ΟΠΕΚ+: Συμφωνία για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

ΟΠΕΚ+: Συμφωνία για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

opekkai sumfonia auksisi paragogis petrelaiou

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν την Πέμπτη σε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, επιτρέποντας στη Σαουδική Αραβία να αντλήσει δυνητικά περισσότερο αργό και ανοίγοντας το δρόμο για μια πιθανή συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Η κίνηση θα αντιπροσώπευε μια σημαντική αλλαγή για τους Σαουδάραβες, οι οποίοι αντιστάθηκαν στις εκκλήσεις από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο για να βοηθήσουν στη μείωση της έκρηξης των τιμών που προέκυψε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι συζητήσεις έρχονται μετά από μια διπλωματική αναταραχή μεταξύ Ουάσιγκτον και Ριάντ, με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ να ταξίδεψαν στη Σαουδική Αραβία τις τελευταίες εβδομάδες για να μεσολαβήσουν σε μια συμφωνία, δήλωσαν αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Οι Σαουδάραβες και άλλοι παραγωγοί σχεδιάζουν να συζητήσουν την αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 600.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε μια συνάντηση την Πέμπτη μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία, και ενός συνασπισμού άλλων παραγωγών με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστό ως OPEC+. Αυτή η ομάδα έχει αφιερωθεί μέχρι στιγμής σε μια σειρά μηνιαίων αυξήσεων της παραγωγής κατά περίπου 430.000 βαρέλια την ημέρα που δεν έχουν κάνει τίποτα για να εμποδίσουν τις τιμές του πετρελαίου να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι από την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Η ομάδα συζητά επίσης άλλα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης του status quo. Επίσης, πως σημειώνει το Bloomberg, οποιαδήποτε μεγαλύτερη αύξηση θα μοιράζεται κατ’ αναλογία από όλους τους συμμετέχοντες.

Δείτε επίσης  EE Δεκαπέντε χώρες ζητούν από την Κομισιόν πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή αερίου

Ωστόσο, η ρωσική παραγωγή πετρελαίου έχει μειωθεί περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από την έναρξη του πολέμου, καθώς οι δυτικές κυρώσεις πλήττουν την οικονομία της. Ενώ οι εξαγωγές διατηρήθηκαν σε αυτό το διάστημα, ορισμένοι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ πιστεύουν ότι θα είναι δύσκολο για τη Ρωσία να συνεχίσει να αντλεί στο ίδιο επίπεδο τώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να απαγορεύσει τις περισσότερες από τις εισαγωγές πετρελαίου της Μόσχας.

Αυτήν την ώρα, το μπρεντ ενισχύεται 0,58% στα 116,93 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό WTI σημειώνει άνοδο 0,77% στα 116,15 δολάρια/βαρέλι.

naftemporiki.gr

Πηγή