O κορωνοϊός θα μας εκπλήξει ξανά –Μπορούμε να προβλέψουμε πως θα είναι μια επόμενη μετάλλαξη;

O κορωνοϊός θα μας εκπλήξει ξανά –Μπορούμε να προβλέψουμε πως θα είναι μια επόμενη μετάλλαξη;

london coronavirus restaurant shutterstock

Το γεγονός πως η επόμενη παραλλαγή κορωνοιού ίσως να μας εκπλήξει και πάλι και το κατά πόσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως θα είναι αυτή πραγματεύεται σε άρθρο του το Atlantic, παραθέτοντας δεδομένα και εκτιμήσεις ειδικών.

Μια νέα μετάλλαξη του ιού θα μπορούσε ίσως να είναι ακόμη πιο σοβαρή ή πιο μεταδοτική καθώς ο ιός θα προσπαθήσει να βρει νέους τρόπους να ξεφεύγει από τα αντισώματα που έχουμε χτίσει. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, για να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται ο κορωνοϊός, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας μια σειρά από στοιχεία όπως το ότι το γονιδίωμα του έχει μήκος 30.000 γράμματα.

To παραπάνω συνεπάγεται έναν τεράστιο αριθμό πιθανών συνδυασμών μεταλλάξεων.

Σύμφωνα με τον Τζες Μπλουμ, ιολόγο στο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο Fred Hutchinson, αυτός ο αριθμός υπερβαίνει κατά πολύ τον αριθμό των ατόμων στο γνωστό σύμπαν.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τη σημασία αυτών των πιθανοτήτων μέσω του μοντέλου “fitness landscape”.

Όσο περισσότερο διασπείρεται ο κορωνοϊός, τόσο περισσότερες μεταλλάξεις κι εκδοχές. Κατά συνέπεια, αυξάνονται και οι πιθανότητες να αγγίξει νέα επίπεδα ρεκόρ.

«Δεν γνωρίζουμε στα αλήθεια τι “κορυφές” του ιού μπορεί να υπάρξουν τελικά. Δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχε η “κορυφή” της Όμικρον», αναφέρει η Σάρα Ότο, εξελικτική βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια. «Δεν μπορούμε να μαντέψουμε τι άλλο είναι πιθανόν να γίνει».

Αυτό που μπορούμε να ξέρουμε είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μεταλλάξεων είτε θα καταστήσουν τον ιό λιγότερο ισχυρό  είτε δεν θα έχουν καμία συνέπεια . Ωστόσο, ένα πολύ μικρό ποσοστό των μεταλλάξεων αυτών θα «μεταφραστεί» σε εξάρσεις της πανδημίας, δηλαδή «κορυφές». Δεν ξέρουμε πόσο υψηλές θα είναι, ούτε πόσο συχνά θα εμφανίζονται.

Δείτε επίσης  Μαγιορκίνης σε ΣΚΑΪ: Σε 15-20 ημέρες θα δούμε κι άλλη χαλάρωση μέτρων -Τι είπε για την Όμικρον

Όταν η μετάλλαξη Δέλτα επικράτησε στον πλανήτη, φαινόταν ότι θα εκτόπιζε όλες τις άλλες εκδοχές του κορωνοϊού. «Σίγουρα, πίστευα ότι η επόμενη παραλλαγή θα προερχόταν από τη “Δέλτα”», αναφέρει η Κάτια Κόελ, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Έμορι. Μετά, όμως, εμφανίστηκε η «Όμικρον» σε μια «μακρινή κορφή», προς μία κατεύθυνση στην οποία κανείς δεν είχε σκεφτεί να κοιτάξει.

«Με το Oμικρον, νομίζω ότι ήμασταν τυχεροί», λέει ο Σεργκέι Ποντ, εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Tεμπλ. Το σύνολο των μεταλλάξεων που κάνει την παραλλαγή τόσο ισχυρή ώστε μολύνει ακόμη και εμβολιασμένα άτομα απλώς τυχαίνει να την κάνει και λίγο λιγότερο εγγενώς λοιμογόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υφίσταται πάντα. Η μολυσματικότητα του κορωνοϊού είναι υποπροϊόν δύο άλλων παραγόντων υπό πιο άμεση εξελικτική πίεση.

Αφενώς πόσο εγγενώς μεταδοτικός είναι και πόσο εύκολα μπορεί να παρακάμψει την ανοσία που επιτεύχθηκε σε προηγούμενο διάστημα.

Το πόσο θανατηφόρος είναι δεν έχει τόση σημασία, γιατί ο κορωνοϊός συνήθως μεταδίδεται πολύ πιο πριν πριν πεθάνει ο ξενιστής του.

Πηγή: Αtlantic

Απόδοση: skai.gr/ Καθημερινή

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή