Γιατί πρέπει να χρησιμοποιούμε υαλουρονικό οξύ μαζί με τη ρετινόλη;

shutterstock face

Eίναι κάποια προϊόντα ομορφιάς τα οποία λειτουργούν υπέροχα μεταξύ τους και επιφέρουν πολύ θετικά αποτελέσματα στην όψη της επιδερμίδας. Δύο από αυτά είναι και η ρετινόλη με το υαλουρονικό οξύ, συστατικά αρκετά γνωστά σε όσες αγαπούν να περιποιούνται σε βάθος την επιδερμίδα τους.

Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και πιο συχνά δερματολόγους και beauty experts να αναφέρονται και κυριολεκτικά να υποκλίνονται σε αυτά τα συστατικά ως “καθαρά” ή ως συστατικά ενός προϊόντος που προορίζεται για την περιποίηση του προσώπου μας, όπως μία κρέμα ημέρας ή ένας ορός.

Παρά το γεγονός ότι οι λέξεις αυτές μας ακούγονται γνώριμες και οικείες, πολλές από εμάς δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι η ρετινόλη και το υαλουρονικό οξύ, ποιες είναι οι θεραπευτικές τους ιδιότητες και για ποιους λόγους χρειαζόμαστε και τα δύο αυτά συστατικά, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν (καλύτερα) μαζί αλλά και χωριστά.

Να χρησιμοποιήσω ρετινόλη αλλά τι ακριβώς είναι;

Θέλουμε να γνωρίζουμε τι προϊόντα χρησιμοποιούμε στο πρόσωπο μας και δεν μας αρκεί απλώς να ακούμε ότι κάποιος κάποτε χρησιμοποίησε κάτι και αυτό λειτούργησε θετικά στην επιδερμίδα του. Το να ακούμε οπότε όρους δεν σημαίνει πως εξοικειωνόμαστε με το προϊόν και με τη δράση του. Αντιθέτως, χρειάζεται νωρίτερα να ενημερωθούμε εκτενώς για το αν πρέπει ή δεν πρέπει ξεκινήσουμε ένα νέο κύκλο θεραπείας με κάποιο εξειδικευμένο προϊόν περιποίησης.

Στο δια ταύτα, η ρετινόλη είναι γνωστή και ως βιταμίνη Α. Μελετώντας εκτενέστερα όσα υποστηρίζονται για την ρετινόλη, μπορούμε να πούμε πως θεωρείται ένα θαυματουργό συστατικό, το οποίο στοχεύει στη λείανση της επιδερμίδας, συμβάλλει αρκετά στην ανανέωση των κυττάρων του δέρματος, βοηθά στην αύξηση παραγωγής κολλαγόνου και γενικότερα προσφέρει τη λύση σε πολλές “ατέλειες” του δέρματος. Ανάμεσα στους ισχυρισμούς που υπάρχουν γύρω από τη ρετινόλη, επικρατούν και αυτοί που θέλουν τη βιταμίνη Α να προσφέρει τη λύση απέναντι στις δυσχρωμίες του δέρματος ενώ ταυτόχρονα ανήκει στα πιο “δυνατά” αντιγηραντικά προϊόντα. Όσον αφορά την τελευταία θεραπευτική ιδιότητα, η ρετινόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως προληπτική θεραπεία αλλά και αφότου δούμε τις πρώτες ρυτίδες στο δέρμα μας.

Δείτε επίσης  Λεωνίδας Κακούρης: Υπήρχαν σκοτεινές περίοδοι στη ζωή μου – Αν πιαστείς στα δίχτυα της κατάθλιψης δεν μπορείς να βγεις

Ακούω συνέχεια για το υαλορουνικό οξύ, τι ακριβώς προσφέρει στην επιδερμίδα;

Αν θέλεις νεανική, λεία και λαμπερή όψη τότε θα πρέπει να κάνεις σύμμαχο σου το υαλουρονικό οξύ. Δεν είναι απλώς μία φράση για να σου κεντρίσει το ενδιαφέρον, αντίθετα είναι ισχυρισμοί καταξιωμένων δερματολόγων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο Dr. Van Dyke, o οποίο διευκρίνισε τα πάντα γύρω από το υαλουρονικό σε συνέντευξη του στο theeverygirl.com.

To υαλουρονικό οξύ είναι μία γλυκοζαμινογλυκάνη, δηλαδή ένας πολυσακχαρίτης. Για να κατανοήσεις καλύτερη τη δράση του αρκεί να σκεφτείς πως το υαλουρινικό οξύ είναι ένα βασικό δομικό υλικό του δέρματος, που έχει την ιδιότητα να “συνδέει”. Ένας συνδετικός ιστός που κρατά την υγρασία του δέρματος στα ύψη, κάτι το οποίο και θέλουμε και επιζητούμε να δούμε μέσα από τη χρήση διάφορων προϊόντων.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω ρετινόλη σε συνδυασμό με το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ, σε αντίθεση με άλλα οξέα, δεν μπορεί να “τραυματίσει” το δέρμα, κάνοντας του χημική απολέπιση. Η βασική ιδιότητα του είναι να κρατά την υγρασία της επιδερμίδας και αυτός είναι και ο λόγος που ταιριάζει μαζί με τη ρετινόλη, αφού κάθε φορά που χρησιμοποιούμε τη ρετινόλη χρειαζόμαστε απαραίτητα κάτι που θα επαναφέρει την υγρασία στην επιδερμίδα και θα την αφήσει λεία και λαμπερή.

Επομένως, η απάντηση στο αν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε μαζί είναι θετική. Ωστόσο, πρέπει να δοθεί η απαραίτητη σημασία στον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν τα δύο αυτά συστατικά.

Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το πρωί αλλά και το βράδυ, ενώ η ρετινόλη πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιείται μία φορά και υποχρεωτικά το βράδυ, αφού δεν κάνει να τοποθετήσουμε ρετινόλη και να μας δει ο ήλιος. Κατά τη διάρκεια της βραδινής ρουτίνας περιποίησης, καθάρισε αρκετά καλά με ένα σαπούνι το δέρμα σου και αφαίρεσε τυχόν υπολείμματα μακιγιάζ. Στη συνέχεια εφάρμοσε την ανάλογη για το δέρμα σου δοσολογία ρετινόλης και τέλος “κλείδωσε” το αποτέλεσμα τοποθετώντας ποσότητα υαλουρονικού οξέος.

Δείτε επίσης  Το μυστικό για «υγιή» σχέση σε ένα ζευγάρι

 

Πηγή