Τι θα συναντήσουν οι Τούρκοι αν έρθουν νύχτα στην Ελλάδα; – «Δεν είναι μια απλή υπόθεση»

podcast newsbeast fenekos stelios

Η καρδιά του προβλήματος, σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι η πλύση εγκεφάλου που γίνεται στα εκατομμύρια των νέων στην Τουρκία. Την ώρα που βιώνουν μια κακή οικονομική κατάσταση, με πολλαπλές προεκτάσεις και συνέπειες, τους προβάλετε συνεχώς πως γι’ αυτή την εικόνα, ευθύνονται εξωγενείς παράγοντες. Παράλληλα, μαζί με τη θρησκευτική εκπαίδευση που γίνεται στα σχολεία, προβάλλεται η έννοια της ανεξαρτησίας, κλείνοντας το μάτι στον επεκτατισμό. Μην ξεχνάμε πως απέναντί μας έχουμε μια χώρα 85 εκατομμυρίων και με μέσο όρο ηλικίας τα 33 με 35 έτη.

Μια ολόκληρη γενιά γαλουχείται με την ιδέα πως η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εχθρός. Αυτό σίγουρα είναι μεγαλύτερο θέμα σε σχέση με τις εξωπραγματικές και αλλοπρόσαλλες δηλώσεις της πλειοψηφίας των Τούρκων αξιωματούχων. «Δημιουργείται ένα δομικό πρόβλημα που συνδυάζει τον παντουρκισμό, τον ισλαμισμό και τις οθωμανικές φιλοδοξίες. Ο Ερντογάν τα βάζει και τα τρία στο τραπέζι», λέει στο podcast ο Στέλιος Φενέκος. Βρεθήκαμε με τον υποναύαρχο εν αποστρατεία στο στούντιο του Newsbeast και συζητήσαμε αποκλειστικά για τα ελληνοτουρκικά. «Γαλουχούνται με μια παθογένεια. Με ένα φανατισμό. Είναι το επικίνδυνο στοιχείο που μπορεί να υπάρξει στο μέλλον. Δημιουργούνται στερεότυπα», προσθέτει ο κύριος Φενέκος.

Ρωτήσαμε τον έμπειρο στρατιωτικό τι θα συμβεί «αν οι Τούρκοι έρθουν νύχτα», όμως μας λένε. Τι θα συναντήσουν; «Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εκπαιδεύονται και την ημέρα και τη νύχτα. Το βράδυ μάλιστα αντιμετωπίζουμε καλύτερα τις καταστάσεις. Όχι μόνο λόγω της εκπαίδευσης αλλά (το βράδυ) έχουμε την ικανότητα να διακρίνουμε καλύτερα», μας λέει και προσθέτει: «Όλα εξαρτώνται από το πεδίο αντιπαράθεσης που θα διαλέξουν. Αν δεν είναι μια ελεγχόμενη περιοχή, αν είναι μια βραχονησίδα ή κάτι τέτοιο, τότε είναι σίγουρο πως θα ακολουθήσουν υποστηριχτές ενέργειες. Αλλά δεν είναι μια απλή υπόθεση “ερχόμαστε το βράδυ και πετυχαίνουμε”. Πόσω μάλλον όταν οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι σε ετοιμότητα. Έχει βελτιωθεί η διαθεσιμότητα των όπλων που έχουμε στα χέρια μας και βέβαια έχει βελτιωθεί και η υπηρεσιακή ικανότητα λόγω της ειδικής εκπαίδευσης που γίνεται».

Δείτε επίσης  Συμβόλαιο υγείας: Η κίνηση – κλειδί για τη σωστή χρήση του

Ο κύριος Φενέκος υποστηρίζει πως η δοκιμαστική εκτόξευση του νέου βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς, δεν είναι ένα προπαγανδιστικό σόου από την πλευρά των Τούρκων. Είναι κάτι που είχε προαναγγείλει και σχεδιάσει, αρκετά χρόνια πριν ο πρόεδρος τους. «Ήταν ένας στόχος του Ερντογάν. Η καλύτερη άμυνα είναι να έχεις επιθετικά όπλα, του είχαν πει. Γιατί αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά».

«Υπάρχουν κέντρα ανάλυσης στην Τουρκία που έχουν δώσει τις εργασίες τους στον Ερντογάν και του λένε πως πρέπει να γίνουν πυρηνική δύναμη. Ο ίδιος δε, έχει δηλώσει πως θα ήθελε πυρηνικά όπλα. Βασικός του στόχος είναι να δημιουργήσει και αποτρεπτική πυρηνική δυνατότητα. Έτσι την ονομάζει στις ομιλίες του», συνεχίζει στην ανάλυσή του.

Κάθε πότε επικαιροποιούνται τα αμυντικά πλάνα της Ελλάδας και ποιοι παράγοντες τα καθορίζουν; «Οι εξελίξεις και η ταχύτητα που προχωρούν τα πράγματα σήμερα, μας δείχνουν πως ακόμη και πενταετής στρατηγικός σχεδιασμός κινδυνεύει να είναι άκυρος και να πρέπει να αναθεωρηθεί. Πρέπει να κάνουμε μια διάκριση μεταξύ στρατηγικής και στρατηγικού σχεδιασμού. Στρατηγική είναι τι θα κάνω για να αντιμετωπίσω ένα πρόβλημα σήμερα με αυτά που έχω. Στρατηγικός σχεδιασμός είναι τι θα κάνω με τις συνθήκες ή τα συμφέροντα που έχω να υποστηρίξω στο μέλλον και τι μέσα πρέπει ν’ αποκτήσω για να το υποστηρίξω», είπε, μεταξύ άλλων, ο κύριος Φενέκος.

Ακούστε την ενδιαφέρουσα ανάλυση του υποναύαρχου ε.α., Στέλιου Φενέκου στο Newsbeast

Timeline

0:55 Αν οι Τούρκοι έρθουν βράδυ, όπως μας έχουν απειλήσει αρκετές φορές, τι θα συναντήσουν;

2:03 Τι σημαίνει η δοκιμαστική εκτόξευση του νέου βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς από την Τουρκία; Ένα ακόμη προπαγανδιστικό σόου από την πλευρά του Ερντογάν ή κάτι περισσότερο;

Δείτε επίσης  TikToker λέει στον εργοδότη του «θα δουλεύω όσο αντιστοιχεί στα ψίχουλα που μου δίνεις» και γίνεται viral

3:40 Με πρόφαση τις «απειλές στην ευρύτερη περιοχή», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες. Ο προϋπολογισμός για τα εξοπλιστικά της Τουρκίας έχει φτάσει τα 26 δισ. ευρώ. Πώς μεταφράζεται αυτό το νούμερο και πώς αντιμετωπίζεται;

6:07 Η Τουρκία των 85 εκατομμυρίων και με μέσο όρο ηλικίας τα 33 έτη, γαλουχείται με την Ελλάδα να αντιμετωπίζεται ως εχθρός. Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για τα επόμενα χρόνια;

7:43 Τα τρωτά σημεία της Τουρκίας σε στρατιωτικό επίπεδο.

8:59 Τα πολλαπλά μέτωπα που έχει η Τουρκία και τι ρόλο παίζουν.

10:38 Κάθε πότε επικαιροποιούνται τα αμυντικά πλάνα της Ελλάδας και ποιοι παράγοντες τα καθορίζουν;

11:55 Ένα επεισόδιο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας μία απομακρύνεται, μία το νιώθουμε όλο και πιο κοντά. Πόσο πιθανό είναι να ξεφύγει η κατάσταση;

13:39 Υπάρχουν δύο απόψεις σχετικά με την προκλητικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η μία πλευρά υποστηρίζει πως πρέπει να μην αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω και να απαντάμε σε όλα. Η απέναντι πλευρά υποστηρίζει να πως δεν κερδίζουμε με το να μας παρασύρουν στο παιχνίδι τους. Τι είναι πιο σωστό;

15:00 Η Ελλάδα έχει κερδίσει συμμάχους το τελευταίο διάστημα; Παράλληλα, έχει ενισχύσει τις υπάρχουσες συμμαχίες;

16:43 Τα όσα συμβαίνουν σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν φέρει την Ελλάδα σε θέση ισχύος απέναντι στην Τουρκία;

15:59 Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία;

20:02 Πώς οι Τούρκοι επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν και την Κύπρο στο σχέδιο των προκλήσεών τους.

Podcast Newsbeast

Ιωάννης Μπαλτζώης: «Η Ουκρανία είναι ο πυροκροτητής για δυσάρεστες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο – Φοβάμαι για τα πυρηνικά»

Δείτε επίσης  Αφγανιστάν: Συμφωνία Τουρκίας και Κατάρ με τους Ταλιμπάν για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ

Ιωάννης Βαληνάκης: «Ο Ερντογάν θέλει να επιφέρει στον ελληνισμό ένα αποφασιστικό πλήγμα – Η Ελλάδα είναι ο πιο ισχυρός του αντίπαλος»

Χρήστος Αργυρίου: «Έρχεται νέα εποχή στην Τουρκία: Ίσως η γειτονιά να αναφλεγεί, θα υπάρξει μεγάλη αναταραχή»

Ιωάννης Εγκολφόπουλος: «Πρώτα θα σας κάψουμε, μετά θα ρωτήσουμε – Ο Ερντογάν ξέρει τι θα γίνει αν ανέβουν σε ελληνικό νησί»

Γεώργιος Φίλης: «Οι Τούρκοι θα πρέπει να ξέρουν ότι θα αντιδράσουμε με έναν τέτοιο τρόπο ώστε θα το θυμούνται τρεις γενιές μετά»

Πηγή