Τζουμέρκα: Ταξίδι στις ελληνικές «Άλπεις» – Κάνουμε στάση σε 3 παραδοσιακούς οικισμούς τους!

Τζουμέρκα: Ταξίδι στις ελληνικές «Άλπεις» – Κάνουμε στάση σε 3 παραδοσιακούς οικισμούς τους!

Τζουμέρκα

Τα Τζουμέρκα, είναι ίσως η λιγότερο γνωστή και διαδεδοµένη περιοχή της Ηπείρου, που µπορεί µέχρι τώρα να είχε θεωρηθεί από κάποιους έως και αποµονωµένη, όµως τελευταία έρχεται δυναµικά να κερδίσει τις εντυπώσεις, χωρίς να χάσει τίποτα από τα ιδιαίτερα γνωρίσµατά της που την κάνουν τόσο ξεχωριστή!

Τζουμέρκα καταρράκτες
Λίμνη Κουιάσα, Τζουμέρκα

Τα Τζουµέρκα, ΝΑ των Ιωαννίνων, «φωλιάζουν» µέσα σε έναν από τους σηµαντικότερους εθνικούς δρυµούς (Εθνικό Πάρκο Τζουµέρκων Περιστερίου & Χαράδρας Αράχθου) µε 5 καταφύγια Άγριας Ζωής!

Πρόκειται για ένα σύνολο παραδοσιακών οικισµών περιτριγυρισµένα από χαράδρες, φαράγγια και απόκρηµνα βουνά που διακρίνονται για την άγρια και αλώβητη από τον τουρισµό οµορφιά των τοπίων, την παράδοση και την αυθεντική φιλοξενία των κατοίκων τους. Είναι ένας επίγειος παράδεισος που τα συνδυάζει όλα, πλέον ακόµα πιο κοντά, λόγω του νέου δρόµου που ενώθηκε µε την Ιονία οδό!

Τζουμέρκα

Από μακριά τα Τζουμέρκα (ή αλλιώς Αθαμανικά όρη) φαίνονται σαν ένα ακατέργαστο διαμάντι, χαραγμένο από ορμητικά, κρυστάλλινα νερά, με λευκές κορυφές και οξείες γωνίες στο τραχύ τους ανάγλυφο.

Πήλι Παραδείσου, Τζουμέρκα
Δραστηριότητες, Πήλι Παραδείσου, Τζουμέρκα

Όσο εγγύτερα προσεγγίζεις, πριν ακόμα «μπεις» στον σκληρό πυρήνα αυτών των μοναδικών μορφολογικά βουνών, μπορεί να νιώσεις ότι εισέρχεσαι σε ένα κινηματογραφικό σκηνικό χολιγουντιανής ταινίας φαντασίας

Το ράφτινγκ στα νερά του είναι εμπειρία αποσυμπίεσης! Στη διαδρομή καλό είναι να είναι κανείς προσεκτικός, γιατί ο δρόμος ανηφορίζει φιδωτός αλλά ο τόπος γύρω είναι τόσο όμορφος που τα μάτια αντανακλαστικά λοξοκοιτάζουν.

canoying Τζουμέρκα

Χωριά παλιών χτιστών (πετράδων όπως λέγονταν) και ποιμένων, σαν κρυμμένα μέσα σε πυκνά δάση από έλατο- ο Καταρράκτης, το Βουργαρέλι, τα Άγναντα, οι Μελισσουργοί (στο νομό Άρτας), τα Κατσανοχώρια και η Πράμαντα (στο νομό Ιωαννίνων), ολιγάνθρωποι τόποι που δεν έχουν την (τουριστική) δόξα και την επισκεψιμότητα της Αράχωβας, ή των Ζαγοροχωρίων.

Δείτε επίσης  Συνάντηση Δένδια με τον Κινέζο ΥΠΕΞ: Υπογραμμίσαμε την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών
Η φύση στα Τζουμέρκα

Ακόμα και το Συρράκο ή οι Καλαρρύτες, που θυμίζουν Τολέδο και μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής… είναι μάλλον υποτιμημένα μέχρι στιγμής στα «πακέτα διακοπών» και τους tour operators.

Τα Τζουμέρκα έμειναν και παραμένουν μακριά από τους κανόνες της τουριστικής ανάπτυξης και για αυτό είναι τόσο ξεχωριστά!

Τζουμέρκα κορυφές

Δείτε στο βίντεο τις ομορφιές τους:

Οι παραδοσιακοί οικισμοί στα Τζουμέρκα ανάμεσα σε φαράγγια και χαράδρες με την άγρια ομορφιά…

Εδώ συγκεντρώσαμε κάποια από τα όμορφα χωριά των Τζουμέρκων και σας τα συστήνουμε ανεπιφύλακτα ώστε να μπουν στην ταξιδιωτική σας λίστα αλλά και στις ξεχωριστές εμπειρίες σας!

ΠΡΑΜΑΝΤΑ

Αυτό το κεφαλοχώρι, έδρα των βόρειων Τζουµέρκων, ξαφνιάζει µε την ασύγκριτη θέα που προσφέρει λόγω της προνοµιακής τοποθεσίας του στους πρόποδες της κορυφής της Στρογγούλας (στα 2.107 µ.) στην κεντρική Πίνδο. Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε ορεινό τουριστικό θέρετρο µε resort και και ταβέρνες, ιδανικό ορµητήριο για την εξερεύνηση της ευρύτερης περιοχής.

Απόσταση: 36 χλµ. από τα Ιωάννινα

Πραμάντα, Τζουμέρκα

ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ

Μαζί µε το «αδελφάκι» του Συρράκο, θεωρείται ένας από τους πιο γραφικούς πετρόχτιστους οικισµούς. Χαθείτε στα λιθόκτιστα καλντερίµια του, σκαρφαλωµένου στα 1.200 µ., και θαυµάστε τα επιβλητικά πέτρινα αρχοντικά. Σηµείο αναφοράς
η κεντρική πλατεία του

Απόσταση: 61 χλµ. από Ιωάννινα, 22 χλµ. από το Συρράκο

5+1 ξενοδοχεία μέχρι 60 ευρώ σε υπέροχους ελληνικούς φθινοπωρινούς προορισμούς

Καλαρρύτες, Τζουμέρκα
Καλαρρύτες

ΣΥΡΡΑΚΟ

Μαζί µε τους γειτονικούς Καλλαρύτες, θεωρείται ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Ελλάδας. Σεργιανίστε στα στενά του λιθόστρωτα σοκάκια µε τα επιβλητικά αρχοντικά, ορισµένα εξ αυτών στεγάζουν τους ελάχιστους παραδοσιακούς ξενώνες όπως o Σταυραετός και το Hotel Συρράκο, στο παλιό Δηµοτικό σχολείο του χωριού.

Δείτε επίσης  5+1: Βουτιές στις ομορφότερες παραλίες του Πηλίου με τα κρυστάλλινα νερά!

Απόσταση: 52 χλµ. από Ιωάννινα, 22 χλµ. από τους Καλαρρύτες

Συρράκο, Τζουμέρκα
Συρράκο

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

– Advertisement –

Πηγή