Ταξιδεύουμε στο εκπληκτικό Νυμφαίο και ανακαλύπτουμε έναν πετρόκτιστο ξενώνα με βαθμολογία 9,9!

Ταξιδεύουμε στο εκπληκτικό Νυμφαίο και ανακαλύπτουμε έναν πετρόκτιστο ξενώνα με βαθμολογία 9,9!

Νυμφαίο, Φλώρινα

Το Νυμφαίο στην Φλώρινα είναι ένα κουκλίστικο χωριουδάκι, που μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι, αλλά και ένας πανέμορφος χειμερινός προορισμός. Μάλιστα θεωρείται ως ένα από τα ομορφότερα χωριά όχι μόνο της Ελλάδας αλλά της Ευρώπης! Σε αυτό το χωριό ανακαλύψαμε έναν πετρόκτιστο ξενώνα, με άριστη βαθμολογία στην booking και όλες τις ανέσεις!

Το πανέμορφο Νυμφαίο

Σε απόσταση 57 χιλιομέτρων από την πόλη της Φλώρινας βρίσκεται ένας διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για φθινοπωρινά και χειμερινά (κυρίως) city breaks. Δεν είναι άλλο από το πανέμορφο, γραφικό Νυμφαίο.

Νυμφαίο, Φλώρινα

Το Νυμφαίο έχει χαρακτηριστεί από τους ταξιδιωτικούς οδηγούς ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης! Η ορεινή αυτή «αποκάλυψη» στα 1.350 μέτρα υψόμετρο αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για ταξίδι το φθινόπωρο και το χειμώνα, αλλά και κάθε εποχή του χρόνου έχει κάτι ξεχωριστό να προσφέρει.

Νυμφαίο: Βόλτα μέσα στο χωριό

Όσοι επισκέπτονται την περιοχή λένε πως το Νυμφαίο είναι πιθανόν το ωραιότερο χωριό της Μακεδονίας. Το χωριό περικλείεται από δάσος οξιάς και διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια και πετρόκτιστα σπίτια, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πόλος έλξης τουρισμού.

Η θέα από το Νυμφαίο

Εδώ βρίσκεται επίσης το μισογκρεμισμένο στρατηγείο του Παύλου Μελά και η Νίκειος Σχολή –σήμα κατατεθέν του χωριού- η οποία αποτελεί πλέον συνεδριακό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ξεχωρίζουν, επίσης, τα αρχοντικά του που έχουν ανακαινιστεί και μετατραπεί σε παραδοσιακούς ξενώνες, φιλόξενα στέκια και καταστήματα με τοπικά προϊόντα.

Στο Νυμφαίο λειτουργεί και το μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας, που φιλοξενεί σπάνιες συλλογές εργαλείων αργυροχρυσοχοΐας, περίτεχνα κοσμήματα και χρηστικά αντικείμενα, χειρόγραφα του Μακεδονικού Αγώνα, 60 προσωπογραφίες επιφανών Ελλήνων, Βλάχων και άλλων Εθνικών Ευεργετών και Αγωνιστών.

Δείτε επίσης  Χίος: Μια διαφορετική πρόταση διαμονής που θα σας προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία!
Νυμφαίο: Πανοραμική άποψη του χωριού

Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν το Νυμφαίο ως ορμητήριό τους για να εξερευνήσουν τους φυσικούς θησαυρούς της περιοχής και τα τριγύρω χωριά. Το χαρακτηρίζουν χωριό- όνειρο και έχει μάλιστα αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές που το επισκέπτονται αρκετά συχνά.

Η ζωή στη φύση, Νυμφαίο

Αν και η περιοχή έχει αρκετούς ξενώνες, όπως αναφέραμε σχεδόν ποτέ δεν επαρκούν καθώς η επισκεψιμότητα είναι μεγάλη. Οπότε, αν αποφασίσετε να το επιλέξετε για ταξίδι το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, θα πρέπει να φροντίσετε από νωρίς για το θέμα της διαμονής.

Οι κάτοικοι θα σας εντυπωσιάσουν με την φιλόξενη διάθεση τους ενώ προσπαθήστε να δοκιμάσετε όσα περισσότερα μπορείτε από την πεντανόστιμή τοπική κουζίνα!

Το Νυμφαίο είναι περιτριγυρισμένο από τη φύση

Η ιστορία του χωριού

Ο οικισμός ιδρύθηκε γύρω στα 1385 από Βλάχους Οδίτες, δηλαδή λατινοφωνήσαντες αυτόχθονες Μακεδόνες, που επί 1.400 χρόνια φιλούσαν τη γειτονική Εγνατία Οδό και οι οποίοι κατέφυγαν τότε στα απρόσιτα βουνά ύστερα από σκληρές μάχες με τους Οθωμανούς. Αυτοί ήταν, εκτός από κτηνοτρόφοι, και άξιοι πολεμιστές. Για αυτό πέτυχαν να γίνει το χωριό τους βακούφι. Μέχρι τις αρχές του 17ου αιώνα, ζούσαν κυρίως με ληστρικές επιδρομές στα τσιφλίκια του κάμπου. Το 1650 – 1680, όταν οι Τούρκοι κατέστρεψαν τη Νικολίτσα, ένα βλαχοχώρι στον Γράμμο, πολλοί Νικολιτσιώτες -περίφημοι αργυροχρυσοχόοι- εγκαταστάθηκαν στο Νυμφαίο και μύησαν τους Νιβεστιανούς στην τέχνη τους.

Έτσι, στα τέλη του 17ου αιώνα, το χωριό έγινε το κέντρο αργυροχρυσοχοίας όλων των Βαλκανίων για τους υπόλοιπους τρεις αιώνες. Όλο το χειμώνα κατεργάζονταν τα πολύτιμα μέταλλα και την άνοιξη έφευγαν μπουλούκια για να πουλήσουν την πραμάτεια τους στην Κωνσταντινούπολη και τις πόλεις που βρίσκονταν στα παράλια του Δούναβη, αλλά και ως την Αίγυπτο, καβάλα σε καμήλες, όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες από τη μόνιμη έκθεση στη Νίκειο Σχολή. Γυρνώντας πλούσιοι, στόλιζαν το χωριό τους με εκκλησίες κι αρχοντικά.

Δείτε επίσης  Μάνη: Ένα εκπληκτικό ξενοδοχείο 4 αστέρων που στεγάζεται σε ένα υπέροχο ανακαινισμένο κτιριακό συγκρότημα του 19ου αιώνα δίπλα στη θάλασσα!

Η πτώση όμως ήρθε κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου, λόγω της θέσης του χωριού μέσα στο Βίτσι. Με τα χρόνια οι δύσκολες συνθήκες οδήγησαν το Νυμφαίο σε εγκατάλειψη.

Το Νυμφαίο άρχισε να αναδύεται πάλι χάρη στην αγάπη και τη συλλογική προσπάθεια των ανθρώπων του, ενώ κατάφερε να αναδείξει την ιστορία του και την αισθητική του χωριού σε αρμονία πάντα με το φυσικό περιβάλλον. Με πολλή προσπάθεια και καθόλου άδικα κατάφερε να γίνει ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ευρώπης!

Ο ξενώνας

Στο χωριό ανακαλύψαμε και έναν φιλόξενο ξενώνα μέσα στο πράσινο όπου η διαμονή εδώ μένει αξέχαστη. Ο πετρόκτιστος Argyro Guesthouse είναι ένα αληθινό διαμάντι του Νυμφαίου, που στη booking μάλιστα έχει βαθμολογία σχεδόν το απόλυτο 10, συγκεκριμένα 9,9!

Σημ. Σε μια ενδεικτική αναζήτηση που κάναμε μέσω booking, η τιμή για μια διανυκτέρευση (συγκεκριμένα 1-2 Φεβρουαρίου 2022) για δίκλινο με πρωινό είναι €76 (αν θέλετε δίκλινο με τζάκι ανεβαίνει στα €91).

Argyro Guesthouse Νυμφαίο

Υψηλή ποιότητα διαμονής

Ο ξενώνας βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του Νυμφαίου και προσφέρει παραδοσιακά καταλύματα με θέα στο γραφικό χωριό και στα βουνά. Καθημερινά ετοιμάζονται τοπικές σπεσιαλιτέ που σερβίρονται στη μεγάλη τραπεζαρία μοναστηριακού τύπου, ενώ το χαμόγελο και η φιλόξενη διάθεση των ιδιοκτητών και του προσωπικού είναι τα ατού του.

Argyro Guesthouse Νυμφαίο αυλή

Τα δωμάτια στο Argyro Guesthouse διαθέτουν κεραμικά πλακάκια και έπιπλα από σκούρο ξύλο. Περιλαμβάνουν επίσης μίνι μπαρ, τηλεόραση επίπεδης οθόνης και επιφάνεια εργασίας. Το ιδιωτικό μπάνιο είναι εφοδιασμένο με δωρεάν προϊόντα περιποίησης και στεγνωτήρα μαλλιών.

Argyro Guesthouse Νυμφαίο εξωτερικός χώρος

Η γύρω περιοχή είναι ιδανική για υπαίθριες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, ιππασία και σκι. Η πόλη της Φλώρινας βρίσκεται 25χλμ. μακριά. Παρέχονται δωρεάν Wi-Fi σε όλους τους χώρους και δωρεάν χώρος στάθμευσης στις εγκαταστάσεις.

Δείτε επίσης  Αυτή είναι «η πιο ευτυχισμένη χώρα» του κόσμου για 5η συνεχόμενη χρονιά – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα
Argyro Guesthouse Νυμφαίο καλύτερος ξενώνας
Argyro Guesthouse Νυμφαίο τραπεζαρία
Argyro Guesthouse Νυμφαίο πρωινό στον καλύτερο ξενώνα Φλώρινας
Argyro Guesthouse Νυμφαίο καθιστικό ξενώνα

Δείτε επίσης

– Advertisement –

Πηγή