Η περίφημη πέτρινη Σκάλα του Βραδέτου στο Ζαγόρι με τα 1100 σκαλοπάτια που χρειάστηκε 20 χρόνια να xτιστεί!

scala of Vradeto 1

Το Βραδέτο είναι το “ψηλότερο” χωριό του Ζαγορίου και απέχει μόλις 49 χιλιόμετρα από τα  Ιωάννινα. Το χωριό είναι πολύ γραφικό με φυσική ομορφιά, αξιοθέατα και εντυπωσιακή θέα αλλά έχει γίνει ευρύτερα γνωστό εξαιτίας της περίφημης Σκάλας του.

Πρόκειται για ένα τεχνικό ή καλλιτεχνικό έργο; Η Σκάλα του Βραδέτου ένωνε το χωριό Βραδέτο με το Καπέσοβο και τον υπόλοιπο κόσμο έως τη δεκαετία του 1970 ενώ σήμερα αποτελεί μία εκπληκτική πεζοπορική διαδρομή αλλά και φόρο τιμής στην τοπική αρχιτεκτονική.

Σκάλα Βραδέτου

Η κατάβαση μέχρι τα δύο γεφυράκια, το Πέρα και το Δώθε, που ενώνουν την κοίτη της χαράδρας της Μεζαριάς, διαρκεί περίπου 1 ώρα αλλά θα σας πάρει πολύ περισσότερο. Κάθε λίγα μέτρα θα σταματάτε για να παρατηρήσετε και να θαυμάσετε το εντυπωσιακά αυτό μελετημένο έργο που λέγεται ότι χρειάστηκε 20 χρόνια για να χτιστεί!

Από την άλλη, το έργο χρονολογείται στις αρχές του 18ου αιώνα αλλά με επιφύλαξη.

Τρεις λωρίδες κυκλοφορίας, μία για τα ζώα με μαύρη πέτρα και δύο για τους ανθρώπους με άσπρη, μετρημένο πλάτος υπολογισμένο ακριβώς ώστε τα ζώα να μπορούν να στρίβουν μαζί με το ογκώδες φορτίο τους και περισσότερα από 1.000 λιθόστρωτα σκαλοπάτια που καλύπτουν ομαλά υψομετρική διαφορά 250 μέτρων.

Σκάλα του Βραδέτου

Κάνουμε ακόμα ένα city break στο Ζαγόρι σε 5 από τα πιο όμορφα χωριά του!

Η Σκάλα κατασκευάστηκε από ντόπιους τεχνίτες της πέτρας με σκοπό να ενώσει τα χωριά. Αυτό μέχρι το 1974 οπότε έγινε η διάνοιξη του σημερινού δρόμου.

Χτίστηκε με ξερολιθιές (πέτρες τοποθετημένες η μία πάνω στην άλλη), αποτελείται από 39 στροφές, έχει ανάπτυγμα 1500μ, διαθέτει 1100 σκαλοπάτια και καλύπτει υψομετρική διαφορά 250μ.

Δείτε επίσης  Το πολυτελές ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Καρδαμύλη σε εκπληκτική τοποθεσία με υπέροχη θέα και βαθμολογία 9,6!
Σκάλα του Βραδέτου

Η σκάλα ανεβαίνει την μια πλαγιά του φαραγγιού της Μεζαριάς, ένα φαράγγι που ενώνεται με αυτό του Βίκου. Η πλαγιά ενώνεται με την απέναντί της με δύο μικρά πέτρινα μονότοξα γεφύρια που χτίστηκαν ειδικά για την σκάλα.

Σκάλα Βαρδέτου

Δείτε τη διαδρομή προς το Βραδέτο μέσα από εντυπωσιακές φωτογραφίες

Από τα Ιωάννινα προς το Βραδέτο αποτυπώσαμε την υπέροχη διαδρομή μέσα από μερικά κλικ…

Η διαδρομή προς το Βραδέτο μέσα από τη φύση
διαδρομή προς το Βραδέτο, μέσα στο δάσος
διαδρομή προς το Βραδέτο, πανοραμική θέα του τοπίου
Η διαδρομή προς το Βραδέτο

Η ίδια διαδρομή και τον χειμώνα με χιόνια, είναι εξίσου εντυπωσιακή!

Διαδρομή προς το Βραδέτο, χειμώνα με χιόνια
Διαδρομή προς το Βραδέτο, οι χιονισμένες πλαγιές

Εκτός από την Σκάλα το Βραδέτο, έχει πολλά ακόμα να μας δείξει!

Βραδέτο: Γνωρίζουμε το άγνωστο “μπαλκόνι” του Ζαγορίου!

Πέρα από τα ονομαστά Ζαγοροχώρια, το Βραδέτο είναι ένα ιστορικό χωριό με υπέροχο φυσικό κάλλος, γνωστό και ως το “μπαλκόνι του Ζαγορίου”!

Βραδέτο μπαλκόνι Ζαγορίου ξενοδοχείο

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.340 μ. από το 1616, οπότε και γίνεται μνεία για το χωριό σε ιστορικά κείμενα, ενώ αριθμεί μόλις 25 κατοίκους. Ξεχωρίζει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών του, όλα χτισμένα με πέτρα, που θα απολαύσετε κάνοντας μια βόλτα στα καλντερίμια.

Βραδέτο μπαλκόνι Ζαγορίου πέτρινα σπίτια

Το Βραδέτο είναι το ψηλότερο χωριό από τα Ζαγοροχώρια, 49 χιλιόμετρα από τα Γιάννενα, και διαθέτει πλείστες φυσικές ομορφιές, που αξίζει να τις γνωρίσει από κοντά ο επισκέπτης, αποτελώντας έναν από τους ωραιότερους φθινοπωρινούς προορισμούς. Μάλιστα, η θέα από ψηλά είναι το λιγότερο μαγευτική και κόβει την ανάσα.

Βραδέτο μπαλκόνι Ζαγορίου πέτρινα σπίτια και φύση

Παλιότερα δρόμος επικοινωνίας δεν υπήρχε παρά μόνο η περίφημη πέτρινη σκάλα-μονοπάτι, μέσω της οποίας επικοινωνούσε το Βραδέτο με το κοντινότερο χωριό, το Καπέσοβο, που, σημειωτέον, αξίζει να κάνετε ένα ταξίδι στο πανέμορφο ελληνικό χωριό του 16ου αιώνα!

Βραδέτο μπαλκόνι Ζαγορίου πέτρινο καλντερίμι

Η κεντρική εκκλησία του Βραδέτου, «Η γέννηση της Θεοτόκου», χτίστηκε το 1799 από τον Νικόλαο Τσιγαρά και γιορτάζει κάθε 8 Σεπτεμβρίου, με τριήμερο πανηγύρι που είναι διάσημο σε ολόκληρο τον νομό Ιωαννίνων.

Δείτε επίσης  «Πόλεμος» Σουνιτών - Σιιτών στην Πάτρα για μία θέση στο λιμάνι

Μπελόη: Η πανέμορφη θέα

Βραδέτο μπαλκόνι Ζαγορίου Μπελόη

Η Μπελόη, μια τοποθεσία στην άκρη της χαράδρας του Βίκου προσφέρει πανοραμική θέα στο φαράγγι, αφού οι επισκέπτες έχουν στα πόδια τους ολόκληρο τον Βίκο. To πολύχρωμο πετρόδασος… σχηματίζεται από ασβεστολιθικές πλάκες και δέντρα, ένα μωσαϊκό που παραπέμπει σε τρισδιάστατο πίνακα ζωγραφικής και μοιάζει να έχει γίνει από κάποιον σπουδαίο καλλιτέχνη.

Η περίφημη Δρακολίμνη

Βραδέτο μπαλκόνι Ζαγορίου Δρακολίμνη

Στα όρια του Βραδέτου και του Παπίγκου βρίσκεται η Δρακολίμνη, μια εκδρομή που αξίζει να κάνετε. Μια λίμνη σε υψόμετρο 2.150 μέτρα, στην οποία ζουν χιλιάδες χρόνια τώρα τα αμφίβια Τρίτωνες και γύρω τους έχει «χτιστεί»ο μύθος των δράκων-φυλάκων της λίμνης. Η λίμνη απέχει 1 ώρα πεζοπορίας από το οργανωμένο καταφύγιο στο διάσελο της Αστράκας και 4 ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο. Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με τα πόδια.Elatos Resort & Health Club, Παρνασσός: Ζήστε ένα ξεχωριστό Οκτώβριο στην καρδιά της φύσης

Οι σπηλιές του Βραδέτου

Βραδέτο μπαλκόνι Ζαγορίου φαράγγι Βίκου

Μερικά από τα βαθύτερα σπηλαιοβάραθρα της χώρας αλλά και της Ευρώπης βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του Βραδέτου. Η Τρύπα στα Αλώνια, η τρύπα της Σκάλας, η Καλόγρια, η Ρεπετίνα, η Γκαϊλότρυπα, η τρύπα στα Κορνίσια είναι μερικές από τις ονομαστές σπηλιές, που προσελκύουν εκατοντάδες φανατικούς της σπηλαιολογίας. Φυσικά και τους λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας, που θα συναντήσουν μοναδικές εικόνες.

Δείτε και το βίντεο με το Βραδέτο και την περίφημη Σκάλα του…

Δείτε επίσης

Πηγή