Χατζηδάκης στον ΣΚΑΪ: Συνολική ετήσια αύξηση 882 ευρώ με τις δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού

Χατζηδάκης στον ΣΚΑΪ: Συνολική ετήσια αύξηση 882 ευρώ με τις δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού

Στα 882 ευρώ θα διαμορφωθεί η συνολική ετήσια αύξηση του κατώτατου μισθού για κάθε εργαζόμενο αν συνυπολογιστεί και η προηγούμενη αύξηση της κυβέρνησης τόνισε στον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. 

«Η (ετήσια) αύξηση είναι 700 ευρώ, καθώς οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα είναι 14» διευκρίνισε. «Αν  συνυπολογιστεί και η προηγούμενη μικρή αύξηση του 2% την 1η Ιανουαρίου συνολικά έχουμε ένα κέρδος το χρόνο 882 ευρώ για κάθε εργαζόμενο». «Καταλαβαίνω ότι οι εργαζόμενοι θα θέλανε ακόμα παραπάνω, αλλά κάθε κυβέρνηση πρέπει να ισορροπήσει» επισήμανε ο υπουργός.  

Ο Κωστής Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι η σημερινή απόφαση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αφορά και στο επίδομα ανεργίας το οποίο αυξάνεται κατά 31 ευρώ το μήνα, ενώ συμπαρασύρονται προς τα πάνω όλα τα επιδόματα που δίνονται από το κράτος κυρίως μέσω του ΟΑΕΔ. 

«Με την αύξηση αυτή η κυβέρνηση από τις 22 χώρες της ΕΕ που δίνουν κατώτατο μισθό, γιατί σε 5 χώρες δεν υπάρχει καθόλου κατώτατος μισθός, η κυβέρνηση οδηγεί την Ελλάδα στην 9η θέση. Περάσαμε Μάλτα και την Πορτογαλία την οποία η αντιπολίτευση θεωρεί χώρα μοντέλο» σημείωσε. 

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός ανέφερε δηκτικά ότι σε μια ένδειξη αυτοσυγκράτησης πρότεινε 800 ευρώ κατώτατο μισθό ενώ η ΓΣΕΕ πρότεινε 752. «Πάλι καλά που κρατήθηκε στα 800 ευρώ και δεν είπε 1.000 – 1.200… Όλοι κρινόμαστε επί του πεδίου. Παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ ανεργία 17,2% και αυτή την ώρα είναι 12,8% έτρεχαν κάποια προγράμματα του ΟΑΕΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ρυθμοί τώρα έχουν πολλαπλασιαστεί. Εισάγουμε τον προσωπικό βοηθό για τους συνανθρώπους μας με αναπηρίες προχωρούμε στην ψηφιακή κάρτα των αναπήρων… καινούργια στεγαστική πολιτική. Αυτά δεν είναι λόγια είναι κοινωνική πολιτική στην πράξη λαμβάνοντας υπόψη και τις αντοχές της οικονομίας. Σε αυτό φτάσαμε λόγω  της πολιτικής μας που επιτρέπει στην οικονομία να πάρει μπροστά». 

Δείτε επίσης  Τρεις μόνιμες αυξήσεις συντάξεων εξήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης στον ΣΚΑΪ

«Θα μπορούσαμε και 1.000 ευρώ, θα υπήρχαν ωσαννά μέρες που είναι, και σε μερικές μέρες τα ωσαννά θα άλλαζαν σε ‘σταύρωσον αυτόν’ όταν θα υπήρχαν οι δυσμενείς συνέπειες στις επιχειρήσεις που θα επιβαρυνόντουσαν, ενδεχομένως θα έκλειναν… Πάντως, θα έδιωχναν εργαζομένους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης. 

Εξήγησε ότι «έπρεπε να βρούμε μια χρυσή τομή, και νομίζω ότι ήταν μια επιτυχής προσπάθεια στα όρια των αντοχών της οικονομίας όπως σωστά είπε ο πρωθυπουργός». 

Η κυβέρνηση είναι δρομέας αντοχής, δεν είναι δρομέας ταχύτητας να κάνει κάποιο πυροτέχνημα. Εμείς θέλουμε η οικονομία να αντέξει.

Ερωτηθείς αν ήταν δυνατό η αύξηση 9,7%  να φθάσει το 10%, ο υπουργός απάντησε ότι «θα μπορούσαμε να παίξουμε με διάφορους συμβολισμούς… Το θέμα δεν είναι οι συμβολισμοί, η κυβέρνηση είναι δρομέας αντοχής, δεν είναι δρομέας ταχύτητας να κάνει κάποιο πυροτέχνημα. Εμείς θέλουμε η οικονομία να αντέξει, να προχωρήσουν τα πράγματα σωστά, άμεσα σε δύσκολες συνθήκες για την οικονομία, τις επιχειρήσεις, προφανώς και τους εργαζομένους, γι’ αυτό προσπαθήσαμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο στόχο για ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων από τη μια πλευρά, αλλά και κοινωνική προστασία των εργαζομένων ιδιαίτερα όταν έχει προηγηθεί μια πολύ δύσκολη δεκαετία». 

Ο υπουργός Εργασίας είπε πως «πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις αντέχουν αυτή την αύξηση, δεδομένου ότι έχουν ενισχυθεί τελευταία από την κυβέρνηση και με τη μείωση των φόρων,  και με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και με τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της πανδημίας (επιστρεπτέα προκαταβολή, μέτρα για ενεργειακή κρίση), υπάρχει πλέγμα μέτρων για τις επιχειρήσεις». 
 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε επίσης  TikToker δείχνει το hack για να ξεγελάς τον «Μεγάλο Αδερφό» της τηλεργασίας

Πηγή