Akazoo: Το σκάνδαλο της ελληνικής start-up και ο συμβιβασμός των 38,8 εκατ. δολαρίων

Akazoo: Το σκάνδαλο της ελληνικής start-up και ο συμβιβασμός των 38,8 εκατ. δολαρίων

Το ελληνικό επιχειρείν τα τελευταία χρόνια θριαμβεύει εντός και εκτός συνόρων. Μεγάλα deals με εμπλεκόμενους Έλληνες επενδυτές ή επιχειρηματίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Μία αντίστοιχη περίπτωση ήταν και εκείνη της Akazoo S.A. η οποία δημιουργήθηκε το 2010 και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα εξαγοράστηκε από την InternetQ. Η δοκιμαστική λειτουργία της πλατφόρμας streaming μουσικής ξεκίνησε το 2012.

Η ιστορία όμως είχε ένα δράκο. Δύο περίπου χρόνια μετά τις αποκαλύψεις για την Folli Follie, το 2020, το fund QCM του Γκάμπριελ Γκρέγκο «ξαναχτύπησε», εκθέτοντας άλλη μία ελληνική εταιρεία η οποία, κατά την άποψή του, θα κατέρρεε σαν χάρτινος πύργος. Ο λόγος για την Akazoo που είχε φορολογική έδρα το Λουξεμβούργο και ήταν εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο Nasdaq από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Σύμφωνα με τον Γκρέγκο η Akazoo αποτελεί ένα σχέδιο πλουτισμού της διοίκησης εις βάρος των μετοχών της. Όπως επισημαίνει, η Akazoo ισχυρίζεται ότι είναι μια επιτυχημένη πολυεθνική εταιρεία streaming μουσικής, της οποίας το μέγεθος όσον αφορά τα έσοδα, τα κέρδη και τους χρήστες ανταγωνίζεται τους γίγαντες της βιομηχανίας όπως η Pandora ή η Tidal.

Έκτοτε η Akazoo ήταν αντικείμενο έρευνας από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) για απάτη εις βάρος επενδυτών όπως ανέφερε το Reuters.

Η πλατφόρμα streaming Akazoo

Η εμφάνιση στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη

Η εταιρεία Akazoo ιδρύθηκε το 2010 και αγοράστηκε αμέσως από την InternetQ, εταιρεία τεχνολογίας με παρουσία σε αρκετές χώρες η οποία τής εισέφερε την ομώνυμη πλατφόρμα λογισμικού αξίας 10,7 εκατ. ευρώ, και ξεκίνησε δοκιμαστικά τη λειτουργία της το 2012.

Στις αρχές του 2014 η πλατφόρμα streaming μουσικής συνάπτει συνεργασία με την WIND δημιουργώντας τη νέα music streaming υπηρεσία «WIND Akazoo» η οποία προσέφερε στους συνδρομητές της εταιρείας άμεση πρόσβαση σε βιβλιοθήκη με περισσότερα από 15.000.000 τραγούδια, και τη δυνατότητα να δημιουργούν, να αποθηκεύουν και να μοιράζονται οποιαδήποτε στιγμή τις δικές τους playlist από οποιαδήποτε συσκευή επιθυμούν, Smartphone, Tablet ή υπολογιστή.

Δείτε επίσης  Παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή του Ε4 - Από αύριο η απογραφή ωραρίου των μισθωτών

«Ως η πρώτη εταιρεία διάθεσης απεριόριστης μουσικής streaming στην Ελλάδα, η δέσμευσή μας στην εισαγωγή χρηστών στο νέο τρόπο μουσικής απόλαυσης είναι μεγάλη και πιστεύουμε ότι η νέα συνεργασία με τη WIND σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη της μουσικής εμπειρίας, προσφέροντας μια εύκολα προσβάσιμη και ελκυστική υπηρεσία σχεδιασμένη στα μέτρα των Ελλήνων μουσικόφιλων» δήλωνε τότε διευθύνοντας σύμβουλος Απόστολος Ζερβός.

Η πλατφόρμα streaming Akazoo

Στα τέλη του 2015, ακολουθεί η σημαντικότατη συνεργασία με την επενδυτική εταιρεία Diorama, στην οποία συμμετείχε ο γνωστός επιχειρηματίας και Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Η εταιρεία απέκτησε στρατηγική μειοψηφική συμμετοχή στην InternetQ αγοράζοντας ποσοστό μετοχών από υφιστάμενο μέτοχο, ύψους 12 εκατ. ευρώ. Ο κ. Δασκαλόπουλος αποχώρησε, το καλοκαίρι του 2019.

Το ίδιο καλοκαίρι καταγράφεται και η σημαντικότερη στιγμή της εταιρείας με την εισαγωγή της αμερικανικό χρηματιστήριο Nasdaq. Λίγους μήνες αργότερα η Akazoo θα ανακοινώσει μία νέα στρατηγική συνεργασία με την Rakuten Viber. Ναι την δημοφιλή παγκόσμια πλατφόρμα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων και φωνητικών κλήσεων Viber που ξέρουμε όλοι. Στόχος της συνεργασίας ήταν οι χρήστες του Viber να μπορούν να έχουν πρόσβαση, να ακούνε και να μοιράζονται μουσική, playlists, και σταθμούς από το Akazoo μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων.

Πώς η Akazoo μπήκε στο μάτι της QCM

Το 2020 όμως έμελλε να σταματήσει η ανοδική πορεία καθώς τα πεπραγμένα της εταιρείας έγιναν αντικείμενο έρευνας του Fund, Quintessential Capital Management (QSM) με επικεφαλής τον Γκάμπριελ Γκρέγκο, που δύο χρόνια νωρίτερα, είχε κάνει και τις αποκαλύψεις – βόμβα για την Folli Follie.

Η Akazoo που εισήλθε στο Nasdaq το 2019 και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, παρουσιάστηκε στους επενδυτές σαν μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη εταιρεία streaming μουσικής, που διατεινόταν ότι είναι μια επιτυχημένη πολυεθνική εταιρεία με τεράστια οικονομική επιφάνεια. Όπως ανέφεραν οι ιθύνοντες της εταιρείας το μέγεθος όσον αφορά τα έσοδα, τα κέρδη και τους χρήστες ανταγωνιζόταν τους γίγαντες της βιομηχανίας όπως η Pandora ή η Tidal, ενώ παρουσιαζόταν να έχει 38,2 εκατ. χρήστες στις αναδυόμενες αγορές και 120 εκατ. δολάρια σε ετήσια έσοδα.

Δείτε επίσης  Λανσάρισμα της νέας σειράς Redmi Note 11 στην ελληνική αγορά
Το αμερικανικό χρηματιστήριο Nasdaq

Ωστόσο, η QCM είχε συγκεντρώσει συντριπτικά στοιχεία, τα οποία υποδήλωναν ότι η Akazoo είναι απλώς μια μικρή, ζημιογόνος εταιρεία με έδρα την Ελλάδα με αμελητέα βάση χρηστών και πωλήσεις.

Η έκθεση της QCM ανέφερε: «Πρακτικά σε κάθε απάτη που αποκαλύφθηκε από την QCM στο παρελθόν (Folli – Follie και Globo στην Ελλάδα και Bio- on στην Ιταλία) παρατηρήσαμε δυο ίδια στοιχεία: Την έλλειψη παραγωγής μετρητών και τους λίγους ή καθόλου φόρους.

Kαι εξηγεί μεταξύ άλλων η έκθεση: Τυπικά οι εταιρείες που προχωρούν σε απάτη φουσκώνουν τις πωλήσεις και τα κέρδη τους, εκδίδοντας ψεύτικα τιμολόγια προς εικονικές εταιρείες, οι οποίες ελέγχονται μυστικά από τις διοικήσεις. Αυτή η δραστηριότητα δημιουργεί πλασματικά λογιστικά κέρδη, αλλά από τότε που οι ψεύτικες πωλήσεις δεν μπορούν να παράγουν μετρητά, πρέπει να αντισταθμίζονται από ισόποσα πλασματικά έξοδα ή επενδύσεις (άυλα assets, ή εξαγορές και συγχωνεύσεις).

Το αμερικανικό χρηματιστήριο Nasdaq

Επίσης σύμφωνα με την QSM red flag όσον αφορά την εταιρεία ήταν ο μικρός αριθμός υπαλλήλων σε σχέση με τα μέγεθος που παρουσίαζε, η ελάχιστη έως μηδενική ιντερνετική παρουσία (google play, σχόλια χρηστών στα social media) καθώς και το ότι είχαν κλείσει όλα τα γραφεία εκτός Ελλάδας.

Η εμπλοκή της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ο συμβιβασμός των 38,8 εκατομμυρίων

Η έκθεση του Γκρέκο έφερε την εμπλοκή της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC). Η SEC πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, στο πλαίσιο των ερευνών.

Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Τον Απρίλιο του 2021, η Akazoo αποδέχθηκε την απόφαση της SEC και διεγράφη από το χρηματιστήριο Nasdaq. Ο συμβιβασμός που ανακοινώθηκε στις 27/10/2021 στις ΗΠΑ προβλέπει ότι η εταιρεία θα πρέπει να πληρώσει 38,8 εκατ. δολάρια από κέρδη που έβγαλε μέσω της απάτης.

Δείτε επίσης  Ανοιχτές ομιλίες από τους ερευνητές του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας

Η SEC ανέφερε ότι το σύνολο θα ικανοποιηθεί με την πληρωμή 35 εκατ. δολαρίων σε επενδυτές και διακανονισμούς σε σχέση με πολλές ιδιωτικές ομαδικές αγωγές.

Η Akazoo δεν αποδέχθηκε ούτε αρνήθηκε τα ευρήματα της έρευνας των αμερικανικών αρχών ενώ δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη ανακοίνωση. Ωστόσο συμφώνησε στον διακανονισμό.

Πηγή