Τσόμσκι: Πλησιάζουμε στο πιο επικίνδυνο σημείο της ανθρώπινης ιστορίας – Μπορεί να φτάσουμε ακόμη και σε πυρηνικό πόλεμο

Τσόμσκι: Πλησιάζουμε στο πιο επικίνδυνο σημείο της ανθρώπινης ιστορίας – Μπορεί να φτάσουμε ακόμη και σε πυρηνικό πόλεμο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει την ανθρωπότητα στον πιο επικίνδυνο σημείο της ιστορίας της, λέει ο Νόαμ Τσόμσκι, που φοβάται ακόμη και το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο. Ο γλωσσολόγος και διανοητής μίλησε στο New Statesman καταγγέλλοντας την «εγκληματική επιθετικότητα» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που αποδεικνύεται «τερατώδης για την Ουκρανία». Ο Νόαμ Τσόμσκι, 93 ετών σήμερα, έχει προσωπικούς δεσμούς με την Ουκρανία. Ο πατέρας του είχε γεννηθεί εκεί και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1913 για να αποφύγει την στράτευση στον τσαρικό στρατό. Η δε μητέρα του είχε γεννηθεί στη Λευκορωσία.

«Πλησιάζουμε στο πιο επικίνδυνο σημείο στην ανθρώπινη ιστορία. Τώρα αντιμετωπίζουμε την προοπτική της καταστροφής της οργανωμένης ζωής στη Γη», είπε στο βρετανικό περιοδικό αναφερόμενος στον πυρηνικό πόλεμο και στην κλιματική κρίση.

Για την επιθετικότητα που επιδεικνύει ο Πούτιν, ο Τσόμσκι εξήγησε ότι υπάρχουν δύο πιθανοί τρόποι να εξετάσουμε το ερώτημα.

«Ο ένας είναι ο τρόπος, που είναι στη μόδα στη Δύση, να προσπαθήσεις να μπεις στο διεστραμμένο μυαλό του Πούτιν και να προσδιορίσεις τι συμβαίνει βαθιά στην ψυχή του. Ο άλλος τρόπος είναι να δεις τα γεγονότα. Τον Σεπτέμβριο του 2021 οι ΗΠΑ έκαναν μία ισχυρή δήλωση για την πολιτική τους, ζητώντας ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία με την Ουκρανία, περαιτέρω αποστολή προηγμένων στρατιωτικών όπλων, όλα μέρος του προγράμματος ενίσχυσης του ΝΑΤΟ και ένταξης της Ουκρανίας σ’ αυτό.

» Μπορείτε να διαλέξετε εσείς, δεν ξέρουμε ποιο είναι το σωστό. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η Ουκρανία θα καταστραφεί ακόμη περισσότερο. Και μπορεί να οδηγηθούμε σε πυρηνικό πόλεμο που θα φέρει ολοκληρωτική καταστροφή εάν δεν κυνηγήσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων».

Δείτε επίσης  Πόλεμος στην Ουκρανία – G7: «Θα λογοδοτήσουν οι αυτουργοί εγκλημάτων πολέμου»
Noam Chomsky FULL INTERVIEW: on Ukraine, Brexit and “the most dangerous time in world history”

Ο Νόαμ Τσόμσκι προσθέτει ότι ο μεγαλύτερος φόβος του Πούτιν δεν είναι η περικύκλωση της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ αλλά η εξάπλωση των φιλελεύθερων δημοκρατιών στην Ουκρανία και στις χώρες που είναι στη γειτονιά της Ρωσίας. Βέβαια, συνεχίζει ο Τσόμσκι, οι επιδόσεις των ΗΠΑ δεν είναι και πολύ θετικές. Η Ουάσινγκτον έχει μεταπολεμικά ένα ιστορικό υπονόμευσης και καταστροφής της δημοκρατίας.

Ο Τσόμσκι υπενθυμίζει ακόμη ότι οι ΗΠΑ είχαν υποσχεθεί (δια του τότε υπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ) στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ότι δεν θα επεκτείνονταν προς την ανατολή. Υπόσχεση που δεν τηρήθηκε, όπως λέει.

Πάντως θεωρεί ότι «είναι σωστό να έχουμε ηθική οργή για τις ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία. Αλλά θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος να έχουμε ηθική οργή γι’ άλλες φοβερές φρικαλεότητες».

Φέρνει ως παράδειγμα το Αφγανιστάν, «όπου κυριολεκτικά εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν την επικείμενη πείνα. Γιατί; Υπάρχει φαγητό στην αγορά, αλλά οι άνθρωποι που έχουν λίγα χρήματα πρέπει να βλέπουν τα παιδιά τους να λιμοκτονούν επειδή δεν μπορούν να πάνε στην αγορά για να αγοράσουν φαγητό». Σε αυτή την περίπτωση η ευθύνη των ΗΠΑ είναι μεγάλη, λέει ο ίδιος

Ειδήσεις σήμερα:

«Έτοιμοι για τη μεγάλη επίθεση οι Ρώσοι σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ» λέει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας

Ψηφιακό το βιβλιάριο υγείας των παιδιών – Τι ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Εξετάζεται η χορήγηση τοξικής ουσίας και στην περίπτωση της Μαλένας

Κλείσιμο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή