Διαδερμική αντιμετώπιση των παθήσεων του προστάτη

Διαδερμική αντιμετώπιση των παθήσεων του προστάτη

Η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, είτε για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Ως αποτέλεσμα έχουμε τον ταχύτατο χρόνο χειρουργείου χωρίς παραμονή στο νοσοκομείο και φυσικά πολύ γρήγορη αποθεραπεία.

Σε τι διαφέρει το δυοδικό λέιζερ;
«Σε σχέση με άλλους τύπους λέιζερ απορροφάται καλύτερα από τον προστατικό ιστό και πολύ γρήγορα, μειώνοντας σημαντικά το χρόνο επέμβασης αλλά επιτρέπει και την διαδερμική με βελόνα εφαρμογή στην περιοχή του περινέου (δηλ. μεταξύ των όρχεων και του πρωκτού) χωρίς να χρειάζεται να εισέλθει δια μέσω της ουρήθρας. Αυτό σημαίνει ότι κάλλιστα μπορεί να εφαρμοσθεί μόνο με τοπική αναισθησία», επισημαίνει ο κ. Νικόλαος Μερτζιώτης, Χειρουργός, Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Μετεκπαιδευθείς στο UCL της Μεγάλης Βρετανίας, Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής, Επανορθωτικής και Χειρουργικής Ανδρολογίας του Metropolitan General.

Η συχνουρία, η δυσκολία στην ούρηση, η διακοπτόμενη ούρηση, το αίσθημα ότι δεν έχει αδειάσει εντελώς η κύστη και η ανάγκη να τρέξουμε στην τουαλέτα, είναι μερικά από τα συμπτώματα που είναι κοινά στις δύο κύριες παθήσεις του προστάτη, δηλαδή την καλοήθη υπερπλασία και τον κακοήθη όγκο του προστάτη. Αυτά τα συμπτώματα αφορούν άνδρες κατά κύριο λόγο από την ηλικία των 45 ετών και άνω.

Με την ίνα του λέιζερ καταστρέφεται ο υπερπλαστικός ιστός του προστάτη, ενώ τις επόμενες ημέρες συνεχίζεται η καταστροφή δια μέσω της φυσιολογικής διαδικασίας που ονομάζεται πηκτική νέκρωση έτσι ώστε ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα προστατικού ιστού να νεκρώνεται, επιτρέποντας την καλύτερη ούρηση. 

Με τη μέθοδο αυτή οι άνδρες καταφέρνουν να διατηρήσουν την εκσπερμάτισή τους σε ποσοστά μεγαλύτερα του 90% και μπορούν να τεκνοποιήσουν. Οπότε, απευθύνεται κυρίως σε νεότερους άνδρες που ακόμα δεν έχουν τεκνοποιήσει χωρίς βέβαια να αποκλείονται οι μεγαλύτερες ηλικίες.

Δείτε επίσης  Πανεπιστήμιο Harvard: 4 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη μετάλλαξη Όμικρον

Οι σοβαρές επιπλοκές απουσιάζουν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η επέμβαση για την καλοήθη υπερπλασία δεν έχει καμιά επίπτωση στη στυτική λειτουργία.

Η εστιακή θεραπεία με φωτοεξάχνωση (laser)
Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη πιο συχνή κακοήθεια στον άνδρα στην Ευρώπη. «Τα τελευταία 25 χρόνια, που καθιερώθηκε η προληπτική εξέταση του PSA, όλο και περισσότεροι άνδρες ανακαλύπτονται με πρώιμο μη επιθετικό χαμηλού κινδύνου καρκίνο του προστάτη. Έχει υπολογισθεί ότι μόνο εννέα στους χίλιους άνδρες θα καταλήξουν από αυτήν την πάθηση. 

Έτσι, πολλοί ασθενείς με εντοπισμένο καρκίνο προστάτη θα οδηγηθούν στο χειρουργείο για ριζική αφαίρεση του οργάνου, πολλές φορές χωρίς να το χρειάζονται, με τις αναπόφευκτες συνέπειες της ακράτειας και της σεξουαλικής δυσλειτουργίας», καταλήγει ο κ. Μερτζιώτης.

Γράφει ο:

κ. Νικόλαος Μερτζιώτης, Χειρουργός, Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών,

Μετεκπαιδευθείς στο UCL της Μεγάλης Βρετανίας, Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής, Επανορθωτικής και Χειρουργικής Ανδρολογίας του Metropolitan General

mertziotis 0

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή