Υψηλές προσδοκίες της Premia για τα ακίνητα της Μπουτάρης

Υψηλές προσδοκίες της Premia για τα ακίνητα της Μπουτάρης

ypsiles prosdokies premia akinita mpoutaris

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Σημαντικές υπεραξίες από τα ακίνητα που θα έρθουν στην κατοχή της και αύξηση των εσόδων της από τη μίσθωσή τους στην οινοποιητική εταιρεία, προσδοκά η Premia Properties από τη συμφωνία εξυγίανσης της Μπουτάρης στην οποία συμμετέχει.

Στη συμφωνία (βάσει του άρθρου 31 του νέου πτωχευτικού κώδικα) εκτός από την Premia συμμετέχει η Sterner Stenhus Greece AB (των Ηλία και Θωμά Γεωργιάδη), η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχό της. Έχει εξασφαλιστεί η δεσμευτική υπογραφή των δανειστριών τραπεζών της Μπουτάρης. Τελεί υπό την αίρεση επικύρωσης από το αρμόδιο δικαστήριο (Πρωτοδικείο Βέροιας).

Με την επικύρωση της συμφωνίας ρυθμίζεται το σύνολο των υφιστάμενων υποχρεώσεων των εταιρειών της Μπουτάρης, ύψους 74 εκατ. ευρώ. Το ποσό που θα καταβάλουν η Premia και η θυγατρική της Sterner Stenhus Greece, SSG Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε. (η εταιρεία που θα αναλάβει την οινοποιητική παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα), είναι 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 15,5 εκατ. θα καταβληθούν μετρητά με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, που εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα μέχρι το τέλος του έτους. Τράπεζες, Δημόσιο και προμηθευτές θα υποστούν «κούρεμα» στις απαιτήσεις τους από την Μπουτάρης, για την οποία η εναλλακτική ήταν η πτώχευση και ο πλειστηριασμός των ακινήτων της.

Με τα 15,5 εκατ. θα καλυφθεί τμήμα των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες (σύνολο τραπεζικών χρεών 35 εκατ.) και συγκεκριμένα προς τις Eurobank (μέσω της doValue εταιρεία διαχείρισης δανείων και ακινήτων), Alpha Bank (μέσω της Cepal) και Πειραιώς (μεσω της Intrum) προς το Δημόσιο (σύνολο 20 εκατ.) και ορισμένους προμηθευτές (σύνολο χρεών 7,5 εκατ.). Οι υποχρεώσεις (περί τα 11 εκατ.) προς συνδεδεμένα μέρη δεν θα καλυφθούν. Η δομή της συναλλαγής περιλαμβάνει διαχωρισμό των ακινήτων από την οινοποιητική – εμπορική δραστηριότητα, όπως σημειώνεται, με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερης αξίας σε όλους τους επενδυτές.

Δείτε επίσης  Επιτροπή Ανταγωνισμού: Συνολικό πρόστιμο 1.373.307 ευρώ σε 4 εταιρείες εμπορίας εργαλείων

1 εκατ. ετησίως

Στα ακίνητα που θα αποκτήσει η Premia περιλαμβάνονται κτήρια συνολικής έκτασης 28.000 τετραγωνικών μέτρων (5 οινοποιεία, κτήριο γραφείων στο Πικέρμι Αττικής καθώς και άλλα κτήρια) και 5 αμπελώνες 600 στρεμμάτων οι οποίοι βρίσκονται στις καλύτερες τοποθεσίες παραγωγής οίνου της χώρας (Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντινεία, Νεμέα, Σαντορίνη, Κρήτη). Ορισμένα ακίνητα (όπως της Σαντορίνης και της Κνωσσού) έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης στον κλάδο του οινοτουρισμού.

Η Premia σκοπεύει να αξιοποιήσει περαιτέρω τα ακίνητα που θα έρθουν στην κατοχή της. Σύμφωνα με εκτιμήσεις θα της αποφέρουν ετησίως έσοδα περί το 1 εκατ. ευρώ από τη μίσθωσή τους.

SSG Ελληνικά Οινοποιεία

Η SSG Ελληνικά Οινοποιεία θα αναλάβει την οινοποιητική παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα μέσω μεταβίβασης των σημάτων, των παραγωγικών μηχανημάτων, των αποθεμάτων (αξίας σύμφωνα με εκτιμήσεις 8,5 εκατ.) και των αναμορφωμένων απαιτήσεων και υποχρεώσεων, ενώ στην κυριότητά της θα έρθει και το οινοποιείο στη Λιόν της Γαλλίας. Η SSG Ελληνικά Οινοποιεία μετά την επικύρωση της εξυγίανσης θα ξεκινήσει με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, δεν θα έχει ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία και θα απορροφήσει το σύνολο του προσωπικού της Μπουτάρης.

Πηγή