Δεύτερος γύρος ανατιμήσεων στο χαρτί υγείας

deuteros guros anatimiseon xarti ugeias

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Σε νέο γύρο ανατιμήσεων αναμένεται να προχωρήσει ο σουηδικός όμιλος Essity, δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χαρτιών υγείας και παρόμοιων προϊόντων υγιεινής στον κόσμο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους κλυδωνισμούς από την ενεργειακή κρίση, εξέλιξη που δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες τις τιμές και στα εγχώρια ράφια.

H αύξηση-jumbo των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,75% μέχρι στιγμής δεν δείχνει να περνά στην αγορά των repos, δημιουργώντας στρεβλώσεις στην ισορροπία ρευστότητας.

«Ο όμιλος Essity επηρεάζεται από πρόσθετες αυξήσεις κόστους. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί απότομα στην Ευρώπη από τον Ιούλιο του 2022. Το κόστος των πρώτων υλών της εταιρείας αυξήθηκε επίσης σημαντικά κατά το τρίτο τρίμηνο.

Ως εκ τούτου, η Essity ανακοινώνει νέες συνολικές αυξήσεις τιμών για όλες τις κατηγορίες προϊόντων και τις αγορές» αναφέρεται σε πρόσφατη ανακοίνωση του ομίλου, ενώ όπως επισημαίνει ο κ. Magnus Groth, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Essity «Οι αντίξοες συνθήκες κόστους έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω. Θα διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση μέσω νέων ολοκληρωμένων αυξήσεων τιμών και προσαυξήσεων στις τιμές ενέργειας και θα συνεχίζουμε να επενδύουμε στην ισχυρή προσφορά μας με κορυφαία εμπορικά σήματα».

Η διαχείριση του χρονοδιαγράμματος και του βαθμού των αυξήσεων των τιμών θα γίνεται σε τοπικό επίπεδο, επισημαίνει η ανακοίνωση, ωστόσο πρόκειται για τη δεύτερη ανατίμηση που ανακοινώνει φέτος ο όμιλος διεθνώς.

Σε ό,τι αφορά την εγχώρια θυγατρική, η πρόκληση για τη φετινή χρονιά είναι μεγαλύτερη, καθώς πέρα από την προσπάθεια απορρόφησης των κραδασμών που προκαλεί η ενεργειακή κρίση και η πληθωριστική συγκυρία στα λειτουργικά κόστη και στην κατανάλωση, καλείται να επιτύχει βελτίωση των μεγεθών της.

Δείτε επίσης  Το «μήλο» της Εύας

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών το 2021 σε σχέση με το 2020 υποχώρησε κατά 7,1%, στα 27,1 εκατ. ευρώ. Τα μικτά κέρδη εμφάνισαν μείωση κατά 17,5%, στα 9 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά αποτελέσματα παρουσίασαν ζημιές 905.204 ευρώ, έναντι κερδών 1,3 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Αντίστοιχα ζημιογόνα ήταν και τα προ φόρων αποτελέσματα, στα 970.211 ευρώ, έναντι κερδών 1,3 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ οι καθαρές ζημιές μετά από φόρους ανήλθαν σε 850.068 ευρώ, έναντι κερδών 1,6 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018 και στην Ελλάδα η SCA Hygiene μετονομάστηκε σε Essity μετά το «ντεμπούτο» της μητρικής στο χρηματιστήριο Nasdaq Stockholm. Οι πωλήσεις του Ομίλου Essity πραγματοποιούνται σε περίπου 150 χώρες.

Πηγή