Πόλεμος στην Ουκρανία: «Θα έχουμε επιστράτευση;» – Τι δείχνουν τα χιουμοριστικά βίντεο στα social media

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Θα έχουμε επιστράτευση;» – Τι δείχνουν τα χιουμοριστικά βίντεο στα social media

dipli2 1

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 24/2, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιούσε στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας, λίγο αφότου ακούστηκαν εκρήξεις στην πρωτεύουσα της χώρας, το Κίεβο.

Σκέψεις και προσευχές για την Ουκρανία και τον πόλεμο πλημμύρισαν τα timelines και τα feeds σε Twitter και Instagram, μαζί με ένα παράξενο βίντεο της πρώην σταρ του 90210, AnnaLynne McCord, που εύχεται να ήταν η μητέρα του Πούτιν γιατί ίσως δεν θα είχε ξεκινήσει πόλεμο αν του έδειχνε περισσότερη αγάπη.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν ήταν ποτέ ντροπαλοί ώστε να κάνουν παιχνιδιάρικες αναρτήσεις ακόμα και όταν πρόκειται για την εξέλιξη σημαντικών ιστορικών γεγονότων, και ενώ κάποιοι προσπαθούν να είναι «φάρος ελπίδας», όπως η McCord, άλλοι αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες τους μέσω αστείων και memes. Όπως κάνουν και τώρα με την «έναρξη του 3ου Παγκοσμίου Πολέμου».

Το βαθύτερο νόημα των memes και τι υποδεικνύουν τα αστεία σε πολύ σοβαρά θέματα

Στο Instagram, δημοφιλείς σελίδες άρχισαν να μοιράζονται αναρτήσεις με πολλά memes που έφεραν λεζάντες όπως «Εμφανίζομαι στις εξετάσεις μου μετά την πρόσκληση για κατάταξη στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και συμπεριελάμβαναν βίντεο ενός ατόμου που λέει ότι είναι τυφλό.

Μερικοί χρήστες άρχισαν επίσης να στέλνουν ανεπιθύμητα μηνύματα στη σελίδα του Πούτιν στο Instagram, αποκαλώντας τον «Μπαμπά Πούτιν» ή «Vladdy Daddy» και παρακαλώντας τον να σταματήσει τη βία.

Στο TikTok, εν τω μεταξύ, οι δημιουργοί κορόιδευαν με τους δικούς τους τρόπους σχετικά με την πρόσκληση σε κατάταξη, καθώς ορισμένοι προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καταλάβουν τι συμβαίνει.

Δείτε επίσης  Συνεργασία ΙΤΕ και ΣΕΒ για την ενίσχυση της καινοτομίας

Παρόμοια αστεία διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν ο Ιρανός στρατηγός Qasem Soleimani δολοφονήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πιθανότητα κλήσης σε κατάταξη είναι στην πραγματικότητα πολύ χαμηλή. Όπως τόνισαν οι New York Times μετά τη δολοφονία, το προσχέδιο δεν έχει χρησιμοποιηθεί από τότε που καταργήθηκε το 1973, αφού οι άνθρωποι αντιτάχθηκαν στον πόλεμο του Βιετνάμ. «Για να το αλλάξει αυτό, το Κογκρέσο θα πρέπει να περάσει έναν νόμο που θα επαναφέρει το προσχέδιο και ο πρόεδρος θα πρέπει να το υπογράψει, ενέργειες που πιθανότατα θα απαιτούσαν ευρεία πολιτική υποστήριξη», γράφουν οι Times.

Στο Twitter, πολλοί χρήστες συνεχίζουν να υπενθυμίζουν στους ανθρώπους να έχουν μια αίσθηση ανθρωπιάς και συμπόνιας όταν πρόκειται να αστειεύονται με σημαντικά ιστορικά γεγονότα. «Δεν είναι αστείο», έγραψε ένας χρήστης σε ένα tweet που έχει γίνει viral.

«Είναι σπαρακτική και σκληρή πραγματικότητα τόσων πολλών ανθρώπων και το μόνο που κάνετε είναι να μειώσετε τον φόβο τους με αστεία που χρησιμοποιείτε για να “αντεπεξέλθετε” όταν δεν είστε καν αυτοί που κινδυνεύουν».

Πηγή