Υπερέσοδα εταιρειών παραγωγής ενέργειας: Αναδρομική φορολόγηση 373,55 εκατ. ευρώ

skrekas intime

Θα φορολογηθεί το 90% του ποσού και τα χρήματα θα προστεθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης

Στην αναδρομική φορολόγηση 373,55 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2021, έως τον Ιούνιο του 2022, προχωρά η κυβέρνηση, μετά τη γνωστοποίηση των σχετικών στοιχείων στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, θα φορολογηθεί το 90% των υπερεσόδων και τα χρήματα θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Πιο αναλυτικά η δήλωση του Κώστα Σκρέκα: 

«Παρέλαβα πριν από λίγο το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σχετικά με το προσωρινό ποσό της έκτακτης εισφοράς των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της περιόδου Οκτωβρίου 2021- Ιουνίου 2022, το οποίο η Αρχή προσδιορίζει στα €373,55 εκατ. Η κυβέρνηση, συνεπής με τις δεσμεύσεις της, προχωρεί αμέσως στην αναδρομική φορολόγηση των υπερεσόδων, με την ανάκτηση του παραπάνω ποσού. 

Είμαστε η πρώτη χώρα- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φορολογούμε τα υπερέσοδα αυτών των εταιρειών, αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, σε ποσοστό 90%. Τα χρήματα θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα προστεθούν σε αυτά που ήδη έχουμε ανακτήσει στην πηγή από τον Ιούλιο 2022 έως σήμερα. Έτσι, τα υπερέσοδα που ανακτώνται από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας συνολικά για την περίοδο Οκτωβρίου 2021- Οκτωβρίου 2022, φτάνουν τα 2,69 δισ. ευρώ. Παράλληλα, καταθέτουμε περί τα μέσα Νοεμβρίου, νομοθετική πρωτοβουλία για ανάκτηση των όποιων υπερεσόδων προκύπτουν και από τις εταιρείες προμήθειας ενέργειας. 

Από την αρχή αυτής της μεγάλης δοκιμασίας για όλη την Ευρώπη, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ενώπιον των Ελληνίδων και των Ελλήνων ότι δεν θα επιτρέψει κανενός είδους αισχροκέρδεια. Εφαρμόζουμε αυτή την πολιτική μας δέσμευση πλήρως και στον τομέα της ενέργειας. Πρώτιστη μέριμνά μας είναι η διατήρηση προσιτών τιμών στους λογαριασμούς των καταναλωτών έως το τέλος της μεγάλης πανευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης».
 

Δείτε επίσης  Σταϊκούρας-ΣΚΑΪ: Κανένας νέος φόρος το 2022-Τα δεδομένα για την 2η αύξηση στον κατώτατο μισθό

Πηγή: skai.gr

Πηγή