Πόσο υπολογίζει την αξία του Κολοσσαίου η Deloitte

poso upologizei aksia kolossaiou deloitte

Το Κολοσσαίο μπορεί να προσθέτει περίπου 1,4 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της Ιταλίας κάθε χρόνο, αλλά η συνολική του αξία είναι πολύ υψηλότερη από αυτό το ποσό. 

Η Deloitte εκτιμά ότι η «αξία του κοινωνικού asset» του Κολοσσαίου ή η άυλη αξία που αποδίδουν οι Ιταλοί στην απλή ύπαρξή του είναι περίπου 77 δισ. ευρώ.  «Αυτή η αξία γίνεται αντιληπτή από τους περισσότερους Ιταλούς, και όχι μόνο αυτούς που την επισκέπτονται», ανέφερε η εταιρεία συμβούλων σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Ενώ ο υπολογισμός της οικονομικής συνεισφοράς του πλέον εμβληματικού μνημείου της αρχαίας Ρώμης είναι αρκετά εύκολος- και υπολογίζεται προσθέτοντας την άμεση αξία των εισιτηρίων που πωλήθηκαν με την εκτίμηση του αντίκτυπου που έχουν οι επισκέπτες του σε άλλες επιχειρήσεις – ο προσδιορισμός της αξίας του κάθε άλλο παρά εύκολη είναι.

Το Κολοσσαίο είναι το μνημείο με τις περισσότερες επισκέψεις στην Ιταλία, προσελκύοντας περίπου 7 εκατ. τουρίστες το 2019. Ο Όμιλος Tod’s χρηματοδότησε την αποκατάσταση του μνημείου ύψους 25 εκ. ευρώ το 2011-2016.

Η αξιολόγηση της Deloitte βασίζεται σε έρευνα στην οποία οι συμμετέχοντες δηλώνουν το ποσό που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να διατηρήσουν ένα περιουσιακό στοιχείο ή μια υπηρεσία, παρόλο που «δεν το χρησιμοποιούν άμεσα, δεν μπορούν να επωφεληθούν έστω και έμμεσα από αυτό και ενδέχεται να μην προγραμματίσουν οποιαδήποτε μελλοντική χρήση για τον εαυτό τους ή για άλλους». Οι πολίτες της Ρώμης υποσχέθηκαν κατά μέσο όρο 90 ευρώ ο καθένας, ενώ υπόλοιποι Ιταλοί απάντησαν τα 57 ευρώ.

naftemporiki.gr με πληοροφορίες από Bloomberg

Πηγή

Δείτε επίσης  Σοφόν το ασαφές: Σενάρια και επενδυτικά λιμάνια