Πελοπόννησος: Ένα παραδοσιακό χωριό μέσα σε αλπικό τοπίο γνωστό ως το «Πήλιο» της Αρκαδίας

kastri arcadia 1

Η Ορεινή Αρκαδία δεν είναι μόνο τα γνωστά και διάσημα ορεινά χωριά της. Είναι και οι μικρότεροι παραδοσιακοί οικισμοί μέσα στα έλατα, τα γραφικά χωριά που τα συναντάμε μέσα σε ένα υπέροχο αλπικό τοπίοΤο Καστρί είναι ένα από αυτά και εμείς σήμερα σας ταξιδεύουμε στο περίφημο «Πήλιο» της Αρκαδίας, όπως το ονομάζουν…

Το Καστρί ανήκει στα περίφημα και πανέμορφα Καστριτοχώρια, που ξεχωρίζουν για το φυσικό τους κάλλος. Σε υψόμετρο 950 μέτρων ο οικισμός σε κερδίζει από την πρώτη ματιά.

Το «Πήλιο» της Αρκαδίας

Χωριό σε ένα αλπικό τοπίο φωλιασμένο, το Καστρί έχει πολλές ομορφιές να επιδείξει στους επισκέπτες του. Από το πλούσιο πράσινο και τα γάργαρα νερά, μέχρι τα πετρόκτιστα αρχοντικά και οι φιλόξενοι άνθρωποι, όλα εδώ υποδεικνύουν την απίστευτη ομορφιά του τόπου.

Χτισμένο σε μια κατάφυτη λοφοσειρά του Πάρνωνα γεμάτη με καστανιές, κερασιές, πλατάνια και καρυδιές, θα περπατήσετε στα γραφικά σοκάκια, ανάμεσα από τα πέτρινα αρχοντικά, ενώ στην κεντρική πλατεία του χωριού θα ξαποστάσετε στα παραδοσιακά καφενεδάκια και θα μάθετε όλες τις ιστορίες του τόπου από τους ντόπιους.

Κάντε μια στάση στο διώροφο πετρόχτιστο δημοτικό σχολείο, θαυμάστε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και περπατήστε μέχρι την Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου βορειοανατολικά του χωριού, μέσω ενός μονοπατιού, απολαμβάνοντας το υπέροχο φυσικό τοπίο.

Τα πανέμορφα Καστριτοχώρια

Τα Καστριτοχώρια είναι μια σειρά γραφικών χωριών, βασικό χαρακτηριστικό των οποίων είναι τα πέτρινα σπίτια, τα πλακόστρωτα δρομάκια που συνδέουν τις γειτονιές και οι ολάνθιστες περιποιημένες αυλές.

Εδώ θα συναντήσετε εκκλησίες και παρεκκλήσια που δεν έχουν καμπαναριά ενσωματωμένα, αλλά βρίσκονται σαν ξεχωριστά οικοδομήματα σε άλλους δρόμους του χωριού, για να μπορέσουν όλοι οι κάτοικοι να ακούσουν το κάλεσμα από τους ιερούς ναούς και να προσέλθουν στην λειτουργία.

Δείτε επίσης  Καιρός: Πως θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες και μέρες

Βασικό στοιχείο σε όλα τα χωριά είναι επίσης τα πέτρινα γεφύρια, που έχουν ξεχωριστή θέση στη ζωή του τόπου. Γεφύρια στις όχθες των ποταμών, αλλά και γεφύρια που ενώνουν τα χωριά μεταξύ τους, στέκονται εκεί αιώνες, περιμένοντας τους επισκέπτες και τους πεζοπόρους να τα ανακαλύψουν.

Στα highlights της εκδρομής αυτής στο Καστρί είναι φυσικά το περίφημο κεδρόδασος, στο οποίο από το 2007 λειτουργεί και κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Θα το προσεγγίσετε σε κοντινή απόσταση από το χωριό και θα απολαύσετε την απίστευτη ομορφιά του.

Δάσος στο καστρί Αρκαδίας

Δείτε επίσης

Πηγή