Όταν η επιστήμη συναντά την τέχνη: Νέες εντυπωσιακές εικόνες της NASA από την Ευρώπη, το φεγγάρι του Δία

Μια διαφορετική αναλυτική ματιά στις φωτογραφίες που τράβηξε το διαστημικό σκάφος Juno πριν μερικές ημέρες

Δέος προκαλούν οι νέες εικόνες που δημοσίευσε η NASA από το παγωμένο φεγγάρι του Δία, την Ευρώπη, παρουσιάζοντας μια αναλυτική ματιά των φωτογραφιών που τράβηξε το διαστημικό σκάφος Juno στις 29 Σεπτεμβρίου

Η JunoCam τράβηξε την πλησιέστερη εικόνα της (πάνω) σε υψόμετρο 945 μιλίων (1.521 χιλιομέτρων) πάνω από μια περιοχή του φεγγαριού που ονομάζεται Annwn Regio. Στην εικόνα, το έδαφος  αποκαλύπτεται ότι είναι τραχύ, με κοιλώματα.

NASA

Πολυάριθμες φωτεινές και σκοτεινές κορυφογραμμές και ζώνες εκτείνονται σε μια ραγισμένη επιφάνεια, αποκαλύπτοντας τις τεκτονικές πιέσεις που έχει υποστεί το φεγγάρι για χιλιετίες. Κάτω δεξιά φαίνεται και ο κρατήρας Callanish.

Οι εικόνες της JunoCam που επεξεργάζονται οι επιστήμονες συχνά συνδυάζουν τον κόσμο της επιστήμης και της τέχνης. Στην εικόνα στα δεξιά, που επεξεργάστηκε ο Navaneeth Krishnan, η ενισχυμένη χρωματική αντίθεση κάνει τα χαρακτηριστικά μεγαλύτερης επιφάνειας να ξεχωρίζουν περισσότερο από ό,τι στην ελαφρώς επεξεργασμένη έκδοση της εικόνας (αριστερά).

JUno

Η μικρής κλίμακας υφή της επιφάνειας στην εικόνα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά για να γίνει διάκριση μεταξύ χαρακτηριστικών και τεχνουργημάτων από την επεξεργασία, αλλά η εικόνα μας τραβάει βαθύτερα στο εξωγήινο τοπίο της Ευρώπης.

Παράλληλα ο επιστήμονας Fernando Garcia Navarro εφάρμοσε το καλλιτεχνικό του ταλέντο για να δημιουργήσει αυτή την εικόνα.

Κατασκεύασε μια ψυχεδελική απόδοση της Ευρώπης έχει τίτλο «Fall Colors of Europa».

NASA

Πηγή: skai.gr

Πηγή

Δείτε επίσης  Οι Vinod Kumar και Χάρης Μπρουμίδης θα μιλήσουν στο SingularityU Greece Summit