Συρία: Από το 2011 είναι «πειραματόζωο» για δοκιμή drones – Κύριοι «παίκτες» Τουρκία και Ιράν

drones

Οι πολεμικές συρράξεις στη Συρία έχουν ξεσπάσει από το 2011 κι έκτοτε μέχρι και σήμερα έχουν δώσει την ευκαιρία να χρησιμοποιηθούν και αναπτυχθούν τα drones, τα οποία δοκιμάζονταν ελεύθερα στην πρώτη γραμμή. Μάλιστα, δύο χώρες που κέρδισαν από τον πόλεμο είναι η Τουρκία και το Ιράν.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο τουλάχιστον 39 τύποι στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από έξι χώρες έχουν χρησιμοποιηθεί στη Συρία, ανέφερε η PAX, μια ολλανδική μκο για την ειρήνη, σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Ιράν, η Τουρκία, το Ισραήλ και το συριακό καθεστώς έχουν χρησιμοποιήσει drones σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

«Η Συρία έγινε ένα “εργαστήριο drones”, στο οποίο χώρες και μη κρατικές ένοπλες ομάδες έχουν δοκιμάσει διαφορετικούς νέων τύπων drones», υπογραμμίζει η PAX μια ΜΚΟ. «Την τελευταία δεκαετία, βελτιωμένα drones στον εναέριο χώρο της Συρίας έχουν επανειλημμένα δείξει πώς οι στρατιωτικοί φορείς (…) έχουν εξελίξει τις γνώσεις τους» σε αυτόν τον τομέα, προσθέτει η έκθεση.

Από το 2016, η Τουρκία χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη βόρεια Συρία σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που τη βοήθησαν να καταλάβει μια ευρεία ζώνη μεθοριακών εδαφών. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB-2 που αναπτύχθηκε στη Συρία έχει γίνει «το πιο γνωστό μαχητικό drone της Τουρκίας, διαδραματίζοντας βασικό ρόλο στις συγκρούσεις στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στην Αιθιοπία και πιο πρόσφατα στην Ουκρανία», τόνισε η PAX for Peace.

Ο πόλεμος έχει αποδειχθεί «το απόλυτο εργαστήριο μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV)» για τη Ρωσία, επιτρέποντάς της να αξιολογεί drones εταίρων της και να δοκιμάζει τα δικά της μαχητικά drones και όπλα.

Δείτε επίσης  Σοκ για τον αριθμό των βιασμών στη Νότια Αφρική: Ξεπερνούν τους 100 την ημέρα – Μία γυναίκα δολοφονείται κάθε 3 ώρες

Η επέμβαση της Ρωσίας για την υποστήριξη του συριακού καθεστώτος ήταν κρίσιμη καθώς αυτό έχανε τεράστιες εκτάσεις εδαφών.

«Η Ρωσία (…) επηρέασε σημαντικά την πορεία του πολέμου χάρη στα drones», σύμφωνα με την PAX. Το Ιράν προμήθευσε επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε συμμαχικές ιρακινές πολιτοφυλακές και τη λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία είχε ήδη προηγμένες ικανότητες αλλά εδραίωσε την εμπειρία της πολεμώντας μαζί με το Ιράν και τη Ρωσία στη Συρία, ανέφερε η έκθεση.

Έξι τύποι ιρανικών drones έχουν επίσης «αναφερθεί ότι βρίσκονται στα χέρια του συριακού καθεστώτος», διευκρινίζει η ΜΚΟ.

Πηγή