Αυτόλογος Μεσοθεραπεία PRP: Τι είναι και πως μπορεί να βοηθήσει το δέρμα σου

face prosopo care peripoiisi st

Ο Δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης, εξηγεί όλα χρειάζεται να γνωρίζεις για το ελιξίριο νεότητας.

Όσο αυξάνει η ηλικία, τόσο μειώνεται αξιοσημείωτα ο φυσικός αριθμός των αποκαλούμενων βλαστοκυττάρων και ινοβλαστών, ο οποίος σε νεαρή ηλικία είναι πολύ μεγάλος. Τα νεανικά κύτταρα παρέχουν μια συνεχή αναμόρφωση στο δέρμα, ενώ παράλληλα του προσδίδουν όγκο, σταθερότητα και ελαστικότητα. Χάρη σε αυτά τα νεανικά κύτταρα, το δέρμα παραμένει για πολύ καιρό νέο, σφριγηλό και ελαστικό.

Η σύγχρονη τάση της κοσμητικής δερματολογίας είναι η βιοδιέγερση, δηλαδή τεχνικές που ενεργοποιούν τον ίδιο μας τον οργανισμό να δράσει υπέρ της νεότητας αλλά και της υγείας μας.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες χρησιμοποιούσαν ετερόλογους παράγοντες για να επιβραδύνουν τα ορατά σημάδια της γήρανσης και φυσικά έρχονταν αντιμέτωποι με την απόρριψη ή την αλλεργική αντίδραση από τα κύτταρα του ασθενούς. Τώρα οι αυτόλογες θεραπείες καθυστερούν τη διαδικασία της γήρανσης με φυσικό τρόπο.

Τι είναι η αυτόλογος θεραπεία PRP;

Είναι μια θεραπεία ιατρικής αισθητικής η οποία αξιοποιεί την επουλωτική ικανότητα του αίματος του ίδιου του ασθενούς έτσι ώστε να βιοδιεγείρει τα δερματικά κύτταρα. Χρησιμοποιεί την πληθώρα των αυξητικών παραγόντων που περιέχονται στο «πλάσμα» καθώς και τη διαδικασία διέγερσης των βλαστικών κυττάρων για την αναγέννηση και την αναζωογόνηση του δέρματος το οποίο έχει υποστεί φθορά.

Με την αυτόλογη θεραπεία PRP, ένας μικρός αριθμός αιμοπεταλίων  αφαιρείται με απλή αιμοληψία  και στη συνέχεια επανεγχύονται για να ενεργοποιήσουν τους ινοβλάστες που παίζουν σημαντικό ρόλο στο να παράγουν νέες πρωτεΐνες. Με αυτό τον τρόπο, τροφοδοτούμε ξανά το δέρμα μας με τα αναπαραγωγικά κύτταρα και το ίδιο μας το σώμα ώστε να   ανακάμψει με φυσικό τρόπο.

Δείτε επίσης  Λονδίνο - Design Museum: Έκθεση για τα 70 χρόνια του polo shirt Fred Perry

Τo δέρμα ανακτά το φυσικό του σφρίγος, την ελαστικότητά του και τον αρχικό του όγκο. Επιπλέον, η αυτόλογος θεραπεία PRP προσφέρει αυξημένη πυκνότητα πρωτεϊνών στο δέρμα και βελτίωση της χροιάς του.

Το αποτέλεσμα είναι μια ολική αναζωογόνηση του δέρματος  με φυσικό τρόπο.

Που αλλού μπορεί να εφαρμοστεί;

Η αυτόλογος θεραπεία PRP μπορεί να εφαρμοστεί με άριστα αποτελέσματα εκτός από το προσωπο, και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του σώματος, π.χ. στο λαιμό, στο μπούστο ή στα χέρια κλπ.

Μηχανισμός δράσης

Ενεργοποιεί την διαδικασία αναγέννησης του ιστού μέσω της:

  • Διέγερσης της παραγωγής νέου κολλαγόνου
  • Ενεργοποίηση της διαδικασίας διαίρεσης και διαφοροποίησης των μεσεγχυτικών βλαστικών κυττάρων
  • Διέγερσης της αγγειογέννησης (δημιουργία νέων αγγείων)
  • Επιταχύνει την επούλωση.

Χρήσεις:

Η αυτόλογος θεράπεια PRP μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως

  • Υλικό γεμίσματος – “Εμφύτευμα” (Γέμισμα ρυτίδων, Ογκομετρική αποκατάσταση)
  • Μεσοθεραπεία (κουρασμένο, ξηρό δέρμα κτλ) – Αλωπεκία
  • Μάσκα (μετά από επεμβάσεις – για ανανέωση)
  • Κρέμα

Αποτελέσματα:

Η αυτόλογη θεραπεία PRP διεγείρει τα κύτταρα του ασθενούς τα οποία ανανεώνουν και αναζωογονούν το δερματικό ιστό.

Επομένως, βελτιώνεται η ελαστικότητα, το σφρίγος και η ανθεκτικότητα του δέρματος, βελτιώνεται η απόχρωση της επιδερμίδας, αναδομούνται οι ίνες του κολλαγόνου, μειώνονται αποτελεσματικά ρυτίδες και πτυχώσεις και επιταχύνεται η επούλωση μετά από αισθητικές επεμβάσεις (Laser Peel).

Η φυσική διαδικασία επιδιόρθωσης του ίδιου σας του κυττάρου, οδηγεί τις ρυτίδες να απαλύνονται, το δέρμα να αποκτά όγκο και να γίνεται πιο σφιχτό, πιο νεανικό και πιο φρέσκο, φυσική αναζωογόνηση εκ των έσω.

Η αυτόλογος θεραπεία PRP είναι μια απολύτως φυσική μέθοδος, χωρίς κανένα κίνδυνο δυσανεξίας, ούτε αλλεργίας.

Τα αποτελέσματα της διαδικασίας βελτιώνονται για 2 έως 3 μήνες και διαρκούν για τουλάχιστον 1 έως 2 χρόνια.

Δείτε επίσης  «Τι σημαίνει χρόνος; Η ψυχή μου είναι 22»- Η 71χρονη Rosa Saito κάνει θραύση στον χώρο της μόδας- Δείτε εικόνες

Σήμερα η μέθοδος έχει τελειοποιηθεί και μπορεί πλέον να συνδυαστεί ιδανικά με εφαρμογή υαλουρονικού οξέος, Botox, TTL, TIGHT LIFT,κτλ, ώστε να επιτευχθεί η συμπλήρωση, η ολοκλήρωση και η τελειοποίηση του “ενέσιμου” Lifting.

O Στέλιο Αγγελίδη, Δερματολόγο, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Πηγή