Η Ευρώπη δεν υποκύπτει στον εκβιασμό του φυσικού αερίου – Ο Πούτιν απειλεί με «αστραπιαία χτυπήματα» τη Δύση

Η Ευρώπη δεν υποκύπτει στον εκβιασμό του φυσικού αερίου – Ο Πούτιν απειλεί με «αστραπιαία χτυπήματα» τη Δύση

russia gas ap

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για εμπάργκο κατά του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, την ίδια στιγμή που ο Βλαντίμιρ Πούτιν απειλεί ευθέως τη Δύση με πόλεμο, δηλώνοντας ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις για άμεσα και αστραπιαία χτυπήματα σε όσους επιχειρήσουν να παρέμβουν στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία.

Η Μόσχα δείχνει, πλέον, αποφασισμένη να προχωρήσει το σχέδιό της έως το τέλος, συμπεριλαμβάνοντας πιθανόν και την περιοχή της Υπερδνειστερίας. Στόχος δεν είναι άλλος από τον πλήρη αποκλεισμό κατά πρώτο λόγο της Ουκρανίας και κατ’επέκταση του ΝΑΤΟ από τη Μαύρη Θάλασσα. Τα στρατεύματα του Πούτιν επιχειρούν σε μία γραμμή από το Χάρκοβο έως και την περιφέρεια της Οδησσού στα σύνορα με τη Μολδαβία, φανερώνοντας πλέον τα σχέδια του Κρεμλίνου να επιβάλλουν τη διχοτόμηση της Ουκρανίας και την ολοκληρωτική αποδυνάμωσή της σε όλα τα επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και ο «πόλεμος της ενέργειας», με την Ευρώπη να επισπεύδει την απεξάρτησή της από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, παρ’ ότι ισχυρές δυνάμεις εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, επιμένουν σε μία πιο συντηρητική πολιτική. Οι ανακοινώσεις της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ωστόσο, δείχνουν την επόμενη μέρα στα ενεργειακά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ολική ρήξη της με τη Μόσχα.

Κλιμακώνει την ένταση με νέες απειλές ο Πούτιν

Σαφείς απειλές εναντίον «οποιουδήποτε παρέμβει στην Ουκρανία και απειλήσει την ασφάλεια της Ρωσίας», ένα 24ωρο μετά την απόφαση των χωρών της Δύσης να στείλουν βαρύ οπλισμό στο Κίεβο, εκτόξευσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας στη ρωσική βουλή.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στις δυτικές δυνάμεις που επιχειρούν να διχάσουν τη Ρωσία και δήλωσε ότι «έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για αστραπιαίο χτύπημα σε όποιον αποπειραθεί να παρέμβει στην κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία».

Ο Πούτιν αναφέρθηκε στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και ειδικότερα στο Ντονμπάς, «στόχος της οποίας είναι να προστατεύσει τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν υποστεί τρομοκρατία και εκφοβισμό για οκτώ χρόνια από το καθεστώς του Κιέβου», όπως τόνισε.

Δείτε επίσης  Ουάσινγκτον: Ζητά από Ιαπωνία, Κίνα και άλλες χώρες να αποδεσμεύσουν αποθέματα αργού

Την Τρίτη το μεσημέρι και την Τετάρτη το πρωί, ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν με πυραύλους στρατηγική γέφυρα στον ποταμό Δνείστερο, στην περιφέρεια της Οδησσού, μέσω της οποίας οι δυτικές δυνάμεις μετέφεραν οπλικά συστήματα και πολεμοφόδια προς τον ουκρανικό στρατό. Η Μόσχα πιστεύει ότι με τον βομβαρδισμό της γέφυρας και της σιδηροδρομικής γραμμής που τη διέσχιζε, ανέκοψε τη βασική γραμμή τροφοδοσίας του Κιέβου και δυσχαίρανε σε ικανό ποσοστό τις προσπάθειες άμυνας.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που επέβαλλε η Δύση, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι το ρούβλι, το τραπεζικό σύστημα, ο τομέας των μεταφορών και η οικονομία της Ρωσίας στο σύνολό τους έχουν αντέξει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας και υποσχέθηκε απάντηση στις προσπάθειες απομόνωσης της Ρωσίας.

Το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας αναμένει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα συρρικνωθεί κατά 8,8% το 2022 σύμφωνα με το βασικό σενάριο ή κατά 12,4% σύμφωνα με ένα πιο συντηρητικό σενάριο, μέ βάση ένα έγγραφο που είδε το Reuters, το οποίο δείχνει ότι οι πιέσεις που ασκούν οι κυρώσεις έχουν επιπτώσεις.

Οι ανακοινώσεις της Φον Ντερ Λάιεν

Την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και στη Βουλγαρία από γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αντιδρώντας στην απόφαση της Μόσχας να διακόψει την πώληση φυσικού αερίου σε  Βαρσοβία και Σόφια.

Η περίπτωση της Βουλγαρίας αφορά και την Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προαναγγέλλει στην ουσία τη βοήθεια προς τη γειτονική χώρα, πριν συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη του στο Μαξίμου.

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στην ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της οποίας θα καλυφθούν οι ανάγκες σε φυσικό αέριο τόσο στην Πολωνία, όσο και στη Βουλγαρία. 

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ανάγκες σε φυσικό αέριο για το επόμενο διάστημα και αναφέρθηκε σε κινήσεις που θα επιταχύνουν την «πράσινη» παραγωγή ενέργειας, ώστε η Ευρώπη να μειώσει μέσα στο τρέχον έτος το ποσοστό εξάρτησής της από τις πηγές του άνθρακα και ειδικότερα από τις ρωσικές πηγές.

Δείτε επίσης  ΔΝΤ: Πιθανή αναθεώρηση προς τα κάτω στις προβλέψεις για την ανάπτυξη λόγω Όμικρον

Η κυρία Φον Ντερ Λάιεν έστειλε «μήνυμα» και στον Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας πως απέτυχε στην προσπάθειά του να διχάσει τους Ευρωπαίους, τονίζοντας ότι η Ευρώπη προχωρά μπροστά στην ενέργεια και θα φροντίσει να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές πηγές το συντομότερο δυνατό.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι «δεν αποτέλεσε έκπληξη η προσπάθεια της Μόσχας να μας εκβιάσει, χρησιμοποιώντας τις πηγές άνθρακα που διαθέτει», αλλά «η Ευρώπη ήταν προετοιμασμένη και σε συνεργασία μεταξύ των μελών της και των συνεργατών της», ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Πιο αναλυτικά οι δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν: 

Πρώτον, θα διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις της Gazprom θα έχουν τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στους Ευρωπαίους καταναλωτές. Σήμερα συναντήθηκε η ομάδα συντονισμού της ΕΕ για το φυσικό αέριο, κατά την οποία, η Πολωνία και η Βουλγαρία, ενημέρωσαν για την κατάσταση. Και οι δύο χώρες λαμβάνουν αέριο από τους γείτονές τους στην ΕΕ. Αυτό δείχνει την αλληλεγγύη μεταξύ μας, αλλά και την αποτελεσματικότητα παλαιότερων επενδύσεων, όπως οι διασυνδέσεις και άλλες υποδομές φυσικού αερίου.

Δεύτερον, η Επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της για να διασφαλίσει την επαρκή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου, μεσοπρόθεσμα, είπε η φον ντερ Λάιεν. Το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης REPowerEU θα μας βοηθήσει να μειώσουμε σημαντικά την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ήδη από φέτος. Έχουμε, επίσης, εξασφαλίσει συμφωνία με τις ΗΠΑ για προμήθεια επιπλέον υγροποιημένο αέριο (LNG), φέτος και τα επόμενα χρόνια. Θα εργαστούμε χέρι-χέρι με τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουμε εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου και από άλλους εταίρους. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει το σχέδιο για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, στα μέσα Μαΐου.

Δείτε επίσης  Μητσοτάκης στο συνέδριο της Capital Link: Τώρα είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα

Η τελευταία επιθετική κίνηση της Ρωσίας μας υπενθυμίζει ότι χρειαζόμαστε να εργαστούμε με αξιόπιστους εταίρους και να χτίσουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία. Η γαλλική προεδρία θα συγκαλέσει συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, το συντομότερο δυνατό. Το Κρεμλίνο απέτυχε πάλι στην απόπειρά του να διχάσει τα κράτη-μέλη. Η εποχή των ρωσικών ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη φτάνει στο τέλος της».

Παραβίαση των κυρώσεων η πληρωμή σε ρούβλια

Σε ερώτηση για τις πληρωμές σε ρούβλια από κάποιες εταιρείες εισαγωγής ρωσικού αερίου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι αυτό συνιστά «παραβίαση» των κυρώσεων κατά της Μόσχας. «Περίπου το 97% όλων των συμβολαίων προβλέπουν πληρωμές σε δολάρια ή ευρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι το αίτημα της Ρωσίας να πληρωθεί σε ρούβλια είναι μονομερής απόφαση και δεν συνάδει με τα συμβόλαια. Οι εταιρείες με τέτοια συμβόλαια δεν θα πρέπει να ενδώσουν στις απαιτήσεις της Ρωσίας, κάτι τέτοιο θα ήταν παραβίαση των κυρώσεων με υψηλό κίνδυνο για τις εταιρείες», ανέφερε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ εργάζεται εντατικά στο 6ο πακέτο κυρώσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει και το θέμα του πετρελαίου και αναμένεται να εγκριθεί σύντομα. Τόνισε, επίσης, ότι η σημερινή κίνηση του Κρεμλίνου είναι μία κίνηση που χτυπάει την ίδια, τη ρωσική οικονομία, γιατί χάνει σημαντικά έσοδα.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή