Μια «επικίνδυνη στιγμή» για την ευρωπαϊκή ασφάλεια – Προειδοποιεί το ΝΑΤΟ για την Ουκρανία

Μια «επικίνδυνη στιγμή» για την ευρωπαϊκή ασφάλεια – Προειδοποιεί το ΝΑΤΟ για την Ουκρανία

«Αυτή είναι μια επικίνδυνη στιγμή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» προειδοποίησε o γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια της κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Η Ρωσία πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε μια διπλωματική λύση στην κρίση με την Ουκρανία, από την μια πλευρά, και, από την άλλη, την επιβολή σε βάρος της οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση και την ανάπτυξη μιας αυξημένης στρατιωτικής παρουσίας δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις ανατολικές χώρες της συμμαχίας, δήλωσε ακόμη.

«Η Ρωσία έχει μία επιλογή: μπορούν είτε να επιλέξουν μια διπλωματική λύση -και εμείς είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι-, αλλά αν επιλέξουν την αντιπαράθεση, θα πληρώσουν ένα υψηλότερο τίμημα», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Θα υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις. Θα υπάρξει αυξημένη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πραγματικά ένα σημαντικό τμήμα όλου αυτού», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στις Βρυξέλλες.

Ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας τόνισε επίσης ότι ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων, που βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία, αυξάνεται και ο χρόνος προειδοποίησης για μια ενδεχόμενη επίθεση μειώνεται.

Γενς Στόλτενμπεργκ και Μπόρις Τζόνσον

«Αυτή είναι μια επικίνδυνη στιγμή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Τζόνσον. «Ο αριθμός των ρωσικών δυνάμεων αυξάνεται. Ο χρόνος προειδοποίησης για ενδεχόμενη επίθεση μειώνεται», πρόσθεσε, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Θα υπερασπιστούμε και θα προστατεύσουμε το σύνολο των συμμάχων μας. Μια νέα επίθεση της Ρωσίας (εναντίον της Ουκρανίας) θα οδηγήσει σε μια ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ, όχι σε μείωσή της», σύμφωνα πάντα με τον Στόλτενμπεργκ.

Δείτε επίσης  Κατάρ: Θα συνεχίσουμε να προμηθεύουμε την Ευρώπη με φυσικό αέριο

«Το ΝΑΤΟ δεν είναι απειλή για τη Ρωσία, όμως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο ενώ παραμένει η ισχυρή δέσμευσή μας να βρούμε μια πολιτική λύση», δήλωσε ακόμη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

«Η ουκρανική κρίση βρίσκεται στην πιο επικίνδυνη στιγμή της»

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε από την πλευρά του στην ίδια συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες πως η ουκρανική κρίση βρίσκεται στην πιο επικίνδυνη στιγμή της ενώ οι πληροφορίες για τις κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας παραμένουν δυσοίωνες.

«Ειλικρινά δεν πιστεύω πως έχει ληφθεί μέχρι τώρα κάποια απόφαση (από τη Μόσχα). Όμως αυτό δεν σημαίνει πως είναι αδύνατο να συμβεί πολύ σύντομα κάτι απολύτως καταστροφικό. Και οι πληροφορίες μας φοβάμαι πως παραμένουν ζοφερές», δήλωσε ο Τζόνσον.

«Αυτή είναι πιθανόν η πιο επικίνδυνη στιγμή, θα έλεγα, μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες, στη μεγαλύτερη κρίση ασφαλείας που έχει αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες η Ευρώπη και πρέπει να διορθώσουμε την κατάσταση. Και πιστεύω πως ο συνδυασμός κυρώσεων και στρατιωτικής αποφασιστικότητας συν διπλωματία είναι αυτό που χρειάζεται», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Λιθουανία: Το Κίεβο θα λάβει τις ερχόμενες μέρες αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger

Η Ουκρανία θα λάβει τις ερχόμενες μέρες αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger από την Λιθουανία, δήλωσε σήμερα στη διάρκεια επίσκεψής της στο Κίεβο η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ίνγκριντα Σιμονίτε.

Η Ουκρανία έχει λάβει φορτία στρατιωτικής βοήθειας από συμμάχους του ΝΑΤΟ τις τελευταίες εβδομάδες για να ενισχύσει την άμυνά της μετά τη συγκέντρωση από τη Ρωσία περισσότερων από 100.000 στρατιωτών κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

«Αυξάνουμε τον αριθμό των στρατιωτικών εκπαιδευτών στη χώρα και παρέχουμε στην Ουκρανία επιπλέον όπλα και εξοπλισμό», δήλωσε η Σιμονίτε.

Δείτε επίσης  Ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε τον θετό της αδερφό – Οι γονείς τους υποστήριξαν τον γάμο

«Τις ερχόμενες μέρες θα φτάσουν στην Ουκρανία αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger από την Λιθουανία. Ελπίζω και εύχομαι ειλικρινά να μην χρειαστεί ποτέ η Ουκρανία να τους χρησιμοποιήσει», πρόσθεσε η Λιθουανή πρωθυπουργός.

Πηγή