Το ελληνικό χωριό που είναι ανάμεσα στα 10 ομορφότερα της Ευρώπης!

Το ελληνικό χωριό που είναι ανάμεσα στα 10 ομορφότερα της Ευρώπης!

nymfaio 1

Σε απόσταση 57 χιλιομέτρων από την πόλη της Φλώρινας βρίσκεται ένας διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για φθινοπωρινά και χειμερινά city breaks. Δεν είναι άλλο από το πανέμορφο, γραφικό Νυμφαίο.

Νυμφαίο, Φλώρινα

Το Νυμφαίο έχει χαρακτηριστεί από τους ταξιδιωτικούς οδηγούς ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης! Η ορεινή αυτή «αποκάλυψη» στα 1.350 μέτρα υψόμετρο αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για ταξίδι το φθινόπωρο και το χειμώνα, αλλά και κάθε εποχή του χρόνου έχει κάτι ξεχωριστό να προσφέρει.

Νυμφαίο: Βόλτα μέσα στο χωριό

Όσοι επισκέπτονται την περιοχή λένε πως το Νυμφαίο είναι πιθανόν το ωραιότερο χωριό της Μακεδονίας. Το χωριό περικλείεται από δάσος οξιάς και διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια και πετρόκτιστα σπίτια, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πόλος έλξης τουρισμού.

Η θέα από το Νυμφαίο

Διαθέτει αρκετούς ξενώνες (αν και όχι επαρκείς για να καλύψουν το πλήθος των επισκεπτών) και εκεί βρίσκεται επίσης το μισογκρεμισμένο στρατηγείο του Παύλου Μελά και η Νίκειος Σχολή –σήμα κατατεθέν του χωριού- η οποία αποτελεί πλέον συνεδριακό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ξεχωρίζουν, επίσης, τα αρχοντικά του που έχουν ανακαινιστεί και μετατραπεί σε παραδοσιακούς ξενώνες, φιλόξενα στέκια και καταστήματα με τοπικά προϊόντα.

Στο Νυμφαίο λειτουργεί και το μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας, που φιλοξενεί σπάνιες συλλογές εργαλείων αργυροχρυσοχοΐας, περίτεχνα κοσμήματα και χρηστικά αντικείμενα, χειρόγραφα του Μακεδονικού Αγώνα, 60 προσωπογραφίες επιφανών Ελλήνων, Βλάχων και άλλων Εθνικών Ευεργετών και Αγωνιστών.

Νυμφαίο: Πανοραμική άποψη του χωριού

Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν το Νυμφαίο ως ορμητήριό τους για να εξερευνήσουν τους φυσικούς θησαυρούς της περιοχής και τα τριγύρω χωριά. Το χαρακτηρίζουν χωριό- όνειρο και έχει μάλιστα αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές που το επισκέπτονται αρκετά συχνά.

Δείτε επίσης  Ευρυτανία: Ο άγνωστος ορεινός οικισμός μέσα στα έλατα
Η ζωή στη φύση, Νυμφαίο

Αν και η περιοχή έχει αρκετούς ξενώνες, όπως αναφέραμε σχεδόν ποτέ δεν επαρκούν καθώς η επισκεψιμότητα είναι μεγάλη. Οπότε, αν αποφασίσετε να το επιλέξετε για ταξίδι το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, θα πρέπει να φροντίσετε από νωρίς για το θέμα της διαμονής.

Γνωρίστε και το “χωριό φάντασμα” που εμφανίζεται μία φορά το χρόνο!

Οι κάτοικοι θα σας εντυπωσιάσουν με την φιλόξενη διάθεση τους ενώ προσπαθήστε να δοκιμάσετε όσα περισσότερα μπορείτε από την πεντανόστιμή τοπική κουζίνα!

Το Νυμφαίο είναι περιτριγυρισμένο από τη φύση

Η ιστορία του χωριού

Ο οικισμός ιδρύθηκε γύρω στα 1385 από Βλάχους Οδίτες, δηλαδή λατινοφωνήσαντες αυτόχθονες Μακεδόνες, που επί 1.400 χρόνια φιλούσαν τη γειτονική Εγνατία Οδό και οι οποίοι κατέφυγαν τότε στα απρόσιτα βουνά ύστερα από σκληρές μάχες με τους Οθωμανούς. Αυτοί ήταν, εκτός από κτηνοτρόφοι, και άξιοι πολεμιστές. Για αυτό πέτυχαν να γίνει το χωριό τους βακούφι. Μέχρι τις αρχές του 17ου αιώνα, ζούσαν κυρίως με ληστρικές επιδρομές στα τσιφλίκια του κάμπου. Το 1650 – 1680, όταν οι Τούρκοι κατέστρεψαν τη Νικολίτσα, ένα βλαχοχώρι στον Γράμμο, πολλοί Νικολιτσιώτες -περίφημοι αργυροχρυσοχόοι- εγκαταστάθηκαν στο Νυμφαίο και μύησαν τους Νιβεστιανούς στην τέχνη τους.

Δείτε και άλλες εντυπωσιακές φωτογραφίες του χωριού που είναι “ντυμένο” με φθινοπωρινά χρώματα!

Άποψη του χωριού, Νυμφαίο
Πέτρινα κτήρια στο Νυμφαίο
Νυμφαίο, Φλώρινα
Νυμφαίο
Χαρακτηριστικές εικόνες στο Νυμφαίο, Φλώρινα
Σπίτια, Νυμφαίο
Πανοραμική άποψη του Νυμφαίου
Φθινοπωρινές εικόνες, Νυμφαίο
Στο δάσος, Νυμφαίο

Έτσι, στα τέλη του 17ου αιώνα, το χωριό έγινε το κέντρο αργυροχρυσοχοίας όλων των Βαλκανίων για τους υπόλοιπους τρεις αιώνες. Όλο το χειμώνα κατεργάζονταν τα πολύτιμα μέταλλα και την άνοιξη έφευγαν μπουλούκια για να πουλήσουν την πραμάτεια τους στην Κωνσταντινούπολη και τις πόλεις που βρίσκονταν στα παράλια του Δούναβη, αλλά και ως την Αίγυπτο, καβάλα σε καμήλες, όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες από τη μόνιμη έκθεση στη Νίκειο Σχολή. Γυρνώντας πλούσιοι, στόλιζαν το χωριό τους με εκκλησίες κι αρχοντικά.

Δείτε επίσης  Καιρός 30/11: Βοριάδες, κρύο και βροχές σήμερα

Η πτώση όμως ήρθε κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου, λόγω της θέσης του χωριού μέσα στο Βίτσι. Με τα χρόνια οι δύσκολες συνθήκες οδήγησαν το Νυμφαίο σε εγκατάλειψη.

Το Νυμφαίο άρχισε να αναδύεται πάλι χάρη στην αγάπη και τη συλλογική προσπάθεια των ανθρώπων του, ενώ κατάφερε να αναδείξει την ιστορία του και την αισθητική του χωριού σε αρμονία πάντα με το φυσικό περιβάλλον. Με πολλή προσπάθεια και καθόλου άδικα κατάφερε να γίνει ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ευρώπης!

Αλλά και ο χειμώνας είναι η εποχή του… δεν έχει τυχαία το προσωνύμιο “Η Χιονάτη του Βορρά”

Σε υψόμετρο 1.350 μέτρα, πάνω στις κορυφογραμμές του όρους Βίτσι, στο βόρειο άκρο της Ελλάδας,  το Νυμφαίο, το όμορφο αυτό ελληνικό χωριό είναι η προσωποποίηση του χειμώνα!

Λόγω της γεωγραφικής του θέσης όπως είναι φυσικό, το χιόνι κάνει την εμφάνισή του με το που κρυώσει ο καιρός! Αν τον χειμώνα αναζητήσετε ένα προορισμό χιονισμένο, αυτός είναι ο ιδανικός! Οι εικόνες με το χωριό ντυμένο στα λευκά, είναι σαν να έχουν βγει από καρτ- ποστάλ.

To Know

Επίσης, στην περιοχή κοντά στο Νυμφαίο, δραστηριοποιείται η μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση του Αρκτούρου, με ένα περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα και το λύκο. Για να φτάσει κανείς εκεί, ακολουθεί το πέτρινο μονοπάτι που ξεκινά από το χωριό για περίπου 15 λεπτά, σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

– Advertisement –

Πηγή