Η μεγαλύτερη παρανόηση που έχουμε για τις υγιείς σχέσεις

Γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να επιλέξουμε έναν σύντροφο με ολόιδια προσωπικότητα;

Αν ρωτήσεις τα περισσότερα ζευγάρια και single άτομα εκεί έξω για το τι συνιστά την καλή και υγιή σχέση, θα σου πουν ότι είναι τα ίδια ενδιαφέροντα και η απόλυτη συμβατότητα. Να ταιριάζουν 100% με λίγα λόγια. Και, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η ανάγκη προκύπτει για δύο λόγους. Από τον φόβο της δέσμευσης και στην εμμονή μας με ξεπερασμένα πρότυπα και απόψεις.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε ίδιοι με τον σύντροφό μας, ενώ κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει αμοιβαία διάθεση για την επίλυση των διαφορών και όχι να θέλουμε τα ίδια πράγματα μονίμως ή να έχουμε πανομοιότυπες προσωπικότητες.

Το πρόβλημα με αυτή την παρανόηση είναι ότι έτσι δεν αναλαμβάνουμε ποτέ την ευθύνη μας και δεν μπαίνουμε ποτέ στη διαδικασία να δουλέψουμε τη σχέση και να την κάνουμε λειτουργική παρά τις διαφορές. Η συμβατότητα όμως δεν έχει να κάνει με τα κοινά στοιχεία όσο με την κοινή διάθεση για επίλυση προβλημάτων, κοινό σεβασμό και κοινή άποψη για το πώς πρέπει να επικοινωνούμε ανοιχτά και με ειλικρίνεια.

Δεν είναι απαραίτητα κακό το να θες να έχεις κοινά ενδιαφέροντα και απόψεις. Το κακό είναι να νομίζεις ότι δεν θα υπάρχουν ποτέ διαφορές, συγκρούσεις και εντελώς διαφορετικές απόψεις. Δεν υπάρχουν ιδανικές σχέσεις, ιδανικοί σύντροφοι και ιδανικές καταστάσεις. Μπορούμε όμως να εξελισσόμαστε μέσα από τα λάθη, τα εμπόδια και τα προβλήματα στην επικοινωνία.

Πηγή

Δείτε επίσης  Θα επηρεάσει η κλιματική κρίση τη σεξουαλική μας ζωή;