Σε ομηρία… φυσικού αερίου η Ευρώπη: Κλείνει σε μια βδομάδα ο Nordstream- Φόβοι ότι δεν θα ανοίξει ξανά

nordstream ap

Σημειώνεται πως από αύριο αναμένεται να υπάρξει λιγότερο φυσικό αέριο στους αγωγούς προς την Ευρώπη και από την πλευρά της Νορβηγίας καθώς οι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες πετρελαίου και πηγάδια φυσικού αερίου απεργούν. Προβλήματα υπάρχουν με και με την τρίτη μεγαλύτερη τροφοδότρια χώρα, την Αλγερία

Χρυσόστομος Τσούφης

Στις ΗΠΑ γιορτάζουν την ημέρα της Ανεξαρτησίας τους, στην Ευρώπη δεν ένιωθαν ποτέ πιο…όμηροι στις Ρωσικές διαθέσεις και τα..παιχνίδια με τους αγωγούς.  

Την αγορά έχει κυριεύσει ο φόβος ότι ο αγωγός Nordstream τον οποίο οι Ρώσοι κλείνουν σε μια εβδομάδα για συντήρηση, δεν θα ξανανοίξει ποτέ. Η τιμή του φυσικού αερίου εκτοξεύθηκε σε υψηλό 4 μηνών πάνω από 163€/MwH. 

Στην Γερμανία , η οποία είναι και το μοναδικό κράτος στην Ευρώπη που βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε κατάσταση συναγερμού – αφού ήδη ο Nordstream μεταφέρει 60% μειωμένες ροές φυσικού αερίου – βρίσκεται σχεδόν σε κατάσταση πανικού.

Συστάσεις επί συστάσεων στους πολίτες για οικονομία και σχέδια επί σχεδίων ακόμη και για δελτίο στην ενέργεια. Στο Αμβούργο , ο τοπικός υπουργός περιβάλλοντος , προειδοποίησε ότι οι πολίτες θα πρέπει σε περίπτωση οξείας έλλειψης να συνηθίσουν μια ζωή χωρίς ζεστό νερό.

Το πιο ανησυχητικό όμως από όλα είναι ο φόβος που εξέφρασε ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς για την εμφάνιση …κίτρινων γιλέκων και στους δρόμους του Βερολίνου καθώς θα μπούμε στο φθινόπωρο με τις τιμές της ενέργειας να παραμένουν στα ύψη.  

Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα με τους Ρώσους, από αύριο αναμένεται να υπάρξει λιγότερο φυσικό αέριο στους αγωγούς προς την Ευρώπη και από την πλευρά της Νορβηγίας, της 2ης μεγαλύτερης εξαγωγού αερίου προς της Γηραιά Ήπειρο.. Οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες πετρελαίου και τα πηγάδια φυσικού αερίου απεργούν διεκδικώντας υψηλότερους μισθούς με τους πρώτους υπολογισμούς να κάνουν λόγο για μείωση της παραγωγής κατά 11% τουλάχιστον.  

Δείτε επίσης  Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω της αναστολής λειτουργίας του Nord Stream

Προβλήματα υπάρχουν με και με την 3η μεγαλύτερη τροφοδότρια χώρα, την Αλγερία, η οποία θέλοντας να εκμεταλλευτεί τον αγώνα δρόμου των Ευρωπαϊκών χωρών για να γεμίσουν τις αποθήκες τους για το χειμώνα, επιδιώκει και πετυχαίνει σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των υπουργών της  όλο και υψηλότερες τιμές.  

Η ενεργειακή ακρίβεια , γιγαντώνει τον πληθωρισμό κι αυτός με τη σειρά του απειλεί να εκτροχιάσει το τρένο της ανάπτυξης για την Ευρωζώνη.  

Το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη υποχώρησε σε χαμηλό διετίας , την ώρα που στη Γερμανία για πρώτη φορά από το 1991 οι εισαγωγές το Μάιο ήταν περισσότερες από τις εξαγωγές. Σύμφωνα με την Deutsche Bank , το να γλιτώσει η Ευρώπη την ύφεση είναι 50/50  

Πηγή