Η Ρωσία δηλώνει ότι θα εγκαταλείψει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέχρι το 2024 και θα φτιάξει δικό της

shutterstock russia

Ο Γιούρι Μπορίσοφ, ο νεοδιορισθείς επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι η Ρωσία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των εταίρων της στον ISS πριν εγκαταλείψει το έργο

Η Ρωσία θα αποχωρήσει από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μετά το 2024 και θα φτιάξει δικό της, δήλωσε ο επικεφαλής του διαστήματος της χώρας, σε μια κίνηση που θα τερματίσει μια συμβολική συνεργασία δύο δεκαετιών μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης, γράφει η εφημερίδα «Guardian». 

Ο Γιούρι Μπορίσοφ, ο νεοδιορισθείς επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι η Ρωσία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των εταίρων της στον ISS πριν εγκαταλείψει το έργο.

«Η απόφαση να εγκαταλείψουμε τον σταθμό μετά το 2024 έχει ληφθεί», δήλωσε ο Μπορίσοφ, στον οποίο απάντησε ο Πούτιν: «Ωραία».

Η δήλωση του Μπορίσοφ επιβεβαίωσε προηγούμενες δηλώσεις του προηγούμενου επικεφαλής της Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, σχετικά με την πρόθεση της Μόσχας να εγκαταλείψει τον σταθμό μετά το 2024. Ο Ρογκόζιν είχε απειλήσει να τερματίσει τη συνεργασία εκτός εάν οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και ο Καναδάς άρουν τις κυρώσεις τους κατά των επιχειρήσεων που εμπλέκονται στη ρωσική διαστημική βιομηχανία.

Η πρώτη έκδοση του ISS εκτοξεύτηκε το 1998 και αστροναύτες από μια σειρά δυτικών χωρών και τη Ρωσία ζουν συνεχώς εκεί από το 2000, η μεγαλύτερη συνεχής ανθρώπινη παρουσία σε χαμηλή γήινη τροχιά στην ιστορία. Ο σταθμός θεωρήθηκε ευρέως ως σύμβολο της μεταψυχροπολεμικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο διαστημικών υπερδυνάμεων, της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Μιλώντας το 2001 μαζί με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο Πούτιν εξήρε τον ISS ως παράδειγμα των «πολύ επιτυχημένων» διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Δείτε επίσης  ΗΠΑ: Επιστρέφει η συνδρομητική υπηρεσία Twitter Blue για τους χρήστες της πλατφόρμας

Ανώτερος αξιωματούχος της NASA δήλωσε στο Reuters την Τρίτη 26 Ιουλίου ότι η Ρωσία δεν έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τον ISS. Παρά την ευρεία καταδίκη των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία, το διάστημα είχε παραμείνει ένας από τους τελευταίους δρόμους συνεργασίας μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης.

Η τελευταία ανακοίνωση του Μπορίσοφ να εγκαταλείψει τον ISS δεν θα αποτελέσει έκπληξη δεδομένης της αυξανόμενης απομόνωσης της Μόσχας. Η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας προκάλεσε διαμάχη αυτόν τον μήνα όταν δημοσίευσε εικόνες των κοσμοναυτών της στον ISS να γιορτάζουν την κατάληψη της ανατολικής ουκρανικής περιοχής Λουχάνσκ από τη Μόσχα.
 

Πηγή: skai.gr

Πηγή