Αυτοί είναι οι υποψήφιοι προορισμοί για το βραβείο Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας 2023 – Δύο ελληνικοί ανάμεσα στους 4 φιναλίστ!

larnaka finikoudes

Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι προορισμοί για το βραβείο Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας 2023. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τους τέσσερις προορισμούς που περιλαμβάνονται στους φιναλίστ για το βραβείο του Ευρωπαϊκού Προορισμού Αριστείας (EDEN) 2023. Η πρωτοβουλία EDEN επιβραβεύει τα καλύτερα επιτεύγματα στον τομέα του βιώσιμου τουρισμού και των πρακτικών πράσινης μετάβασης σε μικρότερους προορισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα Γρεβενά (Ελλάδα), το Kranj (Σλοβενία), η Λάρνακα (Κύπρος) και τα Τρίκαλα (Ελλάδα) έπεισαν με τις αιτήσεις τους την επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων σε θέματα βιωσιμότητας και επιλέχθηκαν μεταξύ 20 υποψήφιων προορισμών. Ο κατάλογος των φιναλίστ για το 2023 περιλαμβάνει τέσσερις προορισμούς αντί για τρεις, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, επειδή δύο προορισμοί έλαβαν ίση βαθμολογία από την ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών σε θέματα βιωσιμότητας.

Οι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας είναι μια πρωτοβουλία της ΕΕ, η οποία υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος της είναι να αναγνωρίσει και να βραβεύσει μικρότερους προορισμούς που εφαρμόζουν επιτυχημένες στρατηγικές για την ενίσχυση του βιώσιμου τουρισμού μέσω πρακτικών πράσινης μετάβασης. Ο διαγωνισμός βασίζεται στην αρχή της προώθησης της ανάπτυξης του βιώσιμου τουρισμού που αποφέρει αξία στην οικονομία, τον πλανήτη και τους ανθρώπους. Η πρωτοβουλία καλύπτει την ΕΕ και τις τρίτες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα COSME.

Για να διεκδικήσουν το βραβείο “Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας 2023”, οι προορισμοί κλήθηκαν να αποδείξουν τις βέλτιστες πρακτικές τους στον τομέα του βιώσιμου τουρισμού και της πράσινης μετάβασης. Στο επόμενο βήμα, οι τέσσερις φιναλίστ θα κληθούν να παρουσιάσουν την υποψηφιότητά τους ενώπιον της ευρωπαϊκής κριτικής επιτροπής. Η ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή θα επιλέξει έναν νικητή, τον Ευρωπαϊκό Προορισμό Αριστείας 2023, ο οποίος θα ανακοινωθεί το Νοέμβριο του 2022.

Δείτε επίσης  Μαγική Ήπειρος – Το top 5 που πρέπει να ανακαλύψετε σε κάθε νομό της!

Ο Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας 2023 θα προωθηθεί ως πρωτοπόρος του βιώσιμου τουρισμού, πιστός στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, και θα λάβει εξειδικευμένη υποστήριξη επικοινωνίας και branding σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

Δείτε επίσης

Πηγή