Θα προσλαμβάνατε για δικηγόρο σας ένα ρομπότ; Η startup που άλλαξε τα δεδομένα

Θα προσλαμβάνατε για δικηγόρο σας ένα ρομπότ; Η startup που άλλαξε τα δεδομένα

Θεωρείτε εφικτό ο επόμενος δικηγόρος σας να είναι ένα ρομπότ; Να σας υπερασπίζεται στο δικαστήριο; Και να επιλύει για λογαριασμό σας ακόμη και τις πιο σύνθετες νομικές υποθέσεις, από μια απλή κλήση μέχρι πλημμελήματα; Μπορεί κάτι τέτοιο να ακούγεται απίθανο, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη πλέον αξιοποιείται ολοένα και περισσότερο από τον νομικό κόσμο, σύμφωνα με τo BBC.

Και τον δρόμο προς αυτήν την κατεύθυνση τον άνοιξε ο Τζόσουα Μπράουντερ με την καινοτόμο εφαρμογή του DoNotPay («Μην Πληρώνετε»). Ο 24χρονος απόφοιτος του πανεπιστημίου του Στάνφορντ των ΗΠΑ έφτιαξε μια startup που την λανσάρει ως τον «πρώτο ρομποτικό δικηγόρο στον κόσμο».

Η startup έγινε στην συνέχεια μια εφαρμογή, ένα application δηλαδή, που βοηθάει τους εγγεγραμμένους χρήστες της να συντάξουν επιστολές προς δικηγόρους ή δικαστικά όργανα, σε περιπτώσεις όπως για την αμφισβήτηση κλήσεων παράνομης στάθμευσης.

Πώς λειτουργεί το DoNotPay

Το bot βασίζεται σε έναν αλγόριθμο συνομιλίας, που σημαίνει ότι χρησιμοποιεί λέξεις-κλειδιά για να κατανοήσει το θέμα ενός χρήστη και όσο περισσότερο το χρησιμοποιούν οι άνθρωποι, τόσο πιο έξυπνο γίνεται. Ο αλγόριθμος μπορεί να αναλύσει γρήγορα μεγάλες ποσότητες δεδομένων.

Όταν οι χρήστες συνδέονται στην ιστοσελίδα DoNotPay, εμφανίζεται μια οθόνη chat. Στη συνέχεια, η εφαρμογή τους κάνει κάποιες βασικές ερωτήσεις όπως εάν οδηγούσαν εκείνοι ή αν ήταν δύσκολο να καταλάβουν τις πινακίδες στάθμευσης αυτοκινήτων. Στη συνέχεια, τους δίνει λεπτομερείς οδηγίες πώς να συμπληρώσουν την αίτηση που πρέπει να αποστείλουν στο δικαστήριο.

Το app DoNotPay

«Οι χρήστες μπορούν να γράψουν το αίτημα ή τη διαφωνία τους με δικά τους λόγια και το βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη λογισμικό μας θα προτείνει τον νομικά ορθό τρόπο έκφρασης της ένστασης», λέει ο 24χρονος Μπράουντερ από την έδρα της εταιρείας του στο Σαν Φρανσίσκο.

Δείτε επίσης  Blockchain, Metaverse, NFT, AI: Άλμα εξέλιξης ή ένα δυστοπικό μέλλον – Η ανάγκη για μία ψηφιακή κουλτούρα

Η εφαρμογή έχει περισσότερους από 150.000 συνδρομητές και, σύμφωνα με την Γουόλ Στριτ, η αξία της ως εταιρεία startup ανέρχεται στα 210 εκατ. δολαρίων.

Καθόλου άσχημα, θα έλεγε κανείς, για ένα εγχείρημα που ξεκίνησε, όπως λέει ο εμπνευστής του, σχεδόν… για πλάκα.

«Ήμουν φριχτός οδηγός και έπαιρνα συνέχεια κλήσεις για παράνομη στάθμευση. Εάν όμως ξέρεις τι πρέπει να γράψεις για να αντικρούσεις κάποιες από τις κλήσεις αυτές, μπορείς να γλιτώσεις αρκετά χρήματα» σημείωσε στο BBC ο Μπράουντερ ενώ ερωτηθείς πώς «γεννήθηκε» η ιδέα για την εφαρμογή, απάντησε σχεδόν αυτοσαρκαστικά: «Δημιούργησα την εφαρμογή μέσα σε λίγες εβδομάδες το 2015, κυρίως για να εντυπωσιάσω την οικογένειά μου»!

Φυσικά, ο Μπράουντερ δεν είχε εύκολο έργο: στην αρχή συνεργάστηκε με δικηγόρους και φιλανθρωπικές οργανώσεις προκειμένου να παραμετροποιήσει κατάλληλα την εφαρμογή, ώστε αυτή να είναι σε θέση – και καθώς στις ΗΠΑ η κάθε πολιτεία έχει τους δικούς της νόμους – να αντιμετωπίσει τις διαφορές μεταξύ των αντίστοιχων νομοθεσιών αναλόγως με την τοποθεσία του χρήστη.

weekend 1 1

Μετεωρική άνοδος

Η εφαρμογή αποδείχθηκε εξαρχής τόσο δημοφιλής, που εξαπλώθηκε ταχύτατα τόσο στην Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ.

Πλέον, πλην των κλήσεων, βοηθάει τους χρήστες στη σύνταξη ενστάσεων και επιστολών για ασφαλιστικά ζητήματα, αιτήσεις χορήγησης τουριστικής βίζας, επιστολές παραπόνων προς επιχειρήσεις ή δημοτικές αρχές, την αποζημίωση για ακυρώσεις προπληρωμένων διακοπών ή συνδρομών σε γυμναστήρια. Η εφαρμογή καλύπτει συνολικά 1.000 διαφορετικές κατηγορίες επίλυσης νομικών ζητημάτων!

Και παρά τις επικρίσεις που δέχτηκε ως εφαρμογή για την ανακρίβεια ορισμένων νομικών συμβουλών της, το λογισμικό του Μπράουντερ τιμήθηκε το 2017 με βραβείο από τον Αμερικανικό Δικηγορικό Σύλλογο, ο οποίος προφανώς αναγνώρισε ότι, παρά τα όποια προβλήματα «παιδικών ασθενειών» της startup, όντως πρόκειται για μια ιδέα που μπορεί να… ξελασπώσει πολύ κόσμο –ειδικά τους ίδιους τους δικηγόρους και συνηγόρους υπεράσπισης, απαλλάσσοντάς τους από πολύωρη και κοπιαστική εργασία.

Δείτε επίσης  Επέκταση συνεργασίας Samsung Electronics Hellas και COCO-MAT

Λόγου χάρη, η ποινικολόγος Σάλι Χόμπσον, στο Λονδίνο, χρησιμοποίησε το DoNotPay σε μια πρόσφατη περίπλοκη ποινική υπόθεση. Ο αλγόριθμος της εφαρμογής τής επέτρεψε να αναλύσει περισσότερα από 10.000 έγγραφα, μειώνοντας τον χρόνο προετοιμασίας της για το δικαστήριο κατά τέσσερις εβδομάδες και εξοικονομώντας, όπως παραδέχεται και η ίδια, περισσότερο από 50.000 στερλίνες!

Όπως αναφέρει το BBC, πλέον η τεχνητή νοημοσύνη της εν λόγω εφαρμογής μπορεί και οργανώνει αρμονικά όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, αναζητώντας την ίδια στιγμή τα διάφορα δεδικασμένα στη νομολογία του αγγλοσαξονικού δικαίου. «Λόγου χάρη, φορτώνεις την περίληψη της δικογραφίας και τις παρεμβάσεις σου στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση και το λογισμικό επιλέγει ποιοι είναι οι κύριοι “παίκτες”. Ο αλγόριθμος μπορεί να βρει τις μεταξύ τους διασυνδέσεις και να δημιουργήσει χρονολόγιο των γεγονότων», λέει ο Λονδρέζος δικηγόρος Λόρενς Λίμπερμαν.

Και ακόμη και αυτοί που αρχικά επέκριναν σφοδρά την εμπλοκή της τεχνητής νοημοσύνης στην απόδοση της δικαιοσύνης, πλέον δεν βλέπουν την ώρα και την στιγμή που η συγκεκριμένη εφαρμογή ίσως αποβεί χρήσιμη σε περιπτώσεις όπως αυτή της Βραζιλίας, με 100 εκατομμύρια δικαστικές υποθέσεις να εκκρεμούν και να περιμένουν την επίλυσή τους.

Ο ίδιος ο εμπνευστής του όλου εγχειρήματος πάντως, δηλώνει πολύ αισιόδοξος:

«Νομίζω ότι οι κυβερνήσεις ξοδεύουν τεράστια ποσά σε υπαλλήλους για να διαβάσουν ενστάσεις σχετικά με κλήσεις για παράνομη στάθμευση. Το DoNotPay τις προωθεί με έναν ξεκάθαρο και ευανάγνωστο τρόπο. Όλοι μπορούν να βγουν κερδισμένοι από την εφαρμογή αυτή», καταλήγει με νόημα ο Μπράουντερ μιλώντας στον ιστότοπο The Verge.

Πηγή