Ληξιπρόθεσμα στην εφορία: 800.000 παραπάνω οφειλέτες σε ένα μήνα

liksiprothesma stin eforia 800000 parapano ofeiletes mina

Τα φορολογικά έσοδα φαίνεται ότι κινήθηκαν ικανοποιητικά και τον Ιούνιο ωστόσο τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία τον Μάιο καταδεικνύουν ότι οι οφειλέτες αυξήθηκαν κατά 800.000 σε ένα μήνα.

Έτσι από 3,9 εκατομμύρια τον Απρίλιο ο αριθμός τους ξεπέρασε τα 4,7  εκατομμύρια τον Μάιο. Μάλιστα 2 εκατ. εξ αυτών είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης όπως συμβαίνει σε 1,3 εκατ. φορολογούμενους

Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος που έχει συσσωρευτεί ανέρχεται σε 112,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων εισπραχθέντα θεωρούνται τα 87 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο 5μηνου, το «νέο» ληξιπρόθεσμο χρέος ξεπέρασε τα 4 δις. ευρώ. Όσον αφορά τις εισπράξεις, το Μάιο έφτασαν τα 156 εκατ. ευρώ και στο 5μηνο τα 761 εκατ. ευρώ.

Εντωμεταξύ, από τις αρχές του μηνα ένας νέος «Γολγοθάς» φόρων ξεκίνησε  οποίος θα διαρκέσει έως το τέλος του έτους. Συνολικά οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν στην εφορία περίπου 30 δισ. ευρώ.

Έτσι πέρα από το «κύμα» ακρίβειας και της συνεχιζόμενης ανόδου του πληθωρισμού που «κατατρώει» τα εισοδήματα, το σύνολο των φορολογουμένων θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Επίσης, στα 30 δισ ευρώ θα πρέπει να προστεθεί και ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων για τα τέλη κυκλοφορίας του επόμενου έτους, στο τέλος του 2022, αλλά πρωτίστως τα αυξημένα για φέτος κονδύλια που θα πληρώσουν για ΦΠΑ και Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ειδικά δε μετά τις αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων, αφού τα όποια αναχώματα στήνονται αποδεικνύονται τελικά απλές «ασπιρίνες» μπροστά στο ύψος των αυξημένων επιβαρύνσεων.

Δείτε επίσης  Γερμανία: Μειώνουν στο 2,7% την ανάπτυξη για φέτος τα οικονομικά ινστιτούτα

Τέλος υπενθυμίζεται ότι  περίπου 700.000 επιχειρήσεις καλούνται να εξοφλήσουν συνολικό ποσό ύψους 3 δισ. ευρώ από τις Επιστρεπτέες προκλαταβολές, είτε εφάπαξ είτε σε 96 δόσεις

Πηγή