγορά φυσικού αερίου, δεδομένου ότι η χώρα εξαρτάται από το ρωσικό αέριο σε ποσοστό άνω του 50%. Σε συνέντευξή του στη σημερινή εφημερίδα Rheinische Post ο υπ. Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση κάνει επί του παρόντος πολύ προσεκτικές σταθμίσεις για να αποτρέψει ένα μεγαλύτερο κακό».

Οι σταθμίσεις αυτές γίνονται πλέον από μέρα σε μέρα στην κυριολεξία. Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή με έδρα τη Βόννη παρακολουθεί την επάρκεια σε αποθέματα φυσικού αερίου και αξιολογεί καθημερινά την κατάσταση ενημερώνοντας το Βερολίνο.

Την ίδια ώρα μετά τη χθεσινή σύντομη ανακοίνωση της ρωσικής Gazprom ότι αποχωρεί από τη γερμανική αγορά, εγκαταλείποντας έτσι τη θυματρική της Gazprom Germania, στην οποία είναι ο μοναδικός μέτοχος,όλοι προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την κίνηση αυτή και να αποτιμήσουν τις συνέπειές της. Επίσημες αντιδράσεις δεν υπάρχουν ακόμη, όμως κυβέρνηση, βιομηχανία και ειδικοί παρακολουθούν την εξέλιξη με προσοχή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξεταζόταν ήδη εδώ και τουλάχιστον μέρες το ενδεχόμενο κρατικοποίησής της.

Ίσως η χειρότερη οικονομική κρίση από το τέλος του Β’ Παγκ. Πολέμου

Σύμφωνα με τον Φάμπιαν Χούνεκε, ειδικό σε θέματα ενέργειας, ο οποίος μίλησε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, η κίνηση της Γκαζπρόμ ερμηνεύεται προς το παρόν ως άσκηση πίεσης στη Γερμανία προκειμένου να επαναδιαπραγματευθεί νέες συμβάσεις για φυσικό αέριο με τη Ρωσία. Εκτιμάται μάλιστα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να «θυσιάσει» τα φυσικά περιουσιακά στοιχεία της Gazprom (χώρους αποθήκευσης φυσικού αερίου, αγωγούς, υποδομές μεταφοράς κλπ) επί γερμανικού εδάφους, χάνοντας τη θυγατρική της, προκειμένου να «παίξει» το ενεργειακό παιχνίδι του Κρεμλίνου.

Δείτε επίσης  Αυξήσεις «φωτιά» στα τιμολόγια ρεύματος για τον Σεπτέμβριο - Οι τιμές ανά πάροχο

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της κορυφαίας γερμανικής χημικής βιομηχανίας BASF Μάρτιν Μπρουντεμίλερ εκτιμά σύμφωνα με την Tagespiegel ότι σοβαρά προβλήματα στη ροή φυσικού αερίου στη Γερμανία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνευ προηγουμένου ζημίες στη βαριά βιομηχανία οδηγώντας τη γερμανική οικονομία στη χειρότερη κρίση από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ειδική σε θέματα που αφορούν τον κατασκευαστικό τομέα και σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης Λάμια Μεσάρι-Μπέκερ δήλωσε επίσης στο γερμανικό πρακτορείο ότι ενδεχόμενη διακοπή στη συνηθισμένη ροή ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία «θα μπορούσε να προκαλέσει ντόμινο εφέ στη βιομηχανία πρώτων υλών, το οποίο θα είναι δύσκολα αναστρέψιμο».

Μέχρι στιγμής η κοινή γραμμή Σολτς, Λίντνερ και Χάμπεκ, καγκελαρίας δηλαδή και υπ. Οικονομικών και Οικονομίας είναι ότι οι τρέχουσες συμβάσεις για προμήθειες φυσικού αερίου στη Γερμανία συνεχίζουν να πληρώνονται μόνο σε ευρώ ή δολάρια, παρά τις πιέσεις που ασκεί η Ρωσία, τώρα και με την αποχώρηση ρωσικών ενεργειακών κολοσσών.

hit

Πηγή: DW – Δήμητρα Κυρανούδη

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή