Έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας: Δεν έχει γίνει γνωστό αν ήταν επίθεση αυτοκτονίας – Η Ουκρανία χαιρέτησε το πλήγμα

AP22281436729810

Άγνωστη εξακολουθεί να είναι η ταυτότητα του οδηγού του φορτηγού, το οποίο εξερράγη στη γέφυρα του Κερτς τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι βρέθηκε ο ιδιοκτήτης του φορτηγού.

Σύμφωνα με τις έρευνες, ιδιοκτήτης του φορτηγού και πιθανόν οδηγός του, είναι κάτοικος του Κρασνοντάρ.

Οι αρχές ερευνούν τη διαδρομή του οχήματος και αναζητούν στοιχεία και στον τόπο διαμονής του. «Οι ανακριτές της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής εντόπισαν τα στοιχεία του φορτηγού και του ιδιοκτήτη του. Πρόκειται για κάτοικο της επικράτειας του Κρασνοντάρ, έχουν ξεκινήσει έρευνες στον τόπο διαμονής του. Η διαδρομή του οχήματος εξετάζεται» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στον έλεγχο που έγινε για την είσοδο στη γέφυρα, ο οδηγός ήταν ήρεμος, είχε όλα τα απαραίτητα χαρτιά και δεν κίνησε υποψίες στους αστυνομικούς. Το φορτηγό ήταν πλήρως φορτωμένο.

Για την ώρα δεν είναι γνωστό αν ο οδηγός ήταν σε αποστολή αυτοκτονίας ή ήταν ανυποψίαστος για το ότι το όχημά του είχε παγιδευτεί με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών.

Η Ουκρανία, από νωρίς το Σάββατο έσπευσε να χαιρετήσει το πλήγμα, αλλά επισήμως ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει ότι οι δυνάμεις της ήταν πίσω από την επίθεση

«Η Κριμαία, η γέφυρα, η αρχή. Ο,τιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, οτιδήποτε κλεμμένο πρέπει να επιστρέψει στην Ουκρανία, οτιδήποτε έχει καταληφθεί από τη Ρωσία πρέπει να ανακαταληφθεί» έγραψε στο Twitter, ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, στενός συνεργάτης του προέδρου Ζελένσκι.

Και η ανάρτηση της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) χαιρετίζει την έκρηξη παραφράζοντας ένα ποιήμα του εθνικού ποιητή της χώρας, Τάρας Σεβτσένκο. «Αυγή, η γέφυρα καίγεται όμορφα. Ένα νυχτοπούλι στην Κριμαία συναντά την SBU».

Δείτε επίσης  Η κοινότητα των ανθρώπων που ζουν με δεκάδες εμφυτεύματα στο σώμα τους τα οποία ελέγχουν καθημερινές λειτουργίες

Ανεπίσημα, Ουκρανός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στην Washington Post ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του ευθύνονται για την επίθεση στη γέφυρα.

Η εφημερίδα Ukrainska Pravda έγραψε και αυτή ότι η SBU ενεπλάκη την επίθεση.

Οι δυτικές κυβερνήσεις εμφανίζονται για την ώρα προσεκτικές. Ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών Ούρμας Ρέινσλαου είναι πάντως ο πρώτος Δυτικός αξιωματούχος που απέδωσε ευθέως το σαμποτάζ στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η χώρα του καλωσορίζει και συγχαίρει τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες για την πράξη τους.

Πηγή