Φυσικό αέριο: Θετικά μηνύματα από ExxonMobil για σημαντικό κοίτασμα στην Κρήτη

Φυσικό αέριο: Θετικά μηνύματα από ExxonMobil για σημαντικό κοίτασμα στην Κρήτη

Η ExxonMobil βρήκε μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου κοντά στην Κρήτη

Σκρέκας: Προσδοκίες ότι θα καλύψει το κενό του ρωσικού αερίου για 10 έτη στην Ε.Ε.

Στη συνάντηση κατά τις ίδιες πληροφορίες συζητήθηκε και η δυνατότητα επίσπευσης της απόφασης για ερευνητική γεώτρηση στην περιοχή της Κρήτης εντός του 2023, με στόχο να μπει το πρώτο γεωτρύπανο μέσα στο 2024, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικού κοιτάσματος στην περιοχή της Κρήτης προκύπτουν από τα σεισμικά δεδομένα που έχει συλλέξει μέχρι στιγμής το ερευνητικό σκάφος Sanco Swift της ExxonMobil.

exxon-kriti

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα μετέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) για την παρουσίαση της νέας εταιρικής της ταυτότητας, «οι ενδείξεις δημιουργούν υψηλές προσδοκίες για κοίτασμα που μπορεί να καλύψει για 10 χρόνια το κενό που αφήνει το ρωσικό αέριο στην αγορά της Ευρώπης», δηλαδή 30 δισ. κ.μ. ετησίως με βάση τις εκτιμήσεις της Ε.Ε.

Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν μετά τη συνάντηση που σύμφωνα με πληροφορίες είχε χθες με έξι στελέχη της αμερικανικής εταιρείας που ήρθαν στην Αθήνα προκειμένου να ενημερώσουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για τη μέχρι σήμερα πορεία των σεισμικών ερευνών, οι οποίες σύμφωνα με τον υπουργό θα ολοκληρωθούν στα τέλη Φεβρουαρίου.

Στη συνάντηση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, συζητήθηκε και η δυνατότητα επίσπευσης της απόφασης για ερευνητική γεώτρηση στην περιοχή της Κρήτης εντός του 2023, με στόχο να μπει το πρώτο γεωτρύπανο μέσα στο 2024, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Δείτε επίσης  H Ουκρανία θα λάβει κανονικά μέρος στη Eurovision

Διάβασε: Αυξήθηκαν οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα

Στη χθεσινή συνάντηση φέρεται επίσης να δρομολογήθηκε η έλευση στην Αθήνα μέσα στο επόμενο διάστημα στελεχών του αμερικανικού κολοσσού σε ανώτατο επίπεδο για επαφές με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέλιξη ενδεικτική του ισχυρού ενδιαφέροντος της πολυεθνικής για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες και της αποφασιστικότητας για επίσπευση του προγράμματος.

Η Exxon βιάζεται για γεωτρήσεις στην Κρήτη

Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν μετά τη συνάντηση που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε χθες με έξι στελέχη της αμερικανικής εταιρείας.

Χθες ήταν η δεύτερη φορά που στελέχη της αμερικανικής εταιρείας συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Είχε προηγηθεί μια πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Κώστα Σκρέκα στις 9 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο του συνεδρίου Capital Link, στη διάρκεια της οποίας τα στελέχη της απέσπασαν διαβεβαιώσεις για την πλήρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο ερευνητικό πρόγραμμα της εταιρείας.

Διάβασε: Ακίνητα: Ποιοι και γιατί αγοράζουν όσο-όσο;

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι έρευνές της έχουν πραγματοποιηθεί στις δύο υποθαλάσσιες παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και σε έκταση 40.000 τετραγωνικών μέτρων, οι οποίες ξεκίνησαν στις 7 Νοεμβρίου με το ειδικό σεισμογραφικό σκάφος Sanco Swift της νορβηγικής εταιρείας PGS που ναύλωσε η κοινοπραξία των ExxonMobil – HELLENiQ ENERGY.

SOS για την ακριβή ενέργεια εκπέμπει η ελληνική βιομηχανία

Ισχυρό φέρεται να είναι το ενδιαφέρον και της έτερης αμερικανικής πολυεθνικής, της Chevron, όπως φάνηκε και από την παρουσία στελεχών της στη χθεσινή εκδήλωση της ΕΔΕΥΕΠ. Η Chevron φέρεται να ενδιαφέρεται για είσοδο στις παραχωρήσεις της Κρήτης και του Ιονίου και όπως έχει αποκαλύψει η «Κ» έχει υπογράψει συμφωνία εχεμύθειας με την HELLENiQ ENERGY για την εξαγορά μεριδίου της στις παραχωρήσεις των δύο περιοχών.
Διάβασε:

Δείτε επίσης  Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι θησαυροί της ρωσικής ολιγαρχίας στα χέρια της Δύσης

Bitcoin: Ξεπέρασε τα 20.000 δολάρια για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο

«Είμαστε ανοιχτοί στην προσέλευση νέων εταιρειών», δήλωσε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας ερωτηθείς για το ενδιαφέρον της Chevron, αποφεύγοντας πάντως να κάνει αναφορά στη συγκεκριμένη εταιρεία. Διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από νέες εταιρείες θα επιδιώξει η Ελλάδα στο ετήσιο πετρελαϊκό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο το διάστημα 13-15 Φεβρουαρίου. Στο συνέδριο εκτός από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνη Στεφάτο θα παρευρεθεί και ο υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Το χαρτοφυλάκιο της ΕΔΕΥΕΠ εμπλουτίστηκε εκτός από τους υδρογονάνθρακες και με τα έργα υπεράκτιων αιολικών και δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, δραστηριότητες που προσδίδουν στην εταιρεία σημαντικό ρόλο και στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Πηγή