Την Πέμπτη οι ανακοινώσεις από την Λαγκάρντ για την αύξηση των επιτοκίων και τις ευάλωτες οικονομίες της ευρωζώνης

Την Πέμπτη οι ανακοινώσεις από την Λαγκάρντ για την αύξηση των επιτοκίων και τις ευάλωτες οικονομίες της ευρωζώνης

lagarde ap

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ θα σηματοδοτήσει την απαρχή μίας νέας νομισματικής πολιτικής τερματίζοντας τα προγράμματα αγοράς ομολόγων ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για αύξηση των επιτοκίων

Τη δέσμη μέτρων για τις ευάλωτες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, μετά από μακρύ χρονικό διάστημα που ήταν «παγωμένα», αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ΕΚΤ θέλει να περιορίσει τις συνέπειες του υψηλού στον πληθωρισμό το τελευταίο διάστημα, προσφέροντας χρόνο και ανάσα στις οικονομίες της ευρωζώνης, προκειμένου να ελέγξουν το ράλι ακρίβειας.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται, είναι το κατά πόσο θα συνεχιστεί η επιθετική αύξηση του πληθωρισμού, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο τον Σεπτέμβριο.

Υποχωρούν τα ομόλογα στην ευρωζώνη

Υποχωρούν και σήμερα οι τιμές των ομολόγων της ευρωζώνης ενόψει των αυριανών ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

   Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ θα σηματοδοτήσει την απαρχή μίας νέας νομισματικής πολιτικής τερματίζοντας τα προγράμματα αγοράς ομολόγων ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για αύξηση των επιτοκίων.

   Με ενδιαφέρον αναμένονται αύριο οι αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ, κυρίως για την πορεία του πληθωρισμού, καθώς από αυτές σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων. Οι αποφάσεις για τα επιτόκια αναμένεται να ληφθούν στη επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ τον Ιούλιο.

   Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη «τρέχει» ήδη με ρυθμό 8%. 

   Στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν συναλλαγές 143 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 32 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,86% από 3,80% χθες, έναντι 1,35% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διατηρηθεί στο 2,51%. 

Δείτε επίσης  Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για την ενίσχυση των 250 ευρώ - Η διαδικασία και οι δικαιούχοι

    Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0737 δολ. από το επίπεδο των 1,0710 δολ. που άνοιξε η αγορά.

    Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0739 δολ.

Πηγή: skai.gr

Πηγή