Ψήφος εμπιστοσύνης της JP Morgan με πρώτη επιλογή την Alpha Bank

840797

Η ALPHA BANK και η σαουδαραβική Alinma Bank είναι οι τράπεζες τις οποίες ξεχωρίζει σε έκθεσή της η JP Morgan από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα στην περιοχή Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, εκτιμώντας το fair value της μετοχής της Alpha Bank σε 1,6 ευρώ, με τιμή-στόχο 1,5 ευρώ και άνοδο της τάξης του 50% από τα σημερινά επίπεδα. Σε προηγούμενη αναφορά της, στις 6 Δεκεμβρίου, η JP Morgan είχε εντάξει την Alpha Bank στις 10 κορυφαίες επιλογές της, ανεξαρτήτως κλάδου, για την περιοχή CEEMEA, η πρώτη ελληνική μετοχή που ενέταξε σε αυτή την κατηγορία από το 2014.

Βελτιωμένες προοπτικές

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος αναφέρεται στις βελτιωμένες προοπτικές της Alpha Bank, αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, της επίτευξης μονοψήφιου δείκτη ΜΕΑ, της σημαντικής επέκτασης του δανειακού χαρτοφυλακίου, το οποίο, όπως επισημαίνει ο οίκος, υποστηρίζεται από την ηγετική θέση της τράπεζας στο corporate banking, καθώς και στην οργανική και μη οργανική ανάπτυξη της Alpha Bank Romania.

Στην ανάλυσή του, ο επενδυτικός οίκος επισημαίνει ότι παρόλο που υιοθετεί μια πιο συντηρητική θέση από το guidance που έχει δώσει η διοίκηση, βλέπει την τράπεζα να πετυχαίνει «με άνεση» απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROTE) της τάξης του 7,5% το 2024, ενώ εκτιμά ότι η μετοχή θα αρχίσει να συγκεντρώνει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους επενδυτές.

Η αναμενόμενη άνοδος της κερδοφορίας θα οδηγήσει την αποτίμηση της μετοχής της Alpha Bank από τη 0,4 φορά τα ιδία ενσώματα κεφάλαια προς το 0,6 της Εθνικής και της Eurobank.

Η JP Morgan «βλέπει» θετικό μομέντουμ και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εν γένει, υπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίζονται από καθαρούς ισολογισμούς και ανάπτυξη πάνω από την τάση της υπόλοιπης αγοράς, επεκτείνοντας το χαρτοφυλάκιό τους, ενώ θεωρεί πολύ πιθανή την επιστροφή κεφαλαίου με τη μορφή μερισμάτων.

Δείτε επίσης  ΣΕΑΟΠ: Οι προκλήσεις της ελληνικής ποτοποιίας και αποσταγματοποιίας

Από την έντυπη έκδοση

Πηγή