5 σημάδια που δείχνουν ότι το passive-aggressive άτομο είσαι εσύ

Είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσεις τις τοξικές συμπεριφορές σου, ειδικά όταν έχεις μάθει να συναναστρέφεσαι με αυτές και να σου φαίνονται νορμάλ

Οι τοξικές σχέσεις ως όρος και ως μελέτη τα τελευταία χρόνια έχουν ξεχυλωθεί και όχι άδικα. Είναι τόσα τα οποία έχουμε ακόμη να μάθουμε, ωστόσο το σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε λάθη, προβληματικές συμπεριφορές και αντιλήψεις που μας κρατάνε πίσω και μας δυσκολεύουν την ζωή.

Το πιο δύσκολο κομμάτι στην πορεία αυτή, είναι η άγνοια. Πολλοί δεν γνωρίζουμε και δεν συνειδητοποιούμε τις λάθος συμπεριφορές μας, που πληγώνουν άλλους και μας δημιουργούν προβλήματα. Όλα αυτά τα μοτίβα υπάρχουν μέσα μας υποσυνείδητα και έτσι δυσκολευόμαστε να δούμε ποιο πραγματικά είναι το πρόβλημα.

Ευτυχώς όμως ψυχοθεραπευτές έχουν αναλύσει συμπεριφορές και σημάδια, οι οποίες όταν παρατηρούνται μπορούν να αποκαλύψουν έναν τοξικό χαρακτήρα/ προσωπικότητα.

Τι είναι οι Passive-Aggressive συμπεριφορές

Ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα τοξικής συμπεριφοράς είναι και το γνωστό Passive-Aggressive. Πρόκειται ουσιαστικά για εκείνον ο οποίος όταν ενοχλείται ή θυμώνει, αντί να επικοινωνήσει τα συναισθήματα του με ήρεμο και βοηθητικό τρόπο, είτε σταματά την επικοινωνία για αρκετό διάστημα, είτε κρατά τον θυμό του και ξεκινάει να τον προβάλλει με έμμεσους τρόπους, όπως το να σε σαρκάζεται, το να σου βάζει εμπόδια ή ακόμη και να σε προσβάλει, αλλά όχι με ύπουλο τρόπο.

Το φαινόμενο αυτό του Passive-Aggressive χαρακτήρα, υποδεικνύει πως ένα άτομο δυσκολεύεται να αναγνωρίσει τα συναισθήματα του, ή έχει μάθει από την παιδική του ηλικία να μη εκφράζεται σωστά, είτε θετικά, είτε αρνητικά. Αν για παράδειγμα πάμε πίσω στα παιδικά χρόνια και ας πούμε ότι είχες θυμώσει με κάτι, αλλά σε είχαν μαλώσει για τα αρνητικά σου συναισθήματα και τον θυμό σου, τότε μπορεί να μην έχεις μάθει να διαχειρίζεσαι σωστά ότι σου προκαλεί θυμό.

Δείτε επίσης  Δέσποινα Βανδή – Βασίλης Μπισμπίκης: Έξοδος στα μπουζούκια – «Βασίλη ακούς;» του είπε ο Γιώργος Τσαλίκης

Θα μπορούσαμε επί ώρες να γράφουμε για τις Passive-Aggressive συμπεριφορές, ωστόσο έχοντας μια γενική ιδέα του φαινομένου, είναι σημαντικό να δούμε κάποια σημάδια τα οποία μπορεί να υποδεικνύουν πως και εσύ το κάνεις και είναι καιρός να το αναγνωρίσεις, να το αλλάξεις και να μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να διαλύεις τις σχέσεις σου (το ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο, ωστόσο θα σου φέρει περισσότερη γαλήνη και καλύτερες σχέσεις).

Σημάδια που δείχνουν πως συμπεριφέρεσαι με passive – aggressivness

Όπως λέει και ο όρος, υπάρχει επιθετικότητα, ωστόσο είναι παθητική. Δεν είναι άμεση, αλλά είναι ικανή να πληγώσει και να φέρει προβλήματα.

«Σηκώνεις τοίχους» σε ότι αφορά την επικοινωνία

Ας πούμε ότι γίνεται κάτι το οποίο σε ενοχλεί. Και σου προκαλεί θυμό. Γιατί έτσι είναι η ζωή, συμβαίνουν και αυτά και θα εξακολουθήσουν να συμβαίνουν. Εσύ όμως, αντί να αναγνωρίσεις τα όσα νιώθεις, αποφασίζεις να βάζεις πείσμα μπροστά και να διακόψεις κάθε επικοινωνία (είτε για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε για μικρότερο). Σηκώσεις κάθε τοίχος επικοινωνίας προς τον απέναντι σου. Έτσι όχι μόνο διακόπτεις κάθε επαφή, αλλά δεν συζητάς καν για αυτό το οποίο σε ενόχλησε προκειμένου να το δουλέψετε και να το ξεπεράσετε. Καλό θα ήταν να μην αγνοείς τον άλλο ως αντίποινα και να τον αφήνεις να απορεί για το τι έχει συμβεί και να καθίσεις κάτω, προκειμένου να ανοιχτείς, να συζητήσεις και να μην έχεις τα ίδια προβλήματα.

«Στην πλάκα λέγονται οι αλήθειες»

Προτιμάς και πάλι, να φορέσεις το προσωπείο σου και αντί να αντιμετωπίσεις τα συναισθήματα σου και να τα διαχειριστείς με εποικοδομητικό τρόπο, ξεκινάς τις μπηχτές, τα κακόβουλα σχόλια, τις προσβολές και όλα αυτά περιτυλιγμένα από το πέπλο του χιούμορ και την δικαιολογία της πλάκας.

Δείτε επίσης  Ευρυδίκη: Ο πόλεμος στην Ουκρανία τις ξύπνησε μνήμες από την εισβολή στην Κύπρο – Τι θυμάται από τότε

«Θυματοποίηση / Ρίχνεις το φταίξιμο στους άλλους»

Αν έχεις πιάσει τον εαυτό σου να μην αναλαμβάνεις ποτέ ευθύνη και για ότι και αν σου συμβαίνει και σου προκαλεί θυμό να κατηγορείς του άλλους, τότε πάρε μια στιγμή να σκεφτείς αν πραγματικά χρειάζεται να θυμώνεις τόσο εύκολα και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο. Και κυρίως, μπορείς να αποδεχτείς πως όλοι έχουν λάθος συμπεριφορές και δεν χρειάζεται να κατηγορείς τους πάντες απέναντι σου, επειδή εσύ μπορεί να θυμώνεις με το παραμικρό.

Αγνοείς τις προσπάθειες επικοινωνίας των άλλων

Τι και αν ο σύντροφος σου σε παρακαλάει να συζητήσετε ό,τι έχει φέρει ένταση, εσύ επιμένεις να σηκώνεις τις άμυνες σου, να κλείνεις τηλέφωνα και να μην αφήνεις στην άκρη τον θυμό σου, προκειμένου να συζητήσεις. Όταν κάποιος ενδιαφέρεται για το πως νιώθεις και θέλει να βοηθήσει την κατάσταση, είναι πολύ πιο ωφέλιμο να την αποδεχτείς, παρά να φερθείς ανώριμα.

Θες να φέρεις κάποιον σε αδύναμη θέση

Αν κάτι σου έχει προκαλέσει θυμό και το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι, είναι το πως θα κάνεις τον απέναντι σου να νιώσει άσχημα και να έρθει σε δύσκολη θέση, τότε σίγουρα πρέπει να λύσεις θέματα.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να πηγάζουν από την ανάγκη σου να έχεις τον έλεγχο μιας κατάστασης. Με το να γίνεσαι παθητικά επιθετικός, θεωρείς ότι έτσι έχεις τον έλεγχο και χειραγωγείς τους άλλους. Όταν οι άλλοι ανταποκριθούν στη συμπεριφορά σου και δεν οριοθετηθούν, τότε δημιουργούνται τοξικές και καταστροφικές σχέσεις.

Αν εμείς οι ίδιοι αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας αυτού του είδους τη συμπεριφορά, ή έχουμε την τάση να σχετιζόμαστε με τέτοιου είδους άτομα, καλό θα είναι να στραφούμε σε περισσότερη γνώση γύρω από την ανθρώπινη ψυχολογία και φυσικά και σε ειδικό, έτσι ώστε να οικοδομήσουμε μια υγιή θέση και να μπορέσουμε να έχουμε υγιή επικοινωνία και λειτουργικές σχέσεις με τους άλλους, κάνοντας τις ζωές μας λιγότερο δύσκολες και πολύ πιο γεμάτες.

Δείτε επίσης  Survivor: Η Κάτια Ταραμπάνκο έμαθε για τον πόλεμο στην Ουκρανία από την παραγωγή – «Με είχε ενημερώσει διακριτικά»

Πηγή