Εντός Ιανουαρίου ψηφίζεται το σχέδιο Νόμου για τις τραπεζικές αποζημιώσεις – Τι προβλέπει για απάτη μέσω καρτών ή κλοπή

16 170413pistotikes

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμά ότι θα εφαρμοστεί από τον Φεβρουάριο

Ολοκληρώνεται σήμερα η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που αφορά στις αποζημιώσεις των καταναλωτών από τις τράπεζες σε  περίπτωση που πέσουν θύματα ηλεκτρονικής απάτης μέσω καρτών ή κλοπής των προσωπικών δεδομένων τους και κωδικών e-banking.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το σχέδιο νόμου θα ψηφιστεί από την Βουλή εντός του Ιανουαρίου και θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, η εν λόγω ρύθμιση,για τον περιορισμό της ευθύνης του πληρωτή, εφόσον είναι καταναλωτής, είναι απολύτως συμβατή με την Οδηγία 2015/2366/ΕΕ.

Η νέα διάταξη που αφορά στο άρθρο 22 του νομοσχεδίου με τίτλο “Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2020 σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και για την κατάργηση της οδηγίας 2009/22/ΕΚ, ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών, ρυθμιστικό πλαίσιο για την παλαίωση οίνων και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης”, προβλέπει ότι σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας τραπεζικής κάρτας και εφόσον πραγματοποιηθούν συναλλαγές μέχρι το μπλοκάρισμά της από την τράπεζα  θα υπάρχει αποζημίωση για ζημιά άνω των 50 ευρώ. Δηλαδή  εφόσον κλαπεί η κάρτα κάποιου καταναλωτή και με αυτήν πραγματοποιηθούν αγορές 300 ευρώ, πριν μπλοκαριστεί από την τράπεζα, η τράπεζα θα  καλύπτει τα 250 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει γίνει δήλωση απώλειας της κάρτας.

Ανάλογες υποχρεώσεις θα υπάρχουν και  στην περίπτωση  απάτης μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Εάν υπάρξει υποκλοπή κωδικών του e-banking ενός καταναλωτή ή των στοιχείων της κάρτας του, για ζημιά εως 1.000 ευρώ θα είναι υπεύθυνος ο καταναλωτής ενώ για τα επιπλέον ποσά  θα αναλαμβάνουν το κόστος οι τράπεζες.

Δείτε επίσης  Πρόστιμα άνω των 7 εκατ. ευρώ σε δύο χρόνια από τη ΔΙΜΕΑ για αισχροκέρδεια

Οι ρυθμίσεις εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν τις τράπεζες σε αύξηση των ασφαλιστικών δικλίδων για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επιστολή της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδώνι Γεωργιάδη, εκφράζει τον σκεπτικισμό της για την διάταξη, αναφέροντας ότι θα οδηγήσει σε περιορισμό των ορίων συναλλαγών και επιβράδυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή