Σκρέκας: Η Ελλάδα έχει διασφαλίσει την ενεργειακή της κάλυψη

skrekas ape

Έχει προβλεφθεί και το σενάριο της ολοκληρωτικής διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία

«Η κυβέρνησή μας έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις, για να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας, ακόμα και στην εξαιρετική περίπτωση της ολοκληρωτικής διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία».  Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις που έκανε απόψε στην Πάτρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Αχαΐα ως επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού κλιμάκιου.  

Όπως εξήγησε ο Κώστας Σκρέκας, «η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας θα γίνει μέσα από τον διπλασιασμό της χωρητικότητας της αποθηκευτικής δυνατότητας της Ρεβυθούσας, και ήδη έχει καταπλεύσει μία πλωτή δεξαμενή, η οποία διασφαλίζει περισσότερο χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου». 

Παράλληλα, ανέφερε ότι «δίνεται η δυνατότητα να υποδεχόμαστε ταυτόχρονα δύο πλοία με LNG και έτσι να εξασφαλίσουμε, ότι σε περίπτωση που μειωθεί το φυσικό αέριο από Ρωσία, να μπορέσουμε να το αντικαταστήσουμε με υγροποιημένο φυσικό αέριο».  

Επίσης, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, είπε ότι «έχουμε δώσει κατευθύνσεις στην ΔΕΗ και θα διπλασιάσει το επόμενο χρονικό διάστημα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, και ταυτόχρονα έχουμε την δυνατότητα, πέντε εργοστάσια φυσικού αερίου να αξιοποιήσουν το diesel για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή είναι διπλού καυσίμου». Ακόμη, ο Κώστας Σκρέκας επεσήμανε ότι συνομιλεί με τον Ιταλό ομόλογό του, «για να αποθηκεύσουμε στις υπόγειες αποθήκες της Ιταλίας στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία θα τα λάβουμε με ανάστροφη ροή, μέσα από τον αγωγό ΤΑΠ φυσικού αερίου, εφ΄ όσον βέβαια αυτό χρειαστεί». 

«Άρα», συνέχισε, «έχουμε προχωρήσει ως κυβέρνηση στον άξονα της θωράκισης απέναντι στην περίπτωση διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αλλά και στο να διασφαλίσουμε προσιτές τιμές ενέργειας, μέσα από το πλαφόν που έχουμε βάλει στο κομμάτι της ηλεκτροπαραγωγής και ανακτούμε τα υπερκέρδη των παραγωγών στην πηγή».  

Δείτε επίσης  Ανακοινώσεις Σκρέκα: Τι θα περιλαμβάνουν οι ελαφρύνσεις για τον Φεβρουάριο

Ήδη, όπως σημείωσε, «τις πρώτες πέντε μέρες λειτουργίας του μηχανισμού, έχουμε ανακτήσει 130 εκατομμύρια ευρώ και εκτιμούμε ότι θα ανακτήσουμε πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο μήνα λειτουργίας του έκτακτου μηχανισμού, για τον οποίο η Ελλάδα, πρώτη πήρε έγκριση από την ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού». Και βεβαίως, πρόσθεσε, «έχουμε βάλει και ένα έμμεσο πλαφόν στην τιμή λιανικής, απορροφώντας το 80% έως 85% της αύξησης, καταργώντας την ρήτρα αναπροσαρμογής από την 1η Αυγούστου και μετά, διασφαλίζοντας για όλα τα νοικοκυριά, ανεξαρτήτως εισοδήματος, για όλες τις κατοικίες, κύριες και μη, και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, ότι θα απορροφήσουμε το 80% με το 85% της αύξησης και έτσι θα έχουν πολύ χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος το επόμενο χρονικό διάστημα».

Επίσης, όπως είπε, «το ίδιο κάνουμε και για τους μικρούς και μικρομεσαίους επαγγελματίες, καθώς και για τους αγρότες, όπου εκεί απορροφούμε από το 80% έως το 90% της αύξησης, μέσα από το έμμεσο πλαφόν που βάζουμε στην τιμή λιανικής».

Μιλώντας στην συνέχεια σε στελέχη της ΝΔ, στα γραφεία της διοικούσας επιτροπής εκλογικής περιφέρειας Αχαΐας, στην Πάτρα, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα πρωτοπόρησε στην λήψη μέτρων, αφού ξεκινήσαμε να επιδοτούμε λογαριασμούς ρεύματος τον προηγούμενο Σεπτέμβριο», ενώ, όπως πρόσθεσε, «ιδρύσαμε το ταμείο ενεργειακής μετάβασης και οδηγούμε εκεί τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων, καθώς και τα υπερκέρδη από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Επίσης, τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει δώσει τα περισσότερα χρήματα, αναλογικά με το ΑΕΠ της, σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση» και εξήγησε: «Μόνο τον Ιούλιο δώσαμε 722 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι τώρα έχουμε διαθέσει πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, για να στηρίξουμε τους λογαριασμούς του ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων».  

Δείτε επίσης  «Ανάσα» από τον τουρισμό: Στα επίπεδα του 2019 οι τουριστικές εισπράξεις τον Ιούλιο

Σε ό,τι αφορά την περιοδεία του πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου, ο Κώστας Σκρέκας είπε ότι «συναντήσαμε τους επαγγελματικούς φορείς και εκπροσώπους επιστημονικών συλλόγων, συνομιλήσαμε μαζί τους και τους ενημερώσαμε για το τι έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να θωρακίσουμε τη χώρα μας σε ό,τι αφορά την επάρκεια εφοδιασμού, αλλά και στην διασφάλιση προσιτών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας». 

Ακόμη, είπε ότι «τους ενημερώσαμε για μία σειρά από παρεμβάσεις τις οποίες ετοιμάζουμε σε υποδομές, ώστε να στηρίξουμε την Πάτρα και την Αχαΐα και με αυτό τον τρόπο να εξασφαλίσουμε ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα στηριχθεί η τοπική οικονομία».

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Σκρέκας, «η περιφέρεια είναι προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας, γιατί η ανάπτυξη της χώρας ξεκινάει από την περιφέρεια», προσθέτοντας ότι «ο τόπος πρέπει να στηριχθεί και θα στηριχθεί πολύ από την κυβέρνησή μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή