Πώς οι διαδικτυακοί ερωτύλοι ξεγέλασαν μοναχικούς ανθρώπους και κατάφεραν να κλέψουν πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια

Πώς οι διαδικτυακοί ερωτύλοι ξεγέλασαν μοναχικούς ανθρώπους και κατάφεραν να κλέψουν πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια

Η μοναξιά είναι ένα από τα πιο αβάσταχτα συναισθήματα. Και για αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και φροντιστικοί όταν συναντούμε έναν μοναχικό άνθρωπο. Το συναίσθημα ότι είναι απολύτως μόνος στη ζωή, χωρίς τη βασική αίσθηση της ανθρώπινης επικοινωνίας (ίσως και σε ένα βαθύτερο επίπεδο), έστω για μία βασική χαλαρή κουβέντα, μπορεί να αποβεί μη διαχειρίσιμο.

Στις σύγχρονες κοινωνίες της (αυτο)απομόνωσης εκατομμύρια άνθρωποι γύρω μας ζουν μέσα σε σπίτια-κλουβιά έχοντας σηκώσει τείχη γύρω τους, αναζητώντας άλλους διαύλους επικοινωνίας. Το ίντερνετ λόγω της ανωνυμίας που παρέχει, ιστορικά, ήταν ο χώρος που μπορούσε και η πλέον μοναχική ψυχή να βρει ένα απάγκιο.

Τα dating sites και applications κάνουν θραύση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα χρησιμοποιούν μόνο μοναχικοί άνθρωποι. Είναι άλλωστε δεδομένο ότι σε έναν κόσμο που εξελίσσεται ταχέα, αυτή η ταχύτητα θα επηρέαζε και τις γνωριμίες μεταξύ των ανθρώπων. Όπως κάθε πτυχή του ίντερνετ όμως έτσι και αυτή κρύβει κινδύνους και παράλληλες πραγματικότητες. Σκοτεινά δίκτυα που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν για το κέρδος κάθε κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης.

Το φαινόμενο των σύγχρονων «προικοθήρων» ή διαδικτυακών ερωτύλων όπως τους αναφέρουν πολλοί, έχει οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους στην απόγνωση ή ακόμα και στη φυλακή.

Το μήνυμα «σε αγαπώ» σε οθόνη κινητού

Εκτόξευση στις ερωτικές διαδικτυακές απάτες την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού

Ελπίζοντας να βρει συντροφιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μια γυναίκα από τη Φλόριντα εγγράφηκε στο Facebook Dating. Μέσα σε μισή ώρα, γνώρισε τον «Damian». Ήταν ένας ορθοπεδικός χειρουργός που ζούσε σε μια πόλη μακριά, αλλά εκείνη την εποχή βρισκόταν στην Υεμένη σε μια τετράμηνη ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ. Έτσι ισχυριζόταν τουλάχιστον ο άνθρωπος που βρισκόταν πίσω από την οθόνη.

Δείτε επίσης  Μαθητές από τις Σέρρες κέρδισαν το 1ο βραβείο στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στη Νότια Κορέα - Φωτογραφίες

«Είναι πολύ όμορφος», λέει η ανώνυμη γυναίκα στη Mariana van Zeller σε ένα επεισόδιο της εκπομπής του National Geographic «Trafficked». Η εκπομπή διερευνά διάφορες παγκόσμιες μαύρες αγορές που διακινούν τα πάντα. Στην προκειμένη αισθήματα.

Η γυναίκα πρόσθεσε: «Μου λέει, “Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων που σε έχω στη ζωή μου. Το να περνάω χρόνο μαζί σου πνίγει τις άλλες ανησυχίες μου και φωτίζει τη ζωή μου”».

«Η καρδιά μου έτρεχε πολύ πιο γρήγορα από τον εγκέφαλό μου», συμπλήρωσε.

Και κάπως έτσι η γυναίκα έχασε 15.000 δολάρια. Ο διαδικτυακός ερωτύλος επινόησε μια ιστορία για ένοπλους άνδρες που επιτέθηκαν στις εγκαταστάσεις του και φοβόταν για τη ζωή του. Ζήτησε από τη γυναίκα 15.000 δολάρια για να τον βοηθήσει στην εξόφληση του συμβολαίου του, ώστε να επιστρέψει σπίτι και να είναι μαζί της. Εκείνη τα μετέφερε και έχασε και τα λεφτά και τη σχέση που πίστευε ότι είχε.

Πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια κλεμμένα μέσα στο 2020 – Κόμβος του δικτύου η Γκάνα

Απάτη με διαδικτυακούς ερωτύλους

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, οι περιπτώσεις ανδρών και γυναικών που αναζητούσαν τον έρωτα στο ίντερνετ και που εξαπατήθηκαν από διαδικτυακούς μνηστήρες εκτοξεύτηκαν στα ύψη.

«Υπήρξε μια αύξηση 300% στις ρομαντικές απάτες λόγω της πανδημίας και της εκμετάλλευσης της μοναξιάς των ανθρώπων», είπε η van Zeller. «Το 2020, κλάπηκαν 300 εκατομμύρια δολάρια από αμερικανικές τράπεζες».

Στο νέο επεισόδιο των ντοκιμαντέρ της, η van Zeller βουτάει στον υπόκοσμο των ρομαντικών απατών, μιλώντας τόσο στα θύματα που έχασαν χρήματα καταβλήθηκαν όσο και στους δράστες, πολλοί από τους οποίους δραστηριοποιούνται εκτός της Γκάνας, η οποία έχει γίνει κόμβος διαδικτυακών κομπίνων μέσω γνωριμιών.

Δείτε επίσης  ΗΠΑ προς Τουρκία: Δώστε στην Ουκρανία τους S-400 και παίρνετε F-35 – Τι υποστηρίζει αμερικανική εφημερίδα

Μια διαζευγμένη πλήρωσε στον μνηστήρα της σχεδόν 300.000 δολάρια. Μια χήρα χάρισε στον άνθρωπο που γνώρισε μέσω ίντερνετ της πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια, ενώ μια 68χρονη γυναίκα έδωσε πάνω από 2,8 εκατομμύρια δολάρια.

Πολλοί θα εκπλαγούν όταν μάθουν ότι η πλειονότητα των θυμάτων είναι άνδρες, λέει η παρουσιάστρια. Οι εξαπατημένοι εραστές θα εκπλαγούν αν μάθουν ότι οι σύντροφοι των ονείρων τους είναι στην πραγματικότητα ομάδες εγκληματιών που χρησιμοποιούν σενάρια για να δημιουργήσουν έναν δεσμό και πλαστά έγγραφα για να παρουσιάζονται ως Αμερικανοί.

Πώς λειτουργούν οι ομάδες των κυκλωμάτων

Τα μέλη του κυκλώματος έχουν διαφορετικούς ρόλους: Υπάρχουν οι κυνηγοί, που βρίσκουν πιθανά θύματα. Οι πλαστογράφοι συντάσσουν διαπιστευτήρια, οι ηθοποιοί, που ξεχύνονται για τον ρομαντισμό. Και τέλος ο άνθρωπος που κάνει το τελειωτικό χτύπημα, ο οποίος μπαίνει για να σφραγίσει τη συμφωνία. Και παίρνει ένα μεγαλύτερο ποσοστό από την οικονομική λεία.

Απάτη με διαδικτυακούς ερωτύλους

H Van Zeller παίρνει συνεντεύξεις από πολλούς ερωτύλους του ίντερνετ οι οποίοι αναφέρονται στα θύματα ως «πελάτες», δίνοντας στην επιχείρησή τους έναν αέρα σεβασμού.

«Στην Γκάνα μιλούν αγγλικά», σχολιάζει η van Zeller. Η χώρα είναι «τεχνολογικά προηγμένη, αλλά έχει και πολλούς οικονομικά μειονεκτούντες ανθρώπους χωρίς ευκαιρίες. Εκεί, αν μεγαλώνεις στις φτωχογειτονιές, βλέπεις κόσμο να κάνει κομπίνες για να επιβιώσεις. Έτσι το κάνεις και εσύ.

Μέλη μιας τέτοιας ομάδας που κάνει ρομαντικές απάτες, λένε ότι μπορούν να είναι τόσο πειστικά επειδή περιμένουν υπομονετικά την κατάλληλη στιγμή για να ζητήσουν χρήματα. Μερικές φορές τραβώντας τα ειδύλλια έως και πάνω από ένα χρόνο. Ακόμη θα στείλουν στους στόχους τους χρήματα και δώρα για να φανούν ειλικρινείς και θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να τους παγιδέψουν».

Δείτε επίσης  Tηλέμαχος: Το «όπλο» της ΕΑΒ για την αντιμετώπιση των drones - Ταξίαρχος Ε.Α εξηγεί στον ΣΚΑΪ πως λειτουργεί
Απάτη με διαδικτυακούς ερωτύλους

Στο επεισόδιο, ένας άντρας απατεώνας ζητά από μια ιέρεια να κάνει μαύρη μαγεία σε έναν άντρα στη Βιρτζίνια που ονομάζεται Μάικλ, ο οποίος έχει ήδη χαρίσει πάνω από 10.000 δολάρια στη «φίλη» του. Ελπίζοντας να του αποσπάσει περισσότερα χρήματα, ο απατεώνας εκτυπώνει μια φωτογραφία του Μάικλ και την παρουσιάζει μαζί με αλκοόλ στην ιέρεια, η οποία κάνει ένα ξόρκι αγάπης στον άντρα που ζει πάνω από 5.000 μίλια μακριά.

«Η ιέρεια παίρνει μέρος των χρημάτων», είπε η Van Zeller. «Έτσι είναι σχεδόν σαν να εξαπατούν τον απατεώνα».

Εν τέλει, όμως, το να ληστεύεις τα συναισθήματα κάποιου παράγει μια παράξενη παρενέργεια: Τη στοργή.

Απάτη με διαδικτυακούς ερωτύλους

«Πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχει πολλή ενσυναίσθηση. Μιλήσαμε με έναν άντρα ονόματι Odo που σταμάτησε να κάνει κομπίνες γιατί δεν άντεχε άλλο. Το τελευταίο του θύμα εκδιώχθηκε από το σπίτι της. Στις μαύρες αγορές, βρίσκεις συχνά ανθρώπους που δεν τους νοιάζει, αλλά αυτό δεν συνέβαινε εδώ», αποκάλυψε η van Zeller. «Είπαν ότι ήταν αδύνατο να μην δημιουργηθεί μια σύνδεση».

Πράγματι, μια γυναίκα μιλούσε με έναν άντρα για δύο χρόνια. Όταν έμαθε ότι ήταν ένας απατεώνας στην Γκάνα, δεν μπορούσε να πιστέψει στα αυτιά της. Εξεπλάγην ακόμα περισσότερο ωστόσο όταν άκουσε τον απατεώνα να της λέει ότι ήθελε μια πραγματική σχέση μαζί της. «Έκλαιγε και της είπε ότι την αγαπούσε», ανέφερε η παρουσιάστρια.

Πηγή