Προειδοποιήσεις του ΔΝΤ για sell-off στις αγορές λόγω του πολέμου

Προειδοποιήσεις του ΔΝΤ για sell-off στις αγορές λόγω του πολέμου

proeidopoiiseis dnt sell off stis agores logo polemou

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί για μεγαλύτερο ξεπούλημα στην αγορά, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να καταπολεμήσουν τον υψηλότερο πληθωρισμό και να χαλαρώσουν τα μέτρα τόνωσης της πανδημίας.

Οι παράγοντες της αγοράς ξεκίνησαν τη χρονιά σε αισιόδοξη βάση, προβλέποντας κάποια οικονομική δυναμική λόγω της χαλάρωσης των περιορισμών του Covid-19, η οποία πιθανότατα θα δώσει ώθηση στις μετοχές. Ωστόσο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αυτή η προοπτική έχει επιδεινωθεί – με περαιτέρω κλυδωνισμούς στην αλυσίδα εφοδιασμού και αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.

Η προειδοποίηση του Ταμείου έρχεται σε μια περίοδο υψηλής αβεβαιότητας για ορισμένες από τις βασικές κεντρικές τράπεζες.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένει να αυξήσει τα επιτόκια άλλες έξι φορές το 2022, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τερματίζει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της το τρίτο τρίμηνο.

Ωστόσο, αυτή η νομισματική σύσφιξη θα μπορούσε να επιταχυνθεί εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τις κινήσεις της αγοράς. Η ευρωζώνη, για παράδειγμα, κατέγραψε άλλο επίπεδο ρεκόρ σε αριθμούς πληθωρισμού τον περασμένο μήνα στο 7,5% σε ετήσια βάση. και οι ΗΠΑ ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά τιμών καταναλωτή από το 1981.

«Αυξάνεται οι κεντρικές τράπεζες να απομακρυνθούν από τους στόχους τους για τον πληθωρισμό, και να ακολουθήσουν μια πιο επιθετική απάντηση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής», ανέφερε το ΔΝΤ την Τρίτη στην τελευταία έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές.

Στην τελευταία του οικονομική αξιολόγηση, το ΔΝΤ είπε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Εκτίμησε επίσης ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 7,7% στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος και στο 5,3% στη ζώνη του ευρώ.

Δείτε επίσης  Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά

naftemporiki.gr

Πηγή