Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία όπου ξεκίνησε ρωσική εισβολή από τα ξημερώματα της Πέμπτης (24/2) με επιθέσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, ένα σημαντικό ερώτημα που προκύπτει είναι ποιο είναι τελικά το σχέδιο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σύμφωνα με ανάλυση του Politico, μια θεωρία μεταξύ των παρατηρητών Ουκρανίας-Ρωσίας —και είναι απλώς μια θεωρία προς το παρόν— είναι ότι με την εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν θα επιδιώξει να επαναφέρει τον πρώην πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος κατέφυγε στη Ρωσία το 2014, όταν ακύρωσε τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ που προκάλεσαν σφοδρες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, αναφέρει το Politico, ο Γιανουκόβιτς ή και άλλα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του που ζουν τώρα στη Ρωσία θα αποκατασταθούν στην εξουσία, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και πολλοί άλλοι Ουκρανοί θα περάσουν από δίκη, για τις διαδηλώσεις του Μαϊντάν.
Δεδομένου ότι ο Πούτιν περιγράφει επανειλημμένα τις διαδηλώσεις του Μαϊντάν ως πραξικόπημα – και την τρέχουσα κυβέρνηση της Ουκρανίας ως παράνομη – υπάρχει μια βασική λογική στην ιδέα ότι θα είχε ως στόχο να αντιστρέψει την ιστορία.
Φυσικά ο Ζελένσκι εξελέγη κατά συντριπτική πλειοψηφία το 2019, νικώντας τον Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος ήταν ένας από τους ηγέτες των διαδηλώσεων του Μαϊντάν.
Πρόκειται για τις διαδηλώσεις που έγιναν στα τέλη Νοεμβρίου του 2013, όταν η τότε ηγεσία της Ουκρανίας, υπό την προεδρία του Βίκτορ Γιανούκοβιτς, αποφάσισε να ακυρώσει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενδυναμώνοντας τους δεσμούς με τη Μόσχα. Η απόφαση αυτή πυροδότησε άμεσα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
«Επιθυμία να καταλάβει ένα μεγάλο μέρος της Ουκρανίας»
Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το μέγεθος της επίθεσης της Ρωσίας δείχνει την επιθυμία να καταλάβει «ένα πολύ μεγάλο τμήμα της Ουκρανίας» και ο Πούτιν μπορεί να αναπτύξει χερσαία στρατεύματα στο Κίεβο για να εκπληρώσει τους στόχους του.
Οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την παρουσία μεγάλου αριθμού ελικοπτέρων κοντά στη Λευκορωσία, τα οποία περιγράφονται ως «ειδικά σχεδιασμένα για να διεξάγουν αυτού του είδους τις δραστηριότητες μεγάλης βομβιστικής επίθεσης».
Αξιολογώντας την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί, αναφέρουν ότι είναι «μια πολύ απαιτητική προοπτική να μπορέσει να εγκαταστήσει τέτοιου είδους άμυνα» και προειδοποίησε «θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η μάχη τις επόμενες ημέρες».
Ωστόσο, ανέφεραν ότι η θέση του Πούτιν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «ισχυρή, αλλά και εύθραυστη», υποδηλώνοντας ότι μπορεί να είχε εσφαλμένα εκτιμήσει τον τρόπο που θα υποδέχονταν τα ρωσικά στρατεύματα και ότι ορισμένοι στη Μόσχα πιστεύουν ότι η εισβολή είναι λάθος.