Αφγανιστάν: Βίντεο με Ταλιμπάν να αποκεφαλίζουν γυναικείες κούκλες

Αφγανιστάν: Βίντεο με Ταλιμπάν να αποκεφαλίζουν γυναικείες κούκλες

diplh000

Η περίοδος της εξουσίας των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν συνεχίζεται με όλο και περισσότερα περιστατικά ακραίων ελέγχων και περιορισμών να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Για τους Ταλιμπάν, οι κούκλες στις βιτρίνες είναι «αγάλματα» τα οποία ο κόσμος… προσκυνά. Κάτι που απαγορεύεται ρητά διότι προσβάλει το Ισλάμ. Για αυτό, σε μία, τουλάχιστον, επαρχία του Αφγανιστάν, τη Χεράτ, στα δυτικά της χώρας, το υπουργείο για τη Διάδοση της Αρετής και την Πρόληψη του Κακού, έδωσε εντολή αποκεφαλιστούν οι γυναικείες κούκλες στα μαγαζιά.

Ο Αζίζ Ραμάν, επικεφαλής του τοπικού τμήματος του υπουργείου, διέταξε τους εμπόρους, να αφαιρέσουν το κεφάλι από τις κούκλες και απείλησε με σοβαρή τιμωρία όσους δεν υπακούσουν. Οι καταστηματάρχες διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση, λέγοντας ότι χρησιμοποιούν τις κούκλες για να πουλήσουν τα ρούχα τους όπως γίνεται σε όλες τις ισλαμικές (και μη) χώρες του κόσμου.

Τέλος οι φωτογραφίες και οι αφίσες γυναικών στα καταστήματα

Το υπουργείο επανιδρύθηκε μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και έχει την ευθύνη της εφαρμογής του ισλαμικού νόμου, όπως τον ερμηνεύουν οι ίδιοι. Μεταξύ των δικαιοδοσιών του υπουργείου είναι και η τιμωρία των γυναικών και δεν είναι τυχαίο ότι αντικατέστησε το προηγούμενο αρμόδιο υπουργείο υπό το όνομα «υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων», της προηγούμενης κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Μία από τις ποινές που εφαρμόζει το υπουργείο, είναι ο ακρωτηριασμός των μελών όσων κλέβουν, ενώ επίσης επέστρεψαν και οι δημόσιοι απαγχονισμοί.

Δείτε επίσης  ΟΗΕ: «Ασυγχώρητες οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στην Ουκρανία – Θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι»

Σε πολλές πλατείες της χώρας, κρέμονται τα ακέφαλα πτώματα απαγωγέων, για παραδειγματισμό. Τη δεκαετία του ΄90, αξιωματούχοι του υπουργείου έδερναν άνδρες που είχαν κοντές γενειάδες, όπως και γυναίκες που δεν φορούσαν τα «σωστά» ρούχα.

Οι Ταλιμπάν έχουν επίσης απαγορέψει τις φωτογραφίες και αφίσες γυναικών από καταστήματα και εμπορικά κέντρα στην Καμπούλ. «Φωτογραφίες που είναι αντίθετες με τους ισλαμικούς κανονισμούς θα αποσυρθούν από διαφημιστικά ταμπλό», είπε ο Νεματουλάχ Μπαρακζάι, εκπρόσωπος του δήμου της Καμπούλ. Γυναίκες που έχουν καταστήματα καλλωπισμού, όπως κομμωτήρια, μέικαπ και φροντίδας νυχιών, θεωρούν πως είναι κι αυτό ένα μέτρο για να τις αναγκάσουν να τα κλείσουν και να κλειστούν σπίτια τους.

Πηγή