Ουκρανία – Ρωσία: Παιχνίδια στη γεωπολιτική σκακιέρα και τύμπανα πολέμου

Ουκρανία – Ρωσία: Παιχνίδια στη γεωπολιτική σκακιέρα και τύμπανα πολέμου

Oukrania synora 4 AP 960x600 1

Ολοένα και περισσότερα γεγονότα δείχνουν ότι πάμε για ραγδαία κλιμάκωση στην Ουκρανία.

Πυρά πυροβολικού δέχθηκε ομάδα αξιωματούχων του ουκρανικού στρατού και δημοσιογράφων διεθνών μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη γραμμή επαφής της οκταετούς σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.

Στο Ντονμπάς είναι ορατός ο κίνδυνος ανάφλεξης με τους φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό να αλληλοκατηγορούνται για κλιμάκωση, και τη Δύση να κατηγορεί τη Ρωσία ότι δυναμιτίζει την ένταση αναζητώντας πρόσχημα εισβολής στο ουκρανικό έδαφος.

Με επικαιροποίηση της ταξιδιωτικής οδηγίας της, η γερμανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι η ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας εξακολουθεί να αυξάνεται. «Μια στρατιωτική σύγκρουση μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με την οποία συμβουλεύονται οι Γερμανοί που βρίσκονται στη χώρα να παρακολουθούν τις εξελίξεις στα ΜΜΕ και να εγγραφούν στους καταλόγους πρόληψης κρίσεων του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Φύγετε εγκαίρως. Σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, οι επιλογές για υποστήριξη των γερμανών πολιτών θα είναι πολύ περιορισμένες», προειδοποιεί το υπουργείο Εξωτερικών.

Η γερμανική αεροπορική εταιρία Lufthansa ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα έως και το τέλος του μήνα αναστέλλει τις πτήσεις της προς την Ουκρανία.

Η Γαλλία κάλεσε τους υπηκόους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και έκανε έκκληση προς εκείνους που βρίσκονται σε περιοχές κοντά στα ανατολικά της χώρας να απομακρυνθούν “χωρίς καθυστέρηση”.
Όπως προστίθεται, εκείνοι που βρίσκονται “στις περιφέρειες του Χάρκοβου, του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ” αλλά και στην περιοχή του Ντνίπρο “καλούνται να εγκαταλείψουν αυτές τις ζώνες χωρίς καθυστέρηση”.

Το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι η ένταση έχει το τελευταίο 24ωρο κλιμακωθεί σημαντικά και καλεί τους πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα, με εξαίρεση τις δυτικές περιοχές της.

Δείτε επίσης  Ουισκόνσιν: 5 τραυματίες από πυρά σε κηδεία Αφροαμερικανού που είχαν σκοτώσει αστυνομικοί

Μπόρις Τζόνσον: «Οι χώρες της Δύσης πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να στηρίξουν την ανεξαρτησία της Ουκρανία»

“Δεν γνωρίζουμε απολύτως τις προθέσεις του προέδρου Πούτιν, αλλά οι ενδείξεις είναι δυσοίωνες. Γι αυτό και πρέπει να στεκόμαστε ισχυροί και ενωμένοι. Πρέπει να προετοιμαστούμε για την πιθανότητα παρατεταμένης κρίσης και όλοι μαζί να αρνηθούμε την όποια φθορα”, διαμηνύει από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Το Κίεβο δεν θα απαντήσει σε προκλήσεις»

Από τη διάσκεψη του Μονάχου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η χώρα του «δεν θα απαντήσει σε προκλήσεις στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, το Ντονμπάς, και θα αγωνιστεί για να εδραιωθεί η ειρήνη μέσω της διπλωματίας».

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιθυμεί να κλιμακώσει την ένταση με το να μην συμμετέχει στις προγραμματισμένες τριμερείς ειρηνευτικές συνομιλίες για την ανατολική Ουκρανία σήμερα και πρόσθεσε ότι ανησυχεί για την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην εμπόλεμη ζώνη.

“Πιστεύουμε ότι η αποχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποδηλώνει την συνειδητή πρόθεσή της να συνεχίζει να κλιμακώνει την κατάσταση”, ανέφερε μια ανακοίνωση της ουκρανικής αντιπροσωπείας από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ασκήσεις πυρηνικών υπό την επίβλεψη Πούτιν – Λουκασένκο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέβλεψε σήμερα ασκήσεις με πυρηνικά όπλα από το κέντρο επιχειρήσεων στο Κρεμλίνο μαζί με τον στενό σύμμαχό του, τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Ρώσου προέδρου.

Η Ρωσία έπληξε με βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ θαλάσσιους και χερσαίους στόχους στο πλαίσιο στρατηγικών πυρηνικών ασκήσεων που επέβλεψαν οι δύο άνδρες.

Δείτε επίσης  Πόλεμος στην Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί και δέκα τραυματίες από ρωσικές επιθέσεις στο Χάρκοβο

Οι ετήσιες ασκήσεις περιελάμβαναν εκτοξεύσεις των υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal και Tsirkon και ορισμένων άλλων όπλων, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει ότι οι ασκήσεις αυτές εντάσσονται σε μια τακτική διαδικασία εκπαίδευσης και διαψεύδει ότι συνιστούν ένδειξη κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης.

Την ίδια ώρα, η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας ξεκίνησε σήμερα έρευνα σχετικά με αναφορές ρωσικών μέσων ενημέρωσης ότι ένα ουκρανικό βλήμα εξερράγη στην περιοχή Ροστόφ της Ρωσίας περίπου 1 χλμ. από τα σύνορα, ανέφερε η υπηρεσία στον ιστότοπό της.

Λαφρόφ κατά Γερμανίας για τη «γενοκτονία» του Ντονμπάς

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη δήλωση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς περί «γελοίων» ισχυρισμών του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν για γενοκτονία στην περιοχή του Ντονμπάς.

Η δήλωση του καγκελάριου είναι απαράδεκτη. «Δεν είναι δουλειά των Γερμανών ηγετών να αστειεύονται για θέματα γενοκτονίας», ανέφερε ο κ. Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Νωρίτερα σήμερα ο κ. Σολτς, μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, δήλωσε ότι πάντα τονίζει στον Πρόεδρο Πούτιν ότι ούτε η ΕΕ ούτε το ΝΑΤΟ είναι επιθετικές συμμαχίες. «Εκείνος φέρνει ως αντεπιχείρημα την περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, αλλά του εξηγώ ότι εκεί έπρεπε να σταματήσει μια γενοκτονία. Είναι γελοίο να ισχυρίζεται κανείς ότι στο Ντονμπάς γίνεται γενοκτονία», ανέφερε ο καγκελάριος.

Στόλτενμπεργκ σε Πούτιν: Πρόσεξε μην βρεθείς με περισσότερο ΝΑΤΟ στα σύνορά σου

Τέλος αυστηρό μήνυμα στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «θα βρεθεί με περισσότερο ΝΑΤΟ» στα σύνορά του εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία έστειλε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι η διεθνής «ειρήνη δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη».

Δείτε επίσης  Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας στη σύνοδο του NATO

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε σήμερα τη Μόσχα να σταματήσει να προετοιμάζει επίθεση στην Ουκρανία, διαφορετικά θα υποστεί σκληρές επιπτώσεις εν μέσω της ανησυχίας ότι επίκειται εισβολή.

“Ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να κάνει πίσω η Ρωσία, να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο και να ξεκινήσει να συμμετέχει σε διπλωματικές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους ώστε να βρεθεί μια πολιτική λύση. Αν η Ρωσία θέλει να μας διχάσει, ουσιαστικά πετυχαίνει το αντίθετο, ένα πιο ενωμένο ΝΑΤΟ. Και αν η Ρωσία θέλει μικρότερη παρουσία του ΝΑΤΟ στα σύνορά της, θα έχει το αντίθετο, μεγαλύτερη ΝΑΤΟϊκή παρουσία”, είπε ο Στόλτενμπεργκ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Πηγή