Ρίσι Σουνάκ: Στη λίστα των πλουσιότερων Βρετανών ο υπ. Οικονομικών της χώρας

Ρίσι Σουνάκ: Στη λίστα των πλουσιότερων Βρετανών ο υπ. Οικονομικών της χώρας

risi sounak sti lista plousioteron bretanon oikonomikon

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ και η σύζυγός του Αξάτα Μούρτι συμπεριλαμβάνονται στην λίστα των 250 πλουσιότερων Βρετανών (“Rich List”) που καταρτίζεται από την εφημερίδα The Sunday Times.

Η συμπερίληψη του Σουνάκ στη λίστα δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό από τον πλούτο της συζύγου του, αλλά έρχεται σε μια πολιτικά δύσκολη στιγμή για τον υπουργό που είναι αρμόδιος για τον προϋπολογισμό της Βρετανίας, καθώς αντιμετωπίζει πίεση να αυξήσει τη στήριξη των νοικοκυριών που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας και τις τιμές των τροφίμων.

Σύμφωνα με την λίστα «The Sunday Times UK Rich List» το ζευγάρι βρίσκεται στην θέση 222 με καθαρή περιουσία 730 εκατομμυρίων λιρών.

Η Αξάτα Μούρτι είναι κόρη του Ινδού δισεκατομμυριούχου Ναραγιάνα Μούρτι, συνιδρυτή της εταιρείας τεχνολογίας Infosys. Εκτιμάται ότι έχει μετοχές στην Infosys αξίας περίπου 1 δισεκ. δολαρίων. Γνωρίστηκε με τον Ρίσι Σούνακ όταν σπούδαζαν και οι δύο στο Στάνφορντ και παντρεύτηκαν το 2009.

Ο Σουνάκ και η Μούρτι βρέθηκαν τον περασμένο μήνα στο στόχαστρο κριτικής αναφορικά με το φορολογικό καθεστώς της Μούρτι.

Η Μούρτι ζει με τον σύζυγό της στην Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά επέλεξε να έχει καθεστώς «μη μόνιμου κατοίκου» στη Βρετανία, κάτι που σημαίνει ότι δεν καταβάλλει φόρους για τα κέρδη της από τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό. Ο Σούνακ την υπερασπίστηκε, λέγοντας ότι η σύζυγός του αγαπάει την πατρίδα της και δεν θα έπρεπε να υποχρεωθεί να διακόψει τους δεσμούς της με την Ινδία επειδή τον παντρεύτηκε. Σκοπεύει, όπως είπε, κάποια στιγμή να επιστρέψει στην Ινδία για να φροντίσει τους γονείς της. Στη συνέχεια η Μούρτι παραιτήθηκε από αυτό το ειδικό φορολογικό καθεστώς και είπε ότι θα πληρώσει φόρους για το εισόδημά της.

Δείτε επίσης  ESM: Πρόταση για σύσταση Ταμείου Σταθερότητας της Ευρωζώνης ύψους 250 δισ. ευρώ

Ο Σουνάκ, πρώην αναλυτής της Goldman Sachs που έγινε υπουργός σε ηλικία 39 ετών το 2020, προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι» για τη χώρα.

Στον κατάλογο των Sunday Times, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1989, κατατάσσονται οι 1.000 πλουσιότεροι άνθρωποι που κατοικούν στη Βρετανία. Ο κατάλογος περιλαμβάνει Βρετανούς πολίτες καθώς και άτομα και οικογένειες από το εξωτερικό αλλά που εργάζονται ή ζουν κατά κύριο λόγο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ινδικής καταγωγής αδελφοί Χιντούζα, ο Σρι και ο Γκόπι, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με καθαρή περιουσία άνω των 28 δισεκατομμυρίων λιρών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Πηγή