Εφορία: Οι επτά υποχρεώσεις και οι πληρωμές μέχρι τέλος του έτους

Εφορία: Οι επτά υποχρεώσεις και οι πληρωμές μέχρι τέλος του έτους

Ποιες δηλώσεις και ποιες αιτήσεις για οικονομικές ενισχύσεις θα πρέπει να υποβληθούν, ποιοι φόροι και τέλη θα πρέπει να πληρωθούν

Φορτωμένες με φορο-υποχρεώσεις και πληρωμές φόρων είναι οι τελευταίες 34 ημέρες του έτους.

Οι φορολογούμενοι, εκτός από την καταβολή φόρων, τελών και δόσεων ρυθμίσεων που «τρέχουν» θα πρέπει να κλείσουν τις ανοιχτές υποθέσεις που έχουν με την Εφορία.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι που εισέπραξαν αναδρομικά, φορολογούμενοι που απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία και θέλουν να καλύψουν τεκμήρια, όσοι μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό αλλά και κληρονόμοι θα πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου για να αποφύγουν περιπέτειες με την πληρωμή προστίμων και έξτρα φόρων.

Διαβάστε επίσης: Πόσα χρήματα κερδίζουν οι Ελληνίδες μοντέλα στο OnlyFans

Ομως, η κλεψύδρα αδειάζει για τα νοικοκυριά που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης και τους 18άρηδες και 19άρηδες του youth pass καθώς θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις για να μη χάσουν τις οικονομικές ενισχύσεις.
Η λίστα

Η λίστα με τις εκκρεμότητες που «τρέχουν» έως το τέλος του έτους περιλαμβάνει:

1. Αιτήσεις για επιδόματα και οικονομικές ενισχύσεις. Οι νέοι και οι νέες 18 και 19 χρόνων θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση έως την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου για να λάβουν το youth pass των 150 ευρώ έως τις 13 Δεκεμβρίου 2023.Στις 8 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης των 100-1.000 ευρώ, με την πρώτη δόση να πληρώνεται έως τις 22 του επόμενου μήνα.

Διαβάστε επίσης: Είναι πολύ δύσκολη η μάχη με την ακρίβεια

2. Πληρωμές φόρων. Την Πέμπτη λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της 7ης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της 5ης δόσης του φόρου εισοδήματος, ενώ στις 29 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η 8η δόση ΕΝΦΙΑ και η 6η δόση του εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης. Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών θα πρέπει στις συγκεκριμένες προθεσμίες να πληρώσουν τις δόσεις, ενώ στο τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να εξοφληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του 2024.

Δείτε επίσης  Αυτά είναι τα παπούτσια που θα φοράμε φέτος στις Γιορτές

3. Δήλωση ακινησίας οχημάτων. Η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων οχημάτων γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

4. Δήλωση για τα αναδρομικά. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων οι οποίοι εισέπραξαν μέσα στο 2022 αναδρομικά ανεξάρτητα από τον χρόνο που ανάγονται θα πρέπει να υποβάλουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 τροποποιητικές δηλώσεις. H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά.

Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2022. Για παράδειγμα, για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2020. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2024. Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται στη ΔΟΥ.

Διαβάστε επίσης: Τα πρόστιμα στης εταιρείες που κερδοσκοπούν έχουν αποτέλεσμα

5. Κάλυψη τεκμηρίων. Οι φορολογούμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων για το 2023 έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών αλλά θα πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές ηλεκτρονικές δηλώσεις στην πλατφόρμα myProperty έως το τέλος Δεκεμβρίου.

6. Δήλωση από κληρονόμους. Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογουμένων που απεβίωσαν το 2022.

7. Δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού. Οσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Δείτε επίσης  Τζουμέρκα: Ταξίδι στις ελληνικές «Άλπεις» – Κάνουμε στάση σε 3 παραδοσιακούς οικισμούς τους!

Ποιες δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά

Ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας myProperty υποβάλλονται πλέον σχεδόν όλες οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, όλων των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, εντός και εκτός του αντικειμενικού συστήματος αξιών.

Διαβάστε επίσης: Black Axe η μαφία από την Νιγηρία

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, υποβάλλονται πλέον ψηφιακά, μέσω της αναβαθμισμένης εφαρμογής:

1. Οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, σε περίπτωση που ο θάνατος επήλθε μέχρι και 31/12/2021.

2. Δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, σε περίπτωση που ο θάνατος επήλθε μετά την 1/1/2022, ως εξής:

Σχεδόν το σύνολο των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς (αρχικές και τροποποιητικές) για τις οποίες δεν υποστηρίζεται αυτοματοποιημένη εκκαθάριση από την εφαρμογή myPROPERTY (λ.χ. δηλώσεις για ακίνητα εκτός αντικειμενικού συστήματος αξιών, αναβολή φορολογίας).
Οι τροποποιητικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, για τις οποίες η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί σε έντυπη μορφή στη ΔΟΥ.

Για όλες τις παραπάνω δηλώσεις έχει δημιουργηθεί στην πλατφόρμα myPROPERTY η νέα ειδική κατηγορία «Δήλωση Φόρου Κληρονομιάς μέσω ΔΟΥ».

Διαβάστε επίσης: Cyber Sex: Γιατί οι Έλληνες το λατρεύουν;

Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY από τον κληρονόμο, με μεσολάβηση ή όχι συμβολαιογράφου, ή από νόμιμο ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του κληρονόμου
εκκαθαρίζονται από την αρμόδια ΔΟΥ και η πράξη προσδιορισμού του φόρου κληρονομιάς κοινοποιείται ψηφιακά μέσω της εφαρμογής «Τα Μηνύματά μου», στην ψηφιακή πύλη myAADE, στον κληρονόμο και τον νόμιμο ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του, εάν η δήλωση έχει υποβληθεί μέσω εκπροσώπου.
Πηγή