Ν. Δένδιας: Νοοτροπίες Βόρειας Κορέας οι «πυραυλικές» απειλές Ερντογάν

dsf53701647857327

Τις «πυραυλικές» απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προσερχόμενος στη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.

«Είναι απαράδεκτο και καθολικά καταδικαστέο να διατυπώνονται απειλές για πυραυλική επίθεση εναντίον της Ελλάδας από σύμμαχο χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο κ. Δένδιας κάνοντας λόγο για νοοτροπίες Βόρειας Κορέας.

«Οι νοοτροπίες Βόρειας Κορέας δεν μπορούν και δεν πρέπει να υπεισέλθουν στην Βορειοατλαντική Συμμαχία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται στις νέες απειλές κατά της Ελλάδας στις οποίες προχώρησε χθες ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, δήλωσε ότι η δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Τουρκίας «τρομάζει» την Αθήνα. Υποστήριξε επίσης ότι η Άγκυρα δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου.

«Τώρα αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους πυραύλους μας. Φυσικά, αυτή η παραγωγή τρομάζει τον Έλληνα. Όταν λες “Tayfun”, ο Έλληνας φοβάται. Στην Ελλάδα λένε ότι θα χτυπήσει την Αθήνα. Φυσικά και θα χτυπήσει, αν δεν κάτσετε ήρεμα» ανέφερε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Σαμψούντα, σύμφωνα με πληροφορίες από τη γειτονική χώρα.

Κληθείς να σχολιάσει τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Qatargate και την κράτηση της Εύας Καϊλή είπε: «Όπως είναι γνωστό διεξάγεται αυτή τη στιγμή μια έρευνα για πολύ σοβαρά αδικήματα. Πρέπει όλοι να το σεβαστούμε».

Η ατζέντα των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις και την αιματηρή καταστολή τους στο Ιράν να αναμένεται να κυριαρχήσουν.

Το συμβούλιο διεξάγεται την ημέρα που οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν τη δεύτερη γνωστή εκτέλεση διαδηλωτή.

Δείτε επίσης  ΕΕ: Να μοιραστεί το φυσικό αέριο στις χώρες μέλη αν η Ρωσία κλείσει τις βάνες

Αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στο Ιράν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναμένεται επίσης ότι θα συζητήσουν τη νέα δέσμη κυρώσεων στη Ρωσία, που έχει πλέον έτοιμη.

Ωστόσο, οι συνομιλίες της Παρασκευής ανεστάλησαν χωρίς συμφωνία, δήλωσαν ευρωπαίοι διπλωμάτες στο Γερμανικό Πρακτορείο, με κράτη μέλη να λένε πως χρειάζονται χρόνο για να αναλύσουν τα νέα τιμωρητικά μέτρα.

Οι ευρύτερες πολιτικές της ΕΕ για την Ουκρανία θα απασχολήσουν επίσης τις συνομιλίες, ιδίως η εκπαίδευση ουκρανών στρατιωτικών από κράτη μέλη.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ο ουκρανός ΥΠΕΞ, αναμένεται να συμμετάσχει μέσω βιντεοσύνδεσης στο μέρος του συμβουλίου για τον πόλεμο.

Οι συνθήκες της ΕΕ θεωρητικά απαγορεύουν τη χρήση κεφαλαίων του προϋπολογισμού της για στρατιωτικά προγράμματα. Μέχρι στιγμής, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την ειρήνη, οι Βρυξέλλες έχουν χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια ύψους 3,1 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία, πέρα από τις συνεισφορές των κρατών μελών σε διμερές επίπεδο.

Πηγή